Ministrul Finantelor: Joi o sa am o discutie cu cei de la Pilonul II; sper sa ajungem la un consens

Ministrul Finantelor: Joi o sa am o discutie cu cei de la Pilonul II; sper sa ajungem la un consens

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat marţi seara, la TVR, că joi va avea o discuţia cu administratorii fondurilor de pensii private şi şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la un consens în ceea ce priveşte Pilonul II.

"Joi o să am o discuţie cu cei de la Pilonul II. Mâine (miercuri n.r) o să mai primesc nişte date, nişte informaţii şi de la ASF, pentru că am cerut mai multe elemente şi de la cei care administrează pensiile private. Joi sper să ajungem la un consens. Două probleme au fost ridicate de dânşii şi anume mărimea capitalului pe care noi le-am spus că trebuie să îl aducă într-un an şi această perioadă de un an. Şi am spus hai să vedem cum puteţi să veniţi către România şi să investiţi în economie, în proiecte public-private, pe bursă, în acţiuni necotate, să dau un exemplu, să investiţi în România. Pe măsură ce voi investiţi această condiţie scade. Ideea este să mărim foarte mult aria în care pot să investească", a explicat Teodorovici.

El a reiterat că a fost creată baza ca românii să poată opta dacă dacă rămân la pilonul II sau se reîntorc la Pilonul I.

"S-a creat un cadru în baza căruia românii să poată opta dacă rămân la Pilonul II sau se reîntorc la Pilonul 1, dar fără bani, banii rămân la Pilonul II. Nu este afectat Pilonul II în niciun fel, doar se creează această posibilitate de a opta. Este normal să poată omul să opteze. Dacă vrea să se ducă la Pilonul I pentru că vede că randamentul de la Pilonul II nu este cel aşteptat să poată să opteze, să zică: mă duc, măcar sunt sigur, la stat, pentru că statul n-a dat niciodată faliment, niciodată n-a avut probleme de plată a pensiilor", a spus ministrul Finanţelor.

Acţionarii administratorilor de Pilon II afirmau în urmă cu circa două săptămâni că noile cerinţe de capital pentru fondurile de pensii pe Pilonul II, de circa 800 de milioane de euro, pun o povară imensă, nejustificată şi nesustenabilă asupra industriei şi solicitau autorităţilor de la Bucureşti reconsiderarea, pe baza economice sustenabile, a acestora.

"Acţionarii administratorilor de Pilon II au remarcat că din păcate OUG nr. 114/2018, adoptată în ultimele zile ale anului 2018, a introdus o serie de modificări semnificative la Pilonul II, care pun în pericol acest echilibru favorabil până acum tuturor părţilor implicate. Cu ocazia întâlnirilor a fost accentuat faptul că, dintre toate prevederile acestei OUG, noile cerinţe de capital de circa 800 de milioane de euro pun o povară imensă, nejustificată şi nesustenabilă asupra industriei, iar acţionarii companiilor de administrare văd aceasta ca pe un pas înapoi din direcţia unei reforme eficiente a pensiilor în România", se arăta într-un comunicat al APAPR.

Potrivit Ordonanţei 114/2018, comisionul de administrare la Pilonul II de pensii a fost redus de la 2,5% la 1%. Pentru fondurile pe Pilonul II actul normativ prevede şi cerinţe suplimentare de capital, astfel: dacă administrează fonduri de până la 100 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie 5% din valoarea contribuţiilor, dacă administrează fonduri între 100 de milioane de euro şi 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 7%, iar peste 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 10%.AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica, editor online: Alexandru Cojocaru)

Citiţi şi:

*Teodorovici: Cândva o să candidez la prezidenţiale; când spun că fac un lucru, îl fac şi nu o să candidez ca să candidez

Comments