Ministrul Mediului, AVERTISMENT pentru

Ministrul Mediului, AVERTISMENT pentru turisti: Cei care hranesc ursii la marginea drumului vor fi a...

,,Am avut discutii cu cei de la Ministerul de Interne si cu cei de la toate autoritatile publice locale si centrale care pot sa sanctioneze astfel de comportamente. In momentul de fata, suntem in situatia in care toti cei care hranesc ursul la marginea drumului sa primeasca amenda", a spus Alexe, potrivit Agerpres.

Ministrul Mediului considera ca acest comportament al oamenilor este principala cauza pentru coborarea ursilor in zonele locuite.

,,Pentru ca am avut acest caz de emotie publica saptamana trecuta, vreau sa spun un lucru si lansez un apel catre populatie. Venind ieri spre Brasov, am vazut cozi de masini si in fata fiecareia era cate un urs. Fac un apel la populatie si sper sa inteleaga: ursul este un animal salbatic, si nu de companie. Daca vom considera ca hranind un urs ii facem un bine, fals! Facem cel mai mare rau cu putinta acelui exemplar sau specii. Odata hranit de om, sa nu ne imaginam ca se va intoarce in munte, sa-si caute hrana. (...) Indiferent cat de prietenos poate parea, este un animal salbatic si poate face victime. (...) Am vazut pe retelele de socializare - si nu as vrea sa jignesc vreun conational al meu, dar are IQ-ul zero - cum privea spre urs in timp ce-l hranea", a spus Alexe.

In ultimele saptamani, tot mai multi ursi au coborat din padure in cautare de hrana. Ursii deja si-au facut un obicei sa caute de mancare in statiunile de la munte sau chiar printre blocuri si case. Chiar la sfarsitul saptamanii ce a trecut, au fost vazuti din nou ursii pe Transfagarasan, deschis din 1 iulie. Ursii au mai mult curaj sa intre in cabane si chioscuri pentru ca in ultimele luni, din cauza restrictiilor impuse de pandemie, activitatea umana in zona Transfagarasan-Balea Lac a fost redusa. Autoritatile atrag atentia si turistilor sa nu hraneasca salbaticiunile, sa nu se apropie prea mult de ele, sa nu faca fotografii si sa sune la 112.

Noul sanctuar al ursilor de la Brasov

Costel Alexe a mai anuntat ca la minister exista un grup de lucru care trebuie sa identifice solutii pentru problema ursilor.

,,Sper ca in perioada urmatoare sa gasim solutii sa tinem ursul in padure", a subliniat Alexe.

Totodata, el a mentionat ca proiectul in valoare de 10 milioane de euro privind amenajarea, cu fonduri europene, a unui sanctuar de ursi la Brasov a fost trimis la Ministerul Fondurilor Europene in analiza.

Alexe a mai precizat ca un alt proiect, cu finantare prin AFM, prin care populatiei din zonele cu probleme cu ursii i s-ar asigura garduri electrice de protectie impotriva acestora se afla, de asemenea, in faza de avizare la Consiliul Concurentei, pentru ca de aceste facilitati sa poata beneficia si micile ferme, persoane autorizate care desfasoara activitati agricole.

Primarul Brasovului, George Scripcaru, a anuntat ca a transmis Ministerului Mediului o solicitare privind extractia a sase exemplare de ursi din padurile administrate de Regia Locala Kronstadt, care ar urma sa fie relocati in Ungaria, potrivit Agerpres.

Comments