Ministerul Sanatatii: "Elevilor nu li se mai masoara temperatura la scoala, metoda este ineficienta"...


Triajul epidemiologic prin masurarea temperaturii la scoala nu va mai fi inclus in ghidul cu recomandari de la Ministerul Sanatatii, spune secretarul de stat Dragos Garofil, potrivit Edupedu.ro. Acesta spus ca metoda nu este eficienta la copii. Garofil a precizat ca autoritatile vor ca termometrizarea elevului sa fie facut de parinti, acasa. Scoala va incepe pe 14 septembrie.

"Legat de termometrizare pot sa va spun ca am avut o discutie foarte lunga. Termometrizarea, dupa cum stiti in prezent, este recomandata in institutii, in supermarketuri, aduce un plus.


Insa in cazul scolilor, faptul ca intr-un interval extrem de scurt, la inceputul orelor se prezinta un numar foarte mare de elevi sau studenti, termometrizarea la elevi, la intrare, in absenta acelor termo-scanere din aeroport care cu siguranta nu vor fi indisponibile in cele 17.000 de scoli, ar produce colmatarea intrarilor si ceea ce am castiga prin eventualitatea depistarii unor copii febrili, am pierde prin aglomerarea la intrare si imposibilitatea, practic, a unei separari a grupurilor, pe care ne-o dorim", a explicat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, potrivit Edupedu.ro.


Dragos Garofil a mai spus: "Una din masurile esentiale din acest ghid este de a separa pe cat posibil grupurile, o clasa reprezinta un grup. Interactiunea intre clase trebuie sa fie cat mai mica, astfel incat atunci cand apare un caz el sa poata fi izolat la nivelul acelei clase".


Secretarul de stat a adaugat: "Legat de termometrizare, stim iarasi din practica, copiii fac forme usoare de boala, majoritatea sunt asimptomatici si atunci termometrizarea in cazul lor nu ar aduce... nu are o sensibilitate mare si este ineficienta. Deci termometrizarea la intrare nu va face parte din ghid".


Garofil a mai explicat ca autoritatile vor insista pentru ca un triaj sa fie facut de parinti, acasa.


"Vom incerca sa responsabilizam parintii, in compensatie si un triaj zilnic va trebui sa fie facut acasa. Parintele sa evalueze starea de sanatate, sa termometrizeze copilul, atunci cand are febra sau prezinta simptome respiratorii copilul nu trebuie adus la scoala. Este o masura obligatorie, de bun simt, dar pe care, din pacate, stim cu totii ca in anii trecuti nu s-a aplicat niciodata si copiii raciti, tusind, cu febra, cu antibiotice, cu tratament erau adusi la scoala", a declarat secretarul de stat.


In conditiile acestea de pandemie va trebui sa intelegem acest aspect, ca nu se pot aduce copiii febrili la scoala sau cu simptome respiratorii, trebuie ca intreaga societate sa fie responsabilizata"

Dragos Garofil, secretar de stat in MEC:
"Doar 2% din populatia Romaniei are anticorpi de COVID-19"

Dragos Garofil a explicat ca testarea elevilor nu ar avea niciun efect si ca nu ar putea sa duca la niciun rezultat care sa fie folosit in luarea vreunei decizii.


"Legat de testare a elevilor. Nu se efectueaza si nimeni nu a efectuat o testare pentru ca nu are nicio relevanta, sa testez persoane asimptomatice in mod aleatoriu, vei identifica un caz cel mult la mia de locuitori.


Studiul de prevalenta pe care il realizeaza acum Institutul National de Sanatate Publica are niste rezultate preliminare undeva la 2% din populatie, mai putin de 2% din populatie are anticorpi deci nu se pot lua decizii pe astfel de cifre, daca e 2 sau e 5% e acelasi lucru.


Suntem foarte departe de procentul de 60-70% necesar pentru imunizare in masa, deci in absenta unui vaccin nu putem vorbi de imunizare in masa", a precizat oficialul.


Comments