Mosii de iarna 2020. Ce nu trebuie sa imparti in Sambata Mortilor. E mare PACAT!

Mosii de iarna 2020. Ce nu trebuie sa imparti in Sambata Mortilor. E mare PACAT!

Mosii de iarna 2020. Ce nu trebuie sa imparti in Sambata Mortilor. E mare PACAT!

Mosii de iarna 2020. In traditia populara exista credinta ca, in aceasta zi, sufletele mortilor coboara pe pamant, de aceea se da de pomana mancare gatita. Se spune ca cei decedati se hranesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca macar un singur fel de mancare sa fie fierbinte. Se pot da de pomana sarmale, placinta, vin, coliva, colaci sau fructe.

Mosii de iarna 2020. In Transilvania se pastreaza obiceiul ca pachetele duse la biserica sa contina, pe langa vinul si coliva obligatorii, bucatele preferate de cei pentru care se face pomana, plus o prajitura cu specific local, mai exact un chec cu mere.

Mosii de iarna 2020. Se mananca si se dau de pomana piftie si alte racituri, potrivit unei vechi traditii, care se mai pastreaza in unele zone. Din acest motiv, sarbatoarea se mai numeste si ,,Mosii de piftii".

Mosii de iarna 2020. Pe 22 februarie, Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca pomenirea mortilor, cunoscuta sub numele de Mosii de Iarna. In aceasta zi, lumea duce la biserica, pentru sfintit si impartit, un colac mare, un blid cu coliva si o sticla cu vin, apoi merge la cimitir, curata mormintele si imparte pomeni.

Iata o reteta de coliva pe care o poti prepara ori de cate ori faci pomana, dar si atunci cand ai pofta de un dulce bun. Pentru ca daca este bine facuta, coliva este si o foarte buna prajiura.

Coliva se prepara in doua etape. Prima este seara, inainte de a merge la biserica, cand se fierbe graul, iar cea de-a doua este dimineata, chiar in ziua in care urmeaza sa fie dusa la biserica. Noi iti dam o reteta de coliva delicioasa, dar si traditionala, pe care poti pregati pentru Mosii de toamna.

Reteta de coliva

COLIVA reteta. Ingrediente pentru coliva:

1 kg de grau (arpacas)
1 kg miez de nuci
250 g zahar
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
scortisoara

esenta rom, dupa gust

COLIVA reteta. Pentru ornat:

zahar pudra sau pesmet din biscuiti
cacao
bomboane colorate

COLIVA reteta. Mod de preparare al colivei:

1. Seara, graul se alege cu mare atentie, indepartandu-se pleava si bucatelele de grau sparte. Apoi se spala in 9 ape caldute (corespunzatoare celor 9 cete ingeresti) si se pune la fiert in 3 litri de apa, la foc potrivit de mare.

2. Cand incepe sa fiarba apa, se da flacara mai mica. In timpul fierberii nu se amesteca cu lingura, ci se misca oala din cand in cand, astfel ca graul sa nu se lipeasca. Se tine pe foc pana ce apa scade si, cand apa a scazut aproape complet, se adauga putina sare si zaharul, amestecand usor cu lingura de lemn. Se mai lasa 5-10 minute pana cand nu mai este apa, iar bobul de grau este ,,inflorit". Dupa fiert, graul se rastoarna intr-o oala smaltuita si se acopera cu un stergar umed pentru a nu face coaja. Tot seara se poate curata si miezul de nuca. Jumatate din cantitate se da prin masina de tocat, iar cealalta jumatate din miejii de nuca se vor taia cu cutitul in bucatele mai mici. 10-20 de jumatati intregi de miez de nuca se opresc pentru ornat.

3. A doua zi, dimineata, daca s-a format coaja la grau, se indeparteaza. Se adauga miezul de nuca sfaramata si un sfert din cantitatea de nuca ce a fost data prin masina. Se adauga aromele, dupa gust, esenta de rom, scortisoara, coaja rasa de lamaie si cea de portocala. Toata compozitia se framanta bine cu mana.

4. Copozitia obtinuta se asaza pe platouri, nivelandu-se bine. Se adauga pe deasupra restul de nuca macinata, astfel incat sa fie un strat destul de gros, apoi se presara printr-o strecuratoare mica zaharul pudra. Acum coliva se poate orna, dupa preferinte, cu miezul de nuca pastrat si cu bomboanele colorate si se poate face si o cruce deaupra din cacao, folosind un sablon.

MOSII DE IARNA 2020. Traditii si obiceiuri: Ce nu ai voie sa dai de pomana. E mare PACAT!

MOSII DE IARNA 2020. Sambata, 10 februarie, se sarbatoresc MOSII DE IARNA 2020. In fiecare an, in ziua de sambata dinaintea duminicii Infricosatoarei Judecati, crestinii ortodocsi din Romania ii pomenesc pe cei trecuti la domnul. Conform traditiei populare, aceasta sarbatoare este numita si ,,Mosii de iarna" sau ,,Sambata mortilor". In aceasta zi in biserica sunt pomeniti oamenii care nu au avut parte de slujbe randuite la inmormantare.

Conform datinilor stravechi, in unele zone ale tarii batranii povestesc cum sufletele mortilor vin in aceasta zi pe pamant, in timp ce credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca.

Sufletele trecute in nefiinta vin de MOSII DE IARNA sa se hraneasca cu mireasma si aburii bucatelor pe care credinciosii in gatesc, astfel incat sa le ajunga intreg anul.

MOSII DE IARNA 2020. Ce se da de pomana de MOSII DE IARNA 2020

MOSII DE IARNA 2020. In aceasta zi obiceiul cere sa se dea de pomana sarmale, placinta, vin, coliva, colaci, fructe sau chiar si lumanari aprinse. La mormintele rudelor oamenii trebuie neaparat sa aprinda cel putin doua lumanari, care au rolul de a incalzi sufletele mortilor.

Cei batrani isi aduc aminte ca Mosilor de iarna li se mai spunea si Mosii de piftii si sambata piftiilor. Mai mult, aceasta este singura zi in care se mananca racituri sau piftii. Daca acestea nu erau mancate in totalitate in aceeasta zi, a doua zi erau aruncate. Altfel, frigurile si-ar fi facut aparitia in timpul verii.

MOSII DE IARNA 2020. De asemenea, se obisnuieste ca in aceasta zi sa nu se lucreze. Toate femeile care nu tin cont de acest avertisment sunt pedepsite sa tremure precum piftia si sa li se intoarca pomana data. Mai mult, aceasta zi trebuie respectata cu sfintenie pentru a te feri de nebunie.

Comments