Modificari la statutul cadrelor militare: Obligatie pe 8 ani

Modificari la statutul cadrelor militare: Obligatie pe 8 ani

Persoanele care urmeaza sa devina cadre militare, la admiterea intr-o institutie de invatamant pentru formarea ofiterilor, a maistrilor militari sau a subofiterilor in activitate, incheie cu Ministerul Apararii Nationale contracte cu durata de opt ani de la numirea lor in prima functie, potrivit normelor stabilite prin ordin al ministrului Apararii Nationale, arata Legea promulgata, luni, de presedintele Klaus Iohannis.

Respectivul act normativ aproba Ordonanta de Urgenta (OUG) pentru modificarea si completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

In preambulul OUG sunt evocate necesitatea asigurarii resursei umane pentru fortele armate si faptul ca „deficitul de personal militar specializat nu poate fi acoperit imediat”.

Guvernul a precizat, la momentul emiterii Ordonantei, ca numarul demisiilor personalului din armata s-a dublat in anul 2021 fata de anul 2020, in anul 2022 a crescut la peste 2.700 de militari, iar in anul 2023 s-a mentinut la cote ridicate, in mod deosebit in ceea ce priveste soldatii si gradatii profesionisti, „categoria cea mai afectata de cresterea inflatiei in anii mentionati, situatie care afecteaza indeplinirea misiunilor si obiectivelor specifice institutiei militare si care trebuie stopata in conditiile in care exigentele sunt sporite sub auspiciul tensiunilor in crestere, determinate de razboiul din Ucraina”.

Legea arata ca ofiterii pot fi si absolventi cu diploma de licenta ai institutiilor civile de invatamant superior sau absolventi ai anului IV de studii din cadrul institutiilor civile de invatamant superior cu durata studiilor mai mare de patru ani, scolarizati pentru nevoi ale institutiilor de aparare, ordine publica si siguranta nationala, in conditii stabilite prin ordin al conducatorului institutiei.

Potrivit modificarilor, in Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe si Serviciul de Protectie si Paza, nu se aplica limita de varsta de cel mult 45 de ani pentru a deveni ofiteri.

De asemenea, subofiterii in activitate provin si din absolventi ai invatamantului superior medical la programele de licenta „Asistent medical generalist” cu diploma de licenta sau ai scolilor sanitare postliceale cu diploma de bacalaureat si certificat de calificare profesionala, organizate in cadrul institutiilor civile de invatamant, scolarizati pentru nevoi ale Ministerului Apararii Nationale, in conditii stabilite prin ordin al ministrului apararii nationale. Lor li se alatura soldati si gradati profesionisti in activitate, in rezerva sau cu statut de rezervist voluntar, absolventi ai studiilor liceale cu diploma de bacalaureat sau postliceale ori superioare, corespunzatoare specialitatilor militare, si ai cursului de formare a subofiterilor, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului Apararii Nationale.

In acest caz, in Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul de Informatii Externe si Serviciul de Protectie si Paza nu se aplica limita de varsta de 45 de ani.

The post Modificari la statutul cadrelor militare: Obligatie pe 8 ani appeared first on Cotidianul RO.

Comments