MODIFICARE – Imprumutul de 130 de milioane de lei al Primariei Baia Mare poate fi folosit si pentru...

EXPLICATIILE UNUI FAPT ASCUNS. 23 iunie 2020 era o zi de marti (ziua cu ceasurile rele…). Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, care pe vremea aceea controla majoritatea in Consiliul Local Baia Mare, i-a convins pe 17 din cei 23 de alesi in forul deliberativ al urbei, care oricum se aflau pe ultima suta de metri a mandatului (unii dintre ei fiind dependenti de decizia lui Chereches de a mai fi pusi si in toamna acelui an pe un loc eligibil in vehiculul politic tractat de primar), sa aprobe contractarea unui credit de 130 de milioane de lei. La acea vreme, Baia Mare mai avea inca trei credite in plata, iar cel aprobat in acea zi de 23 iunie 2020 era cel mai mare credit luat vreodata de municipalitate.

&

Cum era initial

&

Din prea mult elan proletar, din surescitare, din neatentie la scrupulozitatea unor functionari, proiectul a fost aprobat fara sa se dea importanta prea mare modului specific pentru care puteau fi cheltuiti cei 130 de milioane de lei: "pentru asigurarea prefinantarii si/sau cofinantarii proiectelor care beneficiaza de fonduri externe nerambursabile", fiind mentionate expres 31 de proiecte pentru care putea fi utilizat noul credit.

&

Creditul a fost contractat in 18 noiembrie 2020, de la BCR si trebuie rambursat in 15 ani (in primii 3 ani nu se platesc decat comisioane si dobanzi bancare), pana la 18 noiembrie 2035. Pana acum din acest credit s-au tras 49,42 milioane de lei (doar in acest an s-au tras 29,03 milioane de lei) si, conform estimarii Primariei, creditul va fi epuizat complet anul viitor, in 2023 (totusi, estimarea este gresita, doar daca nu are loc un hold-up se poate implini, altfel, cel mai probabil se vor scoate bani pana in anul 2024).

&

Am incercat sa explic pe intelesul tuturor ce e cu acest credit (ultimul/cel mai recent accesat de Primaria Baia Mare), pentru ca in aceasta saptamana regulile jocului s-au schimbat, fapt care nu a fost facut public si nici explicat. Aceasta scriere indreapta "scaparea" autoritatii publice.

&

Ce s-a modificat si care este explicatia

&

Ce s-a schimbat? In principal, modul in care pot fi cheltuiti banii. Daca pana acum era statuat printr-o Hotarare a Consiliului Local Baia Mare (nr. 179/2020) ca banii sunt "pentru asigurarea prefinantarii si/sau cofinantarii proiectelor care beneficiaza de fonduri externe nerambursabile", acum hotararea a fost anulata si completata cu "si a cheltuielilor neeligibile".

&

De ce e semnificativa aceasta modificare? Pentru ca, in cele mai multe mari proiecte cu finantare nerambursabila (asa-numitele "proiecte cu fonduri europene"), noi ne incadram la finantari in procentaje extrem de mici fata de alte municipalitati, fiind obligati sa suportam cea mai mare parte a proiectelor europene din banii orasului.

&

De ce facem asta? A explicat chiar primarul Chereches, ca el are alte standarde si atunci proiectele depuse de Baia Mare nu respecta la virgula tot ce impun europenii sa plateasca, acestea fiind denumite cheltuieli neeligibile. Adica, saraci fiind, ne permitem sa fim elitisti si in loc sa platim cofinantari de 2-5%, platim in plus cheltuieli neligibile semnificative, de multe ori acestea depasind 50% din valoarea totala a proiectului.

&

Sigur, pentru ca nu da bine electoral sa se spuna ca face respectivul proiect din banii nostri (ceea ce poate oricine) si cu o mica parte cofinantata din fonduri nerambursabile, nu se spune, lasand publicului impresia (falsa) ca "Uite ce descurcareti suntem noi, am facut obiectivul X cu bani europeni". Doar ca nu e asa.

&

Cei care vor sa se convinga de veridicitatea acestei expuneri/explicatii, au ca argument un articol 2mnews publicat in vara acestui an, care devoaleaza faptul ca marile proiecte "cu finantare nerambursabila" din Baia Mare sunt platite, de fapt, in cea mai mare parte din bugetul local, cofinantarile + cheltuielile neeligibile ajungand la... 70% din valoarea totala (aveti articolul, cu exemple concrete, AICI).

&

Acesta este motivul pentru care primarul Chereches le-a cerut consilierilor locali sa aprobe sa poata plati din creditul de 130 de milioane de lei nu doar cei 2-5% ceruti cofinantare, ci si cei 50-70% din valoarea totala a proiectului care au fost respinsi de finantator (UE) pentru ca nu se incadreaza in limitarile impuse. Poate ca asa reuseste si Primaria Baia Mare sa finalizeze creditul de 130 de milioane de lei anul viitor, asa cum a estimat. Mai sunt vreo 80 de milioane de lei si 12 luni. Hai ca se poate!

&

Catalin VISCHI

Articolul MODIFICARE – Imprumutul de 130 de milioane de lei al Primariei Baia Mare poate fi folosit si pentru alt tip de plati decat a fost decis initial apare prima data in 2mnews.

Comments