Ministrul Sanatatii, la "Jocuri de putere": OUG pe Sanatate, data in interesul pacientilor. Ce se in...

"Nu e o ordonanta de urgenta care sa prevada accesul unor spitale la programe, ci una care modernizeaza legea 95, legea sanatatii. Sunt mai multe prevederi in aceasta OUG. Aceasta e data in special iin interesul pacientilor din Romania si are ca scop a le facilita accesul la servicii medicale dupa modelul celor din Europa", a declarat Victor Costache, in emisiunea "Jocuri de putere".

"Coplata a fost introdusa si legalizata in 2019 de PSD si ar fi trebuit sa intre din aprilie 2020 in cadrul noului contract cadru al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Noi ne-am trezit in fata acestei situatii care ar fi pus o presiune nejustificata pe populate si pe finantele ei. Cand introduci aceasta coplata, e foarte important sa adopti si un model european de implementare. Si pentru a diminua acest impact in randul populatiei este foarte important ca noi, in Romania, sa avem un model predictibil de asigurari complementare de sanatate sau abonamente de sanatate. Cand PSD a dat legea, anul trecut, ar fi trebuit sa prezinte si o alternativa pentru a absorbi coplata. Noi nu am dat ordonanta impreuna cu coplata, tocmai noi am prorogat aceasta coplata", a mai spus ministrul Sanatatii.

"In cadrul acestei ordonante, noi am prorogat coplata. Practic, trebuie ca, intr-un an de zile, sa se pregateasca un sistem de asigurari cmplementare sau de abonamente de sanatate de tip european", a mai spus ministrul.

"E un principiul valabil in toata Europa ca pacientul sa-si poata alege medicul. Deci era firesc sa refacem legea 95 dupa acest principiu. In paralel, anual, noi platim cam 130 milioane de euro spitalelor si clinicilor din strainatate deoarece nu permitem pacientilor sa circule liber in sistemul medical si atunci ei isi aleg resurse si solutii terapeutice in Europa. Daca ar fi sa ne comparam cu Bulgaria, ei platesc tarilor din Uniunea Europeana intre 100 si 200.000 de euro anual. Creand punti si discriminari, am ajuns sa ne furam singuri caciula", a punctat Costache.

Cu acesti bani, subliniaza ministrul, ne finantam cel putin doua programe majore de sanatate in fiecare an.

Intrebat daca o eventuala concurenta va pune pe butuci sistemul public de sanatate, ministrul Sanatatii a raspuns: "In niciun caz. In primul rand, aceste principii functioneaza peste tot in Europa. De aceea am ajuns sa avem un sistem sanitar care este pe ultimul loc in Europa. Noi am corectat o formulare ambigua in Legea 95, care nu avea nicio baza de aplicare. La sfarsitul lui noiembrie, a fost Comisia Europeana, a elaborat si a prezentat raportul pe sanatate al Romaniei si suntem pe ultimul loc la toti indicatorii de sanatate publica. Din pacate, in Romania avem prea multi pacienti care nu ajung sa se trateze la timp si prea putine spitale. Deci aceasta masura nu este decat in interesul pacientilor. Trebuie sa prezentam solutii concrete si cat mai rapide pacientilor care mor in fiecare zi. Pacientii vor fi tratati in conditii mai bune."

In acelasi timp, intrebat ce preturi vor avea aceste servicii, ministrul a explicat: "Sunt unele servicii in care trebuie sa ajungem sa le decontam la tarife reale pentru ca ajungem iar sa le platim in strainatate. Romanii circula liber si daca nu le lasam dreptul de a-si alege spitalul sau medicul, si-l vor alege in alta parte."

Reamintim ca ordonanta controversata ce priveste modificarile in domeniul Sanatatii a fost publicata, miercuri seara, in Monitorul Oficial.

Ordonanta acorda furnizorilor privati dreptul de a acorda servicii medicale bugetate de stat, in anumite conditii prevazute de lege.

In ordonanta de urgenta publicata miercuri seara se introduce paragraful nou "pentru bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate decontate de FNUASS, respectiv bugetul Ministerului Sanatatii, precum si pentru cei care beneficiaza de servicii medicale in baza art. 100 si art. 111, furnizorii publici si privati au obligatia de a nu incasa sume suplimentare fata de cele decontate potrivit actelor normative in vigoare".

La articolul 111 din Lege se introduce un aliniat cu urmatorul cuprins: "Lista spitalelor private in cadrul carora se pot organiza servicii medicale private de urgenta se aproba prin hotarare a Guvernului, in urma verificarii respectarii standardelor prevazute la alin. (2). In vederea verificarii standardelor mentionate la alin. (2), spitalele private vor depune la Ministerul Sanatatii documentatia stabilita prin hotararea Guvernului".

Tot la art. 111, se introduce paragraful: "Cheltuielile pentru ingrijirea pacientilor aflati in stare critica sau cu acuze ce ridica suspiciunea unei afectiuni acute grave care nu pot fi acoperite din sumele obtinute pe baza contractelor incheiate de catre spitale private cu casele de asigurari de sanatate vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii. Sumele aferente decontului per caz nu pot depasi sumele decontate pentru cazuri similare in sistemul public de urgenta".

Comments