Momentul adevarului pentru initiativa ,,Fara penali in functii publice". Ce sanse are propunerea USR...

Comisia de constitutionalitate a acordat, marti, raport favorabil pentru initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei ,,Fara penali in functii publice", dar Comisia juridica, co-raportoare pentru acest proiect, nu s-a pronuntat inca.Propunerea legislativa prevede completarea articolului 37 din Constitutie - Dreptul de a fi ales - cu un nou text, potrivit caruia cetatenii condamnati la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie sa nu mai poata fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de presedinte al Romaniei pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii.Camera Deputatilor a adoptat, pe 14 iulie, propunerea legislativa, iar Senatul este for decizional. Potrivit Constitutiei, pentru a deveni lege, trebuie validat referendumul organizat in 30 de zile de la adoptarea in Senat.Liderul grupului USR, Radu Mihail, a pledat, marti, intr-o conferinta de presa, pentru dezbaterea si votarea, miercuri, in plenul Senatului, chiar si fara raport, a initiativei cetatenesti de revizuire a Constitutiei ,,Fara penali in functii publice", considerand ca o cutuma care impune necesitatea raportului nu poate impiedica propunerea legislativa sa treaca de Senat, astfel incat referendumul sa fie organizat pe 6 decembrie, concomitent cu alegerile parlamentare.

Dan Barna: ,,Totul depinde acum de PNL si PSD"

Presedintele Uniunii Salvati Romania, Dan Barna, precizeaza ca initiativa ,,Fara penali in functii publice" a fost pusa pe ordinea de zi de miercuri a sedintei Senatului si ca adoptarea ei depinde de PSD si PNL.,,Miercuri e ziua adevarului: vot final pe ,,Fara Penali" in Parlament. Initiativa a fost pusa pe ordinea de zi a plenului Senatului. Suntem la un pas distanta ca initiativa semnata de 1 milion de romani sa ajunga in Constitutie prin referendum pe 6 decembrie. Dar totul depinde acum de PSD si PNL", a scris el pe Facebook.Liderul USR apreciaza ca este posibil ca opozantii acestei masuri ,,sa incerce tertipuri procedurale", astfel incat initiativa sa nu fie supusa votului.

,,Se incearca diverse tertipuri pentru ca initiativa sa nu fie supusa votului"

,,Un astfel de tertip ar fi invocarea lipsei raportului de la una dintre cele doua comisii, adica Juridica condusa de Serban Nicolae, care tine de luni de zile in sertar initiativa. Termenul regulamentar de elaborare a raportului asupra initiativei este demult depasit: 29 iulie!!! Pentru astfel de cazuri, cand o comisie nu-si face treaba, Regulamentul Senatului are prevedere expresa la art. 89 alin. (4): Comitetul Liderilor de grupuri parlamentare poate pune pe ordinea de zi a plenului o initiativa cu termen de raport depasit", mentioneaza Barna.El reaminteste ca este necesar ca initiativa sa fie adoptata in saptamana aceasta in Senat, pentru ca referendumul ,,Fara penali" sa aiba loc odata cu alegerile parlamentare din 6 decembrie.,,Orice amanare acum ar fi doar un tertip pentru a ingropa ,,Fara Penali". Plenul Senatului poate adopta maine initiativa fara probleme, daca exista vointa politica din partea PSD si PNL. E nevoie de 90 de voturi \"pentru\" in Senat si pe 6 decembrie Romania poate face istorie inscriindu-si in Constitutie principiul ,,Fara Penali in Functii Publice", a scris Barna.

Senatorii PSD vor vota miercuri, in plen, initiativa

Senatorii PSD vor vota miercuri, in plen, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei ,,Fara penali in functii publice", asa cum au procedat si deputatii partidului, a anuntat presedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.,,Pe listele PSD pentru parlamentare nu se gaseste nicio persoana trimisa in judecata. Nu discutam de persoane condamnate, asa cum prevede initiativa ,,Fara penali in functii publice", nu avem pe liste nicio persoana trimisa in judecata. Decizia politica a PSD a fost in spiritul referendumului de a nu avea penali in functii publice", a declarat Cazanciuc.El a mentionat ca, prin vointa plenului, care va fi miercuri cu prezenta fizica, initiativa poate fi votata si fara raport al comisiilor, liderii grupurilor parlamentare decizand unanim in acest sens.

Comments