Ministru: Romania va implementa, in 2018, un sistem informatic de evidenta a activitatii de turism

Ministru: Romania va implementa, in 2018, un sistem informatic de evidenta a activitatii de turism

Activitatea de turism din Romania va fi centralizata prin intermediul unui sistem informatic, ce urmeaza sa fie implementat in cursul anului 2018, a afirmat, miercuri, Mircea Dobre, ministrul Turismului, in cadrul dezbaterilor din Comisia economica, industrii si servicii a Senatului, informeaza AGERPRES.

“Softul pe care trebuie sa-l faca STS (Serviciul de Telecomunicatii Speciale, n.r.) va trebui sa fie implementat in cursul anului 2018. Este sistemul informatic de evidenta a activitatii de turism din Romania. Este un sistem care ne va ajuta foarte clar sa avem o statistica reala in ceea ce priveste circulatia turistilor in Romania, atat intern, cat si extern. Este un model pe care-l vom implementa si pe care l-am imprumutat din alte tari.

Ultima tara care a apelat la acest sistem a fost Portugalia, dar exista si in alte tari din Europa si nu numai. In ceea ce priveste partea de protectie a datelor cu caracter personal, dupa cum stiti din 28 mai 2018 trebuie implementata o Directiva privind protectia acestor date. In acest fel, toate unitatile de cazare din Romania si agentiile de turism trebui sa aiba reglementat acest lucru printr-o lege. Acel capitol are noua pagini in Legea turismului”, a spus Dobre.

Ministrul Turismului a mentionat, totodata, ca noul sistem informatic va ajuta autoritatea centrala in realizarea investitiilor, iar informatiile vor fi centralizate prin trei module principale.

“Acest sistem ne ajuta foarte mult sa stim cum vom face investitiile conform Masterplanului de investitii in turism aprobat in vara acestui an. Noi nu stim la ora actuala o circulatie reala destinatiei turistilor si intern, si extern. Softul va insemna o achizitie. Hotelierii au deja niste softuri cu care lucreaza. Noi luam doar partea de informatie de la unitatile de cazare si o centralizam prin trei module: la Ministerul Afacerilor Interne, la Institutul National de Statistica si la Ministerul Turismului. Noul sistem nu presupune costuri suplimentare pentru hotelieri”, a subliniat Mircea Dobre.

Ministrul Turismului a participat, miercuri, la dezbaterile din Comisia economica, industrii si servicii din Senat ce au avut pe agenda, printre altele, Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr.15/2017 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, retransmis din Plenul Senatului pentru raport comun suplimentar.

In cele din urma, proiectul de lege a fost votat in unanimitate de catre membrii comisiei de specialitate, dupa ce, cu o zi inainte, a primit aviz si din partea senatorilor din Comisia pentru administratie publica si organizarea teritoriului si Comisia pentru dezvoltare regionala, administrarea activelor statului si privatizare.

&

The post Ministru: Romania va implementa, in 2018, un sistem informatic de evidenta a activitatii de turism appeared first on ZiarMM.

Comments