Modificare majora in invatamant. Ce se intampla cu elevii care vin la scoala si stau pe mobil

Modificare majora in invatamant. Ce se intampla cu elevii care vin la scoala si stau pe mobil

Modificare majora in invatamant. Ce se intampla cu elevii care vin la scoala si stau pe mobil

Angajatii scolii pot lua telefonul unui elev daca il foloseste in timpul orelor de curs, inclusiv in timpul activitati educationale care se desfasoara in afara scolilor, potrivit proiectului Statutului Elevului pus in dezbatere publica de Ministerul Educatiei.

La finalul cursurilor, cel care a preluat telefonul elevului este obligat sa il returneze "in mod obligatoriu, catre parinti/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau catre elevii majori, dupa caz, conform regulamentului intern al unitatii de invatamant".

La articolul 15 din Statului Elevului se adauga:

"h) sa utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicatii electronice in timpul desfasurarii orelor de curs, inclusiv in timpul activitatilor educationale care se desfasoara in afara unitatilor de invatamant, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ, cu acordul cadrului didactic, in timpul pauzelor, sau in spatiile autorizate explicit de regulamentul intern al unitatii de invatamant.Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de catre personalul unitatii de invatamant in vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectiva, in mod obligatoriu, catre parinti/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau catre elevii majori, dupa caz, conform regulamentului intern al unitatii de invatamant. Prevederile nu se aplica echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizati sa le foloseasca".

In prezent, potrivit articolului 15, litera g) din Statutul Elevului, "elevilor le este interzis sa utilizeze telefoanele mobile in timpul orelor de curs, al examenelor si al concursurilor; prin exceptie de la aceasta prevedere, este permisa utilizarea telefoanelor mobile in timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, in situatia folosirii lor in procesul educativ sau in situatii de urgenta".

Ce prevede Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant in prezent si ce modificare se propune

Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant (ROFUIP) stabileste ca este interzisa utilizarea telefonului mobil in timpul orelor si e prevazut un spatiu in care se tin telefoanele.

Articolul 186 - ,,(2) In timpul orelor de curs, al examenelor si al concursurilor este interzisa utilizarea telefoanelor mobile; prin exceptie de la aceasta prevedere, este permisa utilizarea acestora in timpul orelor de curs, numai la solicitarea cadrului didactic, in situatia folosirii lor in procesul educativ. In situatii de urgenta, utilizarea telefonului mobil este permisa cu acordul cadrului didactic. Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se pastreaza in locuri special amenajate din sala de clasa, setate astfel incat sa nu deranjeze procesul educativ."

In proiectul ce modifica ROFUIP, pus in dezbatere publica tot miercuri, 12 iunie, de Ministerul Educatiei, dispare prevederea care spune ca "pe durata orelor de curs telefoanele mobile se pastreaza in locuri special amenajate din sala de clasa, setate astfel incat sa nu deranjeze procesul educativ."

Iata ce prevede Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023

Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 stabileste ca este interzisa utilizarea telefonului pe perioada desfasurarii cursurilor din invatamantul prescolar, primar si gimnazial.

Articolul 106 - ,,(4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricarui alt echipament de comunicatii electronice de catre un elev este interzisa pe perioada desfasurarii cursurilor din invatamantul prescolar, primar si gimnazial, inclusiv in timpul activitatilor educationale care se desfasoara in afara unitatilor de invatamant, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ sau in spatiile autorizate explicit de regulamentul intern al unitatii de invatamant.

(5) In invatamantul liceal, regulamentul intern al unitatii de invatamant poate interzice folosirea de catre un elev a dispozitivelor mentionate la alin. (3) in intreaga sau doar o parte din incinta unitatii de invatamant, precum si in timpul activitatilor care se desfasoara in afara acesteia.

(6) Prevederile alin. (4) si (5) nu se aplica echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizati sa le foloseasca.

(7) Nerespectarea prevederilor alin. (4) si (5) poate duce la preluarea echipamentului de catre personalul unitatii de invatamant in vederea predarii, dupa caz, catre parinti/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevi conform regulamentului intern al unitatii de invatamant."

Statutul elevului - proiect pus in dezbatere publica de Ministerul Educatiei

Comments