Mircea Fechet, pozitie transanta in scandalul ursilor: Un urs hranit de oameni e un urs condamnat la...

"Pentru ca v-ati referit mai devreme la acei oameni care hranesc animalele, vedem acele imagini pe la Barajul Vidraru. Poate ca nu toti stiu ca un urs hranit e un urs condamnat la moarte 100%. Acel urs nu poate sa ajunga decat in fata unui vanator la un moment dat. Pentru ca, din ceea ce mi-au spus specialistii in managementul ursilor, un urs hranit, un urs care mananca o oaie, un urs naravit, cum spun oamenii de la tara, acel urs cel mai probabil, nu va mai alege niciodata calea grea, aceea de a cauta hrana in padure, aceea de a cauta diferite fructe. Acel urs mereu va alege calea usoara, cand va fi hranit de om, va fi multumit si cand nu va mai fi, probabil se va duce in gospodaria cuiva si ii va lua oaia, vaca, alt animal sau, Doamne fereste, in situatii precum tragedia de saptamana trecuta, va ataca un om", a declarat ministrul, sambata, la un post TV.

Intrebat daca oamenii care hranesc ursii pe marginea drumului nu ar trebui amendati, Mircea Fechet a raspuns: "Ei ar trebui amendati. (...) Eu cred ca multi nu stiu. Cred ca e acelasi lucru ca situatia in care unii hranesc cu paine, cu franzela alba lebedele, nestiind ca asta le dauneaza foarte tare. La fel se intampla si cu ursii. Cred ca mare parte din cei care ii hranesc fac acest lucru crezand ca ii ajuta cu ceva. Pe langa faptul ca se expun unui foarte mare pericol, problema principala e ca acesti oameni contribuie la decizia ulterioara de a impusca acei ursi pentru ca un urs, repet, invatat cu felia de pizza aruncata prin geamul masinii, ala nu va mai merge niciodata in viata lui in padure sa caute fragi sau mure".

El considera ca oamenii au nevoie sa fie informati inainte de a fi amendati.

"Cred ca e nevoie de informare. Am dispus colegilor si au discutat deja cu cei de la CNAIR, mai concret cu Directia Regionala de Drumuri Arges si cu Directia Regionala de Drumuri Brasov, sa monteze in cadrul unui proiect pilot, pentru inceput pe Transfagarasan, niste panouri de avertizare care asta sa spuna: "Daca hranesti ursul, il condamn la moarte. Daca hranesti ursul, poti primi 5.000 de lei amenda". Vom instala camere de supraveghere video ca la rovinieta unde sa putem amenda in baza numarului de inmatriculare si ulterior, la fel cum vom dispune prin lege imputernicirea Jandarmeriei, ca tot sta Jandarmeria acolo si pazeste obiectivul de la Vidraru, sa fie si Jandarmeria imputernicita sa aplice amenzi contraventionale acelor oameni care hranesc ursii. Si daca l-ai hranit si stiai ca n-ai voie, esti bun de plata, dar cred ca oamenii trebuie mai intai bine informati", a mai spus ministrul.

Ministrul Mediului nu este de acord nici cu punctele de observare unde ursii sunt hraniti de turisti.

"Din pacate mi s-a adus la cunostinta ca exista acele puncte turistice. Platesti o suma de bani si eu iti garantez ca vezi ursul. Duc oamenii la niste puncte de observare unde in mod evident ursii sunt hraniti. Problema este ca atunci cand nu exista turisti, cel mai probabil cei care practica in mod ilegal un astfel de turism n-au niciun motiv sa hraneasca ursii. Si imi imaginez ca un urs invatat sa fie hranit intr-o anumita zona, o zi, doua, o luna noua, in momentul in care nu va mai primi mancare, cel mai probabil se va duce catre prima asezare umana pe care o va intalni si unde isi va procura singur. Ori si asta e o chestiune de care ma voi ocupa personal Pentru ca nu poti sa faci un astfel de turism. Este ilegal si nu foloseste nici ursului, nici statului roman", a transmis Mircea Fechet.

Comments