Minivacanta de 1 Mai si Paste – 6 libere pentru bugetarii din Romania

Minivacanta de 1 Mai si Paste – 6 libere pentru bugetarii din Romania

Minivacanta de 1 Mai si Paste – 6 libere pentru bugetarii din Romania


La inceputul lunii mai, romanii vor avea o minivacanta, deoarece urmeaza sarbatorirea Zilei Muncii si a Pastelui, motiv pentru care se vor lega mai multe zile libere la rand. Iata cand vor avea zile libere romanii care lucreaza la stat sau la privat in luna mai. Minivacanta de 1 Mai si de Paste.


Urmeaza zile libere pentru toti angajatii din Romania. Se anunta minivacanta de 1 Mai si Paste, asa ca iata ce zile vor fi libere pentru bugetari, dar si pentru romanii care lucreaza la privat.


Cand este minivacanta de 1 Mai si Paste


Anul acesta, sarbatoarea de Paste pica, duminica, 5 mai. Inainte de sarbatoarea Invierii Domnului, vor mai fi si alte zile libere, deorece pe 1 Mai se sarbatoreste Ziua Muncii, zi libera declarata legal.


Asadar, in 2024, minvacanta de 1 mai si Paste ar putea avea 6 zile impartite astfel:


Ziua de 1 Mai pica miercuri si va fi zi libera legal. Bugetarii vor beneficia si de ziua de 2 Mai libera, joi, si astfel se va putea face punte.
Ziua de 3 Mai este zi libera deoarece se sarbatoreste Vinerea Mare, inainte de Pasti.
Pastele Ortodox 2024 este sarbatorit duminica, iar luni, pe 6 Mai, este din nou zi libera pentru ca este a doua zi de Paste.

6 Zile libere in Mai pentru bugetari


In 2024, de 1 Mai si Paste, pentru bugetari vor fi 4 zile libere legal (1 mai, 2 mai, 3 mai si 6 mai), si inca doua zile libere din weekend, care vor alcatui o minivacanta de 6 zile.


Potrivit legislatiei in vigoare, angajatorii ai caror salariati lucreaza in zile de sarbatoare legala, sunt obligati sa le acorde acestora compensatii. Angajatii au dreptul la o compensare cu timp liber in urmatoarele 30 de zile.


Cand este vacanta de Paste 2024 pentru copii


Structura anului scolar 2023-2024 prevede vacanta de Paste pentru elevi odata cu finalizarea celui de-al patrulea modul, adica pe 27 aprilie. Ultima zi de scoala pentru elevi, inainte de vacanta, este vineri, 26 aprilie.


Vacanta de Paste 2024 dureaza 11 zile, astfel ca prescolarii si elevii se vor intoarce la scoala miercuri, pe 8 mai, cand incepe cel de-al cincilea modul din anul scolar 2023-2024.


Urmatorul modul scolar se intinde pana pe 21 iunie, data dupa care elevii vor intra in vacanta de vara.


Elevii de clasa a VIII-a termina anul scolar pe 14 iunie, apoi pentru ei urmeaza Evaluarea Nationala 2024, incepand din 25 iunie.
Elevii de clasa a XII-a termina cursurile pe 7 iunie, iar prima proba de Bacalaureat 2024 este progrmata pe 1 iulie.

Cum va fi vremea in minivacanta de 1 Mai si Paste


Daca in aceasta perioada, vremea este mai rece decat ar trebui, in minivacanta de 1 Mai si Paste, din fericire, vremea se mai incalzeste si vor fi temperaturi de 20 de grade, chiar si peste 20 de grade in unele zone ale tarii.


Administratia Nationala de Meteorolgie a transmis prognoza meteo pentru perioada 22 aprilie - 5 mai, iar datele au fost postate pe portalul oficial al agentiei, MeteoRomania.


De 1 Mai, vremea va fi calda, temperatura fiind cuprinsa intre 20 de grade Celsius in Dobrogea si 24- 26 de grade Celsius in celelalte regiuni.


Intre 1 Mai si Paste, 5 mai, vremea se raceste usor, ajungand la 20 de grade Celsius in Crisana, Maramures si Transilvania.


Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai mare in intervalul 22-27 aprilie, si din nou, spre sfarsitul perioadei.


La munte, pentru 22-26 aprilie se estimeaza valori medii ale temperaturilor maxime de 4- 9 grade Celsius. Ulterior, intre 26 aprilie si 2 mai, si la munte vremea se va incalzi treptat, cu temperaturi maxime de 12, 13 grade Celsius.


Zile cu sarbatori crestine si libere legale in anul 2024


1 ianuarie - Anul Nou( zi libera legal, luni);
2 ianuarie - A doua zi de Anul Nou(zi libera legal , marti);
6 ianuarie - Boboteaza(sambata);
7 ianuarie - Sfantul Ioan Botezatorul (duminica);
24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane (zi liber legal, miercuri);
1 mai - Ziua Muncii (zi libera legal, miercuri);
2 mai - Zi libera (joi) acordata de guvern bugetarilor pentru a face punte cu Sarbatorile de Paste
3 mai - Vinerea Mare a Pastelui (zi libera legal, vineri);
5 mai - prima zi de Paste ortodox 2024 (duminica);
6 mai - a doua zi de Paste ortodox 2024 (zi libera legal, luni);
1 iunie - Ziua Copilului (sambata);
23 iunie- Rusalii (duminica);
24 iunie - A doua zi de Rusalii (zi libera legal, luni);
15 august - Adormirea Maicii Domnului (zi libera legal, joi);
16 august - Zi libera (vineri) acordata de guvern bugetarilor pentru a face punte cu weekendul;
30 noiembrie - Sfantul Andrei (zi libera legal, sambata);
1 decembrie - Ziua Nationala a Romaniei (zi libera legal, duminica);
25 decembrie - prima de Craciun 26 (zi libera legal, miercuri);
26 decembrie - a doua zi de Craciun (zi libera legal, joi);
27 decembrie - Zi libera (vineri) acodata de guvern bugetarilor pentru a face punte cu weekendul.

Ce alte minivacante mai au bugetarii romani in 2024


Pentru bugetari, anul 2024 aduce si alte minivacante si vor mai fi zile libere, cu punte intre ele, in urmatoarea perioada:


O minivacanta de 3 zile de Rusalii - de pe 22 iunie pana pe 24 iunie;
Zi libera legal pe data de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, sarbatoare care pica joi, iar ziua de vineri, 16 august, va fi zi libera pentru bugetari.
O minivacanta de 5 zile in perioada Craciunului pentru bugetari. Ziua de& Craciun, 25 decembrie, si a doua zi de Craciun, 26 decembrie, vor pica in zilele de miercuri si voi, astfel ca si data de vineri, 27 decembrie va fi zi libera pentru bugetari.

Ce angajati beneficiaza de zile libere legale platite


In functie de domeniul de activitate, in anumite zile libere angajatii pot fi chemati la serviciu. Potrivit Codului muncii, angajatii care nu pot beneficia de zi libera de sarbatorile legale trebuie sa primeasca compensatii in zile libere, acordate in urmatoarele 30 de zile de catre angajator.


In cazul in care nu se acorda zile libere, angajatii beneficiaza de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.


Angajatorii care nu respecta prevederile legii privind zilele libere legale risca amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei.


Concediul de odihna este cel mai comun beneficiu al salariatului si porneste de la un minimum de 20 de zile. De regula, majoritatea companiilor ofera 21 de zile de concediu, insa multe companii pot acorda zile de odihna suplimentare. Salariatii au si dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data.


Citeste si: Destinatii turistice interesante pentru 2024


Sursa foto: 123rf.com


Comments