Ministrul Economiei: Lucrarile la BRUA continua; termenul de finalizare a ramas neschimbat

Ministrul Economiei: Lucrarile la BRUA continua; termenul de finalizare a ramas neschimbat

Lucrările la proiectul gazoductului BRUA continuă, acestea fiind chiar accelerate, iar termenul de finalizare a rămas neschimbat, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

Declaraţia oficialului român vine în urma unei postări pe o reţea de socializare a lui Cristian Ghinea, deputat USR, în care menţiona că termenul de finalizare al proiectului BRUA a fost amânat cu un an.

"Lucrările la BRUA continuă. Deja avem şi autorizaţiile pentru Podişor - Tuzla. Ele încep în imediata apropiere. Accelerăm BRUA pentru că aşteptăm ca gazul din offshore, respectiv companiile Exxon şi OMV să demareze şi atunci noi trebuie să fim pregătiţi. Foarte mulţi vorbesc, foarte puţini cunosc. Pe de altă parte, nu poţi favoriza Gazprom. Gazprom-ul în interiorul României nu are reţele de gaze, nu are conducte. Cine spune lucrul acesta nu cunoaşte", a spus Niculae Bădălău, menţionând că termenul de finalizare a rămas neschimbat.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei, termenul de finalizare pentru faza a II-a este după realizarea procedurii de 'open season' care este acum în derulare de către Transgaz.

Cristian Ghinea a scris vineri pe pagina sa de Facebook că termenele de finalizare ale proiectului gazoductului BRUA au fost amânate cu un an, iar această decizie nu a fost anunţată public.

"La presiunile ministrului Economiei, Nicolae Bădălău, termenele de finalizare ale proiectului gazoductului BRUA, care ameninţă supremaţia Gazprom în regiune, au fost amânate, deocamdată, cu un an. Ticăloşia este maximă deoarece decizia nu a fost anunţată public. Somez Guvernul României să clarifice situaţia. După blocarea proiectelor de la Marea Neagră este a doua mişcare a Guvernului PSD-ALDE pentru a consolida poziţia energetică a ruşilor în regiune. România riscă să piardă 175 milioane euro, finanţare nerambursabilă de la UE", a scris Cristian Ghinea pe pagina sa de Facebook.

Proiectul BRUA constă în construirea unei conducte noi de transport gaze care va conecta Nodul Tehnologic Podişor cu Staţia de Măsurare Gaze Horia pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia. Acest nou coridor vizează diversificarea rutelor de transport gaze naturale din regiunea Mării Caspice înspre Europa Centrală, valorificarea unor noi surse de gaze naturale în perimetrele offshore din Marea Neagră, precum şi valorificarea volumelor de gaze naturale aferente acestor surse pe piaţa românească şi europeană şi posibilitatea curgerii fizice bidirecţionale permanente pe interconectările cu Bulgaria şi Ungaria.

Faza I a proiectului BRUA necesită o investiţie totală de 478,6 milioane de euro, iar termenul estimat de punere în funcţiune şi începere operare este decembrie 2019. UE a acordat un grant de 179 de milioane de euro pentru realizarea conductei.

Lucrările la interconectorul BRUA se vor desfăşura pe teritoriul a 11 judeţe din ţară. Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km şi o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria şi 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria.
AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dădârlat)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comments