Ministrul Mediului, despre interventia rapida in cazul ursilor care vin in zone locuite: Obligatia n...

Ministrul Mediului s-a intalnit, luni, in localitatea Sandominic, cu primarii din zona si cu reprezentantii asociatiilor de vanatoare si ai asociatiilor fermierilor.

"Obligatia noastra, nu doar rolul, obligatia noastra, a ministerului, este sa aparam cetatenii, in primul rand si, din acest punct de vedere, este absolut necesara o interventie imediata, rapida, prompta, in cazurile de pericol. Vom face aceasta propunere la nivelul Guvernului, propunerea va fi discutata inclusiv in coalitie. Am avut astazi mai multe discutii cu domnul viceprim-ministru Kelemen (Kelemen Hunor- n.red.), dansul va sustine aceasta discutie in coalitie si maine ne vom intalni si cu alte organizatiile nonguvernamentale pentru a discuta aceasta propunere", a declarat Tanczos Barna.

Pe langa interventia imediata, este importanta si preventia atacurilor, a mai spus ministrul, care a precizat ca nu va fi vorba de vanatoare de trofee, asa cum se vehiculeaza.

"In paralel cu interventia imediata, care trebuie sa fie pusa in opera de catre vanatori si jandarmi, avem nevoie de preventie. Degeaba intervenim doar post factum, doar dupa ce aceste traume au fost cauzate si atacurile au avut loc. Este nevoie de o preventie si nu mai comentez aberatiile lansate de unii si de altii. Am spus de la bun inceput ca aceste preventii, aceste interventii pot fi efectuate doar de personalul tehnic de specialitate al asociatiilor de vanatoare. Nu discutam, in niciun caz, de vanatoare de trofee, nu discutam de vanatoare, in primul si in primul rand, vorbim de acea preventie si interventie care este permisa si de Uniunea Europeana si de care avem absolut nevoie pentru a apara cetatenii acestei tari. Sunt, intr-adevar putine judete, in comparatie cu numarul total de 40 de judete, sunt putine judete care sunt afectate. Astazi sunt 13 judete in tara care sunt sub acest asediu, dar, daca nu avem masuri eficiente si nu avem masuri pe termen lung, probleme se pot generaliza si in alte zone", a adaugat Tanczos Barna.

Oamenii din judetele unde se inregistreaza atacuri ale ursilor sunt "sub teroare", iar fenomenul devine din ce in ce mai periculos. Dupa 2016, numarul ursilor a crescut constant, cu 7-8 procente in fiecare an, a mai spus ministrul.

"Evidentele din ultimii zece ani arata clar un numar constant de exemplare, la nivelul judetului Harghita, pana in 2016 si, inevitabilul de care am vorbit de atatea ori se produce. Din 2016 incepe o crestere constanta de 7-8 procente in fiecare an, ajungand, in patru ani, cinci ani, la 50 la suta aproape. Este o crestere normal, naturala, in cazul unei populatii de urs, care traieste intr-un habitat perfect, este aparat de lege, este aparat de cetateni, care nu intervin prin mijloace nelegale, nu prin otravire, nu lat, nu omoara ursii prin alte metode decat cele premise de lege si in conditiile astea populatia creste zi de zi, an de an", a explicat Tanczos Barna.

Potrivit acestuia, persoanele care au fost atacate de urs pot primi despagubiri, in baza unui proiect de lege propus de UDMR si aflat in vigoare.

"Probabil, persoanele care au fost atacate zilele trecute vor fi primele care pot solicita astfel de despagubiri, in baza legii, care este in vigoare si care este o despagubire acordabila, este posibila", a conchis Tanczos.In ultimele zile, doua persoane au fost atacate de urs in Harghita si se afla internate in stare grava la Spitalul Judetean de Urgenta din Miercurea Ciuc, prezenta acestor animale fiind semnalate aproape zilnic in unele localitati ale judetului, potrivit Agerpres.

Legea privind interventia rapida prevede ca ursii care reprezinta un pericol pentru cetateni sa poata fi impuscati in maximum 24 de ore.

Organizatia de Mediu Agent Green a lansat o petitie pentru demiterea ministrului Mediului, acuzand ca "s-a transformat rapid in ministrul vanatorilor". De asemenea, Greenpeace Romania spune ca Tanczos Barna "speculeaza oportunitatea" intr-un moment in care opinia publica este ingrijorata de atacurile ursilor in comunitati.

Comments