Miron Mitrea: ,,Daca vine cineva si-ti spune sa privatizezi tot, asta nu inseamna ca trebuie sa si f...

,,Dupa 18 ani vine cineva si spune ca nu a fost cvorum in Senat atunci cand a fost adoptata Legea privatizarii Petrom. Declaratia este nula. Chiar daca ar fi fost asa, este nula. Legea a fost adoptata, nu a fost atacata, deci, este valabila. Din acest punct de vedere este legala. Nimeni nu a atacat la CCR legea. Am stat de vorba cu FMI si Banca Mondiala pe privatizarea Tarom, dar i-am convins ca nu e buna. Daca hotarasc unii sa privatizezi tot, asta nu insemna ca trebuie s-o si faci. Discutia se purata la modul cum facem sa reusim sa oprim sangerarea continua. Le spuneai sa nu mai bage mana la Petrom, la Sidex, la mai toate marile combinate si companii de stat. Toate erau capusate, fiind proprietatea statului. In functii de conducere ajungea cine trebuie, si astia capusau tot. De exemplu, am descoperit, la Vrancea, benzina data pe post de ajutoare. In anii aia au fost multe nenorociri din acestea. Multa lume a vrut sa participe la privatizarea acestor mari companii. Ca tot ne intrebam de Petrom, atunci cum am vandut Romtelecom catre firma de stat de telecomunicatii din Grecia, sau cum vrea si Enel sa intre in posesia statului grec.

SRI si SIE - prezenti in sedinte de guvern

Azi discutam cu mentalitatea si instrumentele din anul 2023. Foarte multe lucuri care par in neregula acum, atunci erau normalitate. E greu, azi, sa intelegi cum s-a gandit acum 20 de ani. Cand s-a vorbit de privatizarea Petrom mi s-a parut ca putem gasi alta solutie. Erau multi interesati, toate firmele de stat erau capusate. De exemplu, din CFR Marfa, companie de stat care era pe plus, acum a ajuns in faliment. Probabil ca, cei care au venit dupa, nu au rezistat la capusare. Tarom era pe pierdere, iar in primul an sunam la fiecare ministru sa nu ne aresteze avioanele. In 2004, am pus compania pe plus, acum e aproape de faliment. Nu exista nicio scuza pentru capusare. O buna parte din politicieni isi folosesc pozitia ca sa faca afaceri profitabile, dar la fel si oamenii de afaceri. Ca nu exista politician corupt fara ca cineva sa-l ispiteasca. Si acum se intampla la fel. Ca altfel CFR Marfa nu ajungea in faliment. Daca stiam ca va ajunge asa, nu o mai privatizam. Politicienii sunt tinuti de organizatiile lor de baza, iar acestea vor numiri de oameni in functii cheie. Evident, ca asa se face, dar cand numesti pe cineva, acel om trebuie sa si stie ceva. De prin 2006 s-a creat un curent in care toti sunt numiti la Bucuresti. Ei trebuie sa faca fata la presiunea la liderii locali. Mi s-a intamplat si mie, timp de doi ani cu un director de la Galati. L-am dat afara si am numit un derbedeu. Dar, asa merg lucurile. Sunt politicieni care rezista mai mult la presiuni, altii mai putin, sunt unii si care sunt capul mafiei.

,,Nu am privatizat Petrom ca sa intram in NATO si UE"

In 2000-2004 a trebuie sa adoptam legislatia care sa permita aderarea la UE. S-au facut si multe greseli. Au fost date de despre ambasadori care isi sustineau statele. Dar sa nu exageram ca a venit cineva sa ne spuna ca daca nu privatizam Petrom nu intram in UE. Veneau ambasadori care aparau interesele unor companii. De exemplu, Airbus, cu modelul 330. Oamenii vin, dar nu conditioneaza. S-au suparat cei de la Airbus, ca nu aveam ce face cu el, a fost greu pentru ei. Am primit telefoane si de la cel mai inalt nivel, dar nimeni nu mi-a spus ca daca nu faci contractul, nu intri in NATO sau UE. E datoria ta sa intelegi unde-ti pot face rost de lobby pozitiv sau unde sa indepartezi lobby-ul negativ. Exista ministri pusi acolo de premier, dar sunt oameni care ajung pe barba lor. Nu intodeauna faci ce zice premierul. Nu cred ca Nastase a fost vreodata depasit, dar exista limite politice. Daca ti-i ridici pe toti in cap, pleci, dar exista si tinte. Nastase ne-a spus ca avem doua tinte - de intrat in NATO si aderarea UE. A facut un lucru important, a tinut tot timpul cele 2 servicii de informatii in sala, ei dadeau informatii, dar informatiile trebuiau sa mai ajunga si pe la procuratura. Asa cum eu eram presat de lobby, din Europa, SUA, Israel, ca veneau tot timpul oficiali la mine, cu unii erai de acord, cu altii, nu. Asa l-am cunoscut pe Benjamin Netanyahu, a vorbit cu mine. Veneau multi sa-si spuna interesul. Cu unii erai de acord, cu altii nu. De la FMI venea mereu un angajat neamt si-mi tot cerea sa rezolv probleme cu CFR. Pana cand i-am demonstrat ca Germania da mai multi bani la compania de stat decat dadeam noi la CFR.

,,Nu cred ca a fost ilegala privatizarea Petrom"

Se poate face ceva cu proces, dar nu cred ca a fost ceva ilegal atunci. Faci un proces, in timpul lui ridici un proces de legalitate, iar Curtea Constitutionala vedem ce va hotari. Ma plictisesc oamenii care au pareri despre tot. Cele doua sisteme de informatii erau acolo ca sa ne ajute. Cum a fost si Gioni Popescu, de la SRI, care ne-a tot ajutat. O singura data am primit o informatie gresita. Au constitutit o firma fantoma in Marea Britanie. Sa nu credem ca exista vreun guru in servicii, ci oameni care isi fac treaba. Ei aveau informatii, iar noi luam decizii in cunostinta de cauza. Prezenta celor doi de la SRI si SIE era buna. Erau presiuni din afara tarii. Nu stiai daca domnul ambasador care venea in audienta la mine are sustinere si din partea statului sau doar din partea unui grup de interese.

,,Nastase a cerut bani de la OMV, iar acestia i-au aratat usa"

Nu stiu ce a fost mai gresit. Ca a cerut sau ca si-a adus aminte. E onestitate care nu ii face bine. Nu inteleg la ce i-au folosit aceste declaratii. A cerut bani, iar OMV i-a aratat usa! Pacat. ", a declarat analistul Miron Mitrea.

Comments