Morcovi, ardei grasi sau lapte covasit, produse noi livrate elevilor in 2017

Morcovi, ardei grasi sau lapte covasit, produse noi livrate elevilor in 2017

Morcovi, ardei grasi sau lapte covasit, produse noi livrate elevilor in 2017

morcov“Programul pentru scoli” are prevazute fonduri de 17,2 milioane de euro pentru anul scolar 2017 – 2018, iar produsele distribuite vor fi diversificate, de la mere si lapte, pana la struguri, nectarine, morcovi, ardei grasi si diverse iaurturi, inclusiv miere, a anuntat, miercuri, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), informeaza AGERPRES.

Incepand cu anul scolar 2017-2018, actualele programe de incurajare a consumului de fructe si de distribuire a laptelui in scoli vor fi unificate intr-un singur program cu finantare europeana, denumit generic “Programul pentru scoli”.

“Beneficiind de finantare europeana din Fondul European de Garantare Agricola al Politicii Agricole Comune, ‘Programul pentru scoli’ incurajeaza, de asemenea, achizitiile locale sau regionale, lantul scurt de aprovizionare, avand la dispozitie fonduri europene in valoare de 6.866.848 euro pentru schema de fructe si legume si 10.399.594 euro pentru schema de lapte si produse lactate”, precizeaza MADR intr-un comunicat remis AGERPRES. Pana la 15% din aceste fonduri pot fi alocate pentru implementarea diferitelor masuri educative de insotire, precum vizite la ferme, la targuri si expozitii agricole, organizarea de concursuri tematice, ateliere de gatit si de degustare etc.

Astfel, prin noul program se vor putea distribui si alte fructe, nu doar mere, respectiv pere, struguri, prune, piersici sau nectarine, precum si legume: morcovi, ardei grasi, castraveti.

In privinta laptelui si produselor lactate distribuite regulat, recomandarea Ministerului Sanatatii consta intr-o portie de 200 ml de lapte tratat termic, UHT sau pasteurizat sau produse lactate fermentate (iaurt, lapte acru, lapte covasit, sana si alte sortimente de lapte fermentate sau acrite) fara adaos de zahar sau alti indulcitori, de fructe sau de cacao.

La propunerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Sanatatii a agreat degustarea ocazionala a mierii intr-o cantitate de 1-3 grame per kilogram/corp, in cadrul masurilor educative.

Conceput in jurul obiectivelor de sanatate si educatie, “Programul pentru scoli” este un program cu precadere educativ, menit sa-i familiarizeze pe copii cu un stil de viata sanatos si sa-i apropie de mediul rural ca sursa a produselor pe care le consuma. Programul are la baza doua componente: distributia propriu-zisa a produselor si masurile educative care o insotesc, apreciindu-se ca simpla distributie nu poate asigura indeplinirea obiectivelor.

MADR precizeaza ca pentru o implementare eficienta, “Programul pentru scoli” necesita implicarea activa a tuturor factorilor la nivelul comunitatilor, de la reprezentantii administratiei publice locale — consilii judetene, directiile judetene de sanatate publica, inspectoratele scolare — pana la producatorii locali interesati de furnizarea produselor.

Programul se adreseaza prescolarilor din gradinitele de stat si particulare cu program normal de 4 ore si elevilor din invatamantul primar si gimnazial de stat si particular.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, in pregatirea aplicarii acestui program incepand cu anul scolar 2017-2018, au fost intreprinse discutii in cadrul grupului de lucru interministerial cu privire la noua legislatie europeana si explorarea diferitelor variante ale legislatiei nationale pentru o buna implementare a programului, fiind consultate si organizatiile profesionale reprezentantative specifice in vederea identificarii celor mai potrivite solutii pentru incurajarea productiei locale si/sau regionale si a lantului scurt de aprovizionare.

De asemenea, a fost lansat in dezbatere publica documentul pentru obtinerea opiniei publicului larg cu privire la cum ar trebui sa arate acest program astfel incat sa se asigure atingerea obiectivelor.

“Pana la sfarsitul anului 2016 si pana in luna iunie 2017, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale urmeaza sa promoveze actul de baza si normele de implementare aferente pentru a incepe derularea programului in timp util”, se arata in comunicat.

Conform legislatiei europene, autoritatile responsabile din domeniul sanatatii si nutritiei din statele membre se implica in elaborarea listei produselor care se vor furniza atat cu titlu de distributie regulata, cat si cu ocazia masurilor educative (sesiuni de degustari — la ferma sau in scoala).

Astfel, pentru distributia regulata, Ministerul Sanatatii recomanda fructe si legume autohtone de sezon in stare proaspata care sa fie distribuite cat mai aproape de recoltare, cu o perioada de pastrare medie si lunga, astfel incat la momentul distribuirii sa corespunda calitativ consumului: mere, pere, struguri, prune, piersici sau nectarine; morcovi, ardei grasi, castraveti.

La propunerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Sanatatii a agreat degustarea ocazionala a mierii intr-o cantitate de 1-3 grame per kilogram/corp, in cadrul masurilor educative.

Comments