Misiunea unitatii speciale ,,S" din cadrul Securitatii: identificarea autorilor de ,,inscrisuri dusm...


Securitatea comunista era omniprezenta, inainte de 1989, in societatea romaneasca. Exista un sistem bine pus la punct de urmarire si supraveghere a ,,elementelor dusmanoase", a romanilor care nu erau de acord cu politica regimului sau pur si simplu nu mai puteau trai din cauza lipsurilor. Una dintre categoriile de activitati derulate de angajatii Securitatii era cea de identificare a autorilor ,,inscrisurilor dusmanoase".


Era vorba despre critici sau acuze aduse regimului prin intermediul unor scrisori, inscrisuri de pe pereti sau ziduri, manifeste lasate in diferite zone de interes. Autorii erau descoperiti destul de rar, dar dosarele ,,problema" era tinute deschise ani de zile. Angajatii securitatii scriau sute de pagini in care explicau si motivau esecul sau succesul operatiunii. Atunci cand inscrisurile critice sau injurioase se refereau la Nicolae Ceausescu, in documentele oficiale se scria ,,o inalta personalitate".


Spanzuratoarea de pe felicitarile trimise unor sefi de judet


Un astfel de caz s-a derulat in judetul Salaj, in anii '60, dupa colectivizarea agriculturii. In ianuarie 1960, presedintele si vicepresedintele Sfatului Raional Silmeu au primit doua felicitari care au fost considerate a fi ,,amenintari cu moartea" prin ,,strangulare", la adresa celor doua ,,personalitati" ale judetului.


,,In felicitarea adresata presedintelui Sfatului Popular Raional Simleu, autorul ameninta cu moartea pentru faptul ca desfasoara munca de transformare socialista a agriculturii in comuna Plopis. Textul felicitarii este scris pe o sesime dintr-o cola de hartie alba, pe care autorul deseneaza o spanzuratoare si un mormant, si alaturi scrie: <>". Atat desenul spanzuratorii cat si textul felicitarii sunt scrise cu cerneala albastra in scris de mana cursiv deghizat", se sustinea intr-o hotarare din 10 ianuarie 1963 a Sfatului Popular Raional, pentru deschiderea dosarului de caz ,,Felicitarile", desecretizata de CNSAS.



In felicitarea adresata vicepresedintelui Sfatului Popular Raional Simleu, autorul l-ar fi amenintat cu moartea ,,pentru faptul ca desfasoara munca de transformare socialista a agriculturii in comuna Halmasd". Si in acest caz, autorul a desenat o spanzuratoare si un mormant cu un text aproape similar: ,,Ce va asteapta in 1962, ca rezultat al colectivizarii la Halmasd".


Ambele au fost trimise in plicuri si aveau stampila Oficiului PTTR Simleu. Dosarul a fost tinut in lucru timp de patru ani, pana in 1967, cand a fost inchis pentru ca nu s-a reusit identificarea autorului sau a autorilor.






Inscriptii pentru ,,drepturile omului", la Tulcea


In Tulcea, dosarul problema privind ,,inscrisurile dusmanoase" a fost deschis in 1977. Reprezentantii Securitatii sustineau ca, pana la acel moment, au identificat 70 de aparitii de texte anonime critice, respectiv scrisori, fituici, inscriptii ,,adresate organelor superioare ori locale de partid si de stat".


,,In urma masurilor intreprinse de catre organele noastre s-a reusit identificarea unui numar de 40 de autori, asupra lor luandu-se masuri diversificate pentru fiecare caz in parte: avertizare, punere in dezbatere publica, condamnare", se afirma in raportul care propunea deschiderea dosarului, datat 15 ianuarie 1977.



In 9 aprilie 1979, Securitatea Tulcea intra in alerta dupa descoperirea a sapte inscriptii anticomuniste pe zidurile unor cladiri din oras. Inscriptiile au fost sterse imediat dupa ce au fost fotografiate. Cel care a scris pe peretele exterior al cladirilor sustinea ca ,,Luptam pentru drepturile omului in Romania" si ,,Vrem drepturile omului".&



In urma cercetarilor s-a stabilit ca inscrisurile au fost realizate de o singura persoana, cu carbune, pe zidurile unor camine de nefamilisti apropiate unele de altele, respectiv pe o raza de 150 de metri. Toate persoanele care locuiau in caminele respective au fost chemate pentru declaratii si pentru a oferi probe de scris de mana in scopul confruntarii cu inscriptiile de pe ziduri. Anchetatorii au mers mai departe si au chemat la audieri toti cetatenii din oras asupra carora existau suspiciuni cu privire la activitati contrare regimului. In final, autorul nu a fost descoperit, iar dosarul a fost inchis.&



,,Te rugam respectuos scade preturile de cost la alimente"


Tot in 1979, o scrisoare anonima trimisa din Tulcea lui Nicolae Ceausescu atragea atentia Securitatii. Autorul reclama cresterea masiva a preturilor la alimente, lipsa posibilitatilor de intretinere a familiilor si ameninta cu organizarea unor proteste la Bucuresti, daca revendicarile nu erau satisfacute. Scrisoarea nu a ajuns niciodata la destinatie, fiind ,,interceptata" la oficiul local al postei.


,,Te rugam respectuos scade preturile de cost la alimente, ca altfel murim de foame. Carne nu putem manca niciodata. (...) Daca nu ieftinesti preturile la alimente pana la 15 august 1979 cel tarziu, noi, 1.500 de familii cu tot cu copii, venim in fata Palatului la Bucuresti in data de 23 august 1979. (...) Ai grija ce faci cu noi ca ne-a ajuns cutitul la gat", se afirma, printre altele, in scrisoarea trimisa dictatorului.






Tot in Tulcea, in 26 ianuarie 1988, pe zidul exterior al Salii Sporturilor au fost gasite ,,inscrisuri dusmanoase" pe o fila din almanahul ,,Convorbiri literare". Fila respectiva era lipita pe zidul cladirii, iar mesajul era scris cu o carioca albastra, cu litere majuscule. A fost deschis, si in acest caz, un dosar de problema, cu misiuni clare, dar, dupa 10 luni, nu se reusise identificarea autorului.


In 13 octombrie 1989 a fost intocmit un alt plan de masuri cu alti responsabili din cadrul Securitatii Tulcea, care viza, printre altele, verificarea grafica a lucrarilor de bacalaureat la liceele din oras si realizarea de verificari grafice la unitatile economice, ,,cu accent deosebit pe personalul tehnic-administrativ". In decembrie 1989 a izbucnit Revolutia, astfel incat dosarul ,,Almanahul" a ramas obiect de studiu pentru istorici.



Chemare la greva generala


O chemare la greva generala a fost semnalata la Alba Iulia in 1987. Securitatea judeteana a fost alertata cu privire la o ,,fituica" descoperita in dimineata zilei de 7 decembrie 1987, la un magazin alimentar din cartierul Cetate.


,,Fituica nu a putut fi recuperata de organele de securitate intrucat responsabila magazinului a distrus-o, dupa care a anuntat directoarea adjuncta a ICSMAAP Alba. Se presupune ca hartia respectiva ar fi fost introdusa pe sub usa de la intrarea in magazin in noaptea de 06/07 decembrie 1987. Este posibil ca autorul sa fi desfasurat activitate de instigare a unor persoane din municipiu pentru a actiona in zilelele de primire a retributiei", sustinea maiorul Lupes Gheorghe, seful Securitatii Alba, intr-o nota transmisa ,,organelor" din Bucuresti.



Tot in judetul Alba, in seara zilei de 8 decembrie 1987, au fost identificate in municipiul Blaj mai multe ,,inscrisuri dusmanoase".


,,Au fost gasite un numar de 6 fituici, lipite pe vitrinele unor unitati ori pe portile unor cladiri situate pe Bdul. Republicii, avand un continut dusmanos ce vizeaza o inalta personalitate (Nicolae Ceausescu - n.r.), forma de guvernamant, indeamna la unire si nesupunere si cere paine. Se actioneaza pentru identificarea autorului", sustinea acelasi maior Gheorghe Lupes, in nota informativa care semnala incidentul. CNSAS nu a publicat si alte documente din care sa rezulte cum s-a derulat ancheta in aceste doua cazuri.



Cum actiona unitatea speciala ,,S" din cadrul Securitatii


Unitatea speciala a Securitatii denumita ,,S" din Bucuresti si compartimentele subordonate din cadrul inspectoratelor judetene erau obligate, pentru a contracara astfel de fapte, sa identifice persoanele care ar fi putut redacta inscrisuri anticomuniste.


De asemenea, trebuiau sa procure, in mod conspirativ, probe de scris de la acestea si sa le urmareasca in permanenta pentru a preintampina eventuale revolte si actiuni de strada. Securistii din biroul ,,S" aveau, in principal, misiunea de a intercepta, citi si cenzura corespondenta romanilor.



,,Atentie deosebita se va acorda extinderii controlului asupra tuturor persoanelor care, datorita manifestarilor, comportamentului si modului de viata, pot fi atrase ori se pot angrena in actiuni de concepere, redactare sau difuzare a unor inscrisuri cu continut dusmanos", se sustinea intr-o nota privind planul de masuri aprobat in aprilie 1985 de catre Unitatea Speciala ,,S".


Erau vizate mai multe categorii de persoane, care au mai avut comportamente anticomuniste in trecut si care erau considerate din start suspecte in cazul aparitiei unor astfel de inscrisuri.


Comments