Modalitatea inedita prin care o tara NATO incearca sa atraga recruti in armata. ,,Oferta speciala!"

Modalitatea inedita prin care o tara NATO incearca sa atraga recruti in armata. ,,Oferta speciala!"

Modalitatea inedita prin care o tara NATO incearca sa atraga recruti in armata. ,,Oferta speciala!"

Polonia a initiat un nou proiect numit "Vacante cu armata". Acest proiect este voluntar si are ca scop dobandirea de noi abilitati si introducerea tinerilor in armata poloneza.

Aceasta propunere vine pe fondul declaratiilor repetate ale Varsoviei cu privire la necesitatea unei restructurari urgente si eficiente a strategiei de aparare a UE.

"Aceasta este o investitie in securitatea noastra. Mai putin de o luna de pregatire se incheie cu un juramant si o plata de cateva mii de zloti", a declarat ministrul polonez al apararii, comentand oferta pentru tinerii polonezi.

Pe site-ul Ministerului polonez al Apararii se precizeaza ca aceasta oferta se adreseaza persoanelor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani. Potrivit ministerului, oferta este benefica pentru cei care doresc sa gaseasca o alternativa interesanta la traditionalele locuri de munca de vara. Statul va plati pentru interesul fiecarui participant la proiect dupa finalizarea formarii, in valoare de 6 mii de zloti (1400 de euro).

Ministerul polonez al Apararii doreste sa implice absolventii de scoala, studentii si persoanele care cauta ceva de facut in timpul vacantei. Potrivit ministerului, astfel de exercitii pot fi primul pas pentru a se inrola in armata.

Polonia a inceput implementarea unei asa-numite ,,Legi de Aparare a Patriei", care include si o pregatire militara de trei luni, la care vor participa zeci de mii de barbati si femei cu varsta de pana in 55 de ani.

Din februarie si pana la sfarsitul lunii aprilie, in Polonia s-a derulat un program de calificare militara pe care urmeaza sa-l parcurga aproximativ 250.000 de persoane.

Scopul calificarii militare este de a introduce date in dosarele militare si de a determina capacitatea fizica si psihica pentru serviciul militar. Acesta se refera la persoanele care sunt supuse obligatiei de a se prezenta pentru calificarea militara si la cele care s-au oferit voluntar pentru serviciul militar si care au peste 18 ani.

Armata a convocat pentru reevaluare aproape un sfert de milion de barbati si femei in fata a 390 de comisii militare regionale. Persoanele selectate pentru evaluare au fost in principal medici, paramedici, farmacisti, psihologi, programatori, navigatori aerian si maritim, informaticieni, interpreti, soferi cu permis C si D si alte profesii necesare pentru armata in situatia unui conflict.

In cazul unui conflict militar sau al unui dezastru natural, vor fi chemati specialisti din randul angajatilor civili de care armata va avea cea mai mare nevoie si vor completa astfel personalul armatei.

Pregatirea militara poate dura pana la 90 de zile si neprezentarea se pedepseste cu inchisoare sau amenda.

In perioada de participare la exercitii militare, rezervistii primesc o solda de la Armata, care in multe cazuri ar fi un salariu de soldat de aproximativ 25 euro pe zi.

Comments