Ministerul Sanatatii propune izolarea pacientilor cu infectii grave. LISTA bolilor infectocontagioas...

Proiectul de hotarare de Guvern a fost initiat in baza Legii nr. 136 din 18 iulie 2020 privind izolarea si carantina, care stabileste ca ,,lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locatia declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare sau in locatii alternative atasate acestora, precum si lista unitatilor sanitare de baza in care se trateaza persoanele bolnave se stabilesc prin hotarare a Guvernului", scrie G4Media.ro.

Legea 136/2020 reglementeaza masurile de izolare si carantina, inclusiv internarea obligatorie pentru 48 de ore, care pot fi impuse in cazul unor situatii de risc epidemiologic si nu face referire la o anumita boala. Aceasta se aplica in cazul epidemiei de COVID-19, dar se poate aplica si in privinta altor boli.

Potrivit proiectului, izolarea se instituie cu acordul persoanelor supuse examinarii, iar in lipsa acestuia, atunci cand medicul constata riscul iminent de transmitere comunitara a unei boli infectocontagioasa, solicita izolarea intr-o unitate sanitara sau, dupa caz, intr-o locatie alternativa atasata unitatii sanitare, in scopul efectuarii examinarilor clinice, paraclinice si a evaluarilor biologice, pana la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore.

Izolarea la domiciliu sau la locatia declarata se instituie daca riscul contaminarii altor persoane sau al raspandirii bolii infectocontagioase este redus. Aceasta nu poate fi dispusa in situatiile in care informatiile stiintifice oficiale referitoare la tipul agentului inalt patogen, calea de transmitere si rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv intr-o unitate sanitara sau o locatie alternativa atasata acesteia.

Potrivit proiectului initiat de Ministerul Sanatatii, sunt 25 de boli infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locatia declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare sau in locatii alternative atasate acestora. Lista celor 25 de boli a fost propusa de Institutul National de Sanatate Publica. Proiectul mai cuprinde si o lista a unitatilor sanitare de baza in care se trateaza persoanele care au una din cele 25 de boli infectocontagioase.

LISTA bolilor infectocontagioase

1. Poliomielita2. Difteria3. Rujeola4. Pertussis5. Febra tifoida6. Febra paratifoida7. Boala meningococica (MCSE)8. Tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva9. Antrax pulmonar10. Rabia umana11. Holera12. Pesta13. Variola / varioloidul14. Gripa umana cauzata de un nou tip de virus gripal15. Cazuri umane de gripa aviara inalt patogena16. Febra hemoragica Lassa17. Ebola18. Febra hemoragica Marburg19. Febra hemoragica Crimeea Congo20. Febra galbena21. Nipah22. SARS23. MersCov24. SarsCov225. Boala cauzata de un agent patogen infectios necunoscut/emergent

Pentru mai multe din bolile cuprinse in aceasta lista exista vaccinuri. Cele mai frecvente sunt chiar incluse in schema nationala de vaccinare din Romania, cum sunt: Poliomielita, Difteria, Rujeola, Pertussis sau Tuberculoza.

Vaccinarea nu este obligatorie in Romania, iar proiectul legii vaccinarii, promis inca din vremea guvernarii PSD, asteapta votul final al deputatilor.

Romania se confrunta de patru ani cu o epidemie de rujeola, in urma scaderii ratei de imunizare, provocata de campaniile antivaccinare, dar si de lipsa vaccinurilor, nefiind asigfurate la timp de autoritati. Cresterea vertiginoasa a cazurilor de rujeola in 2016 a facut ca autoritatile sa confirme epidemia in septembrie 2016, dupa aproape 700 de cazuri de imbolnavire si moartea a trei bebelusi. Pana la 17 iulie 2020, potrivit ultimelor informatii disponibile date de INSP, numarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romania a ajuns la 20.204 de persoane bolnave, dintre care 64 au murit. Marea majoritate a imbolnavirilor s-au produs in cazul copiilor nevaccinati. In 2018, in Romania, rata de vaccinare pentru primul vaccin antirujeolic (MCV1) a fost de 90%, iar pentru cel de-al doilea (MCV2) de 81%, in crestere fata de anii precedenti (87% MCV1 in 2017; 75% MCV2 in 2017).

Comments