Motiunea de cenzura, la mana ALDE si Pro Romania

Motiunea de cenzura, la mana ALDE si Pro Romania

Daca guvernul nu cade? Daca in ultimul moment un numar de parlamentari dintre cei care s-au aratat dispusi sa voteze motiunea se sucesc si guvernul nu cade? Poate ca intr-o astfel de situatie ar rasufla linistiti si presedintele Iohannis si Viorica Dancila si Ludovic Orban.

Ce sa faca un guvern instalat in plina campanie electorala? Este ca si cum s-ar schimba din mers rotile unui automobil.

Trebuie un alt guvern pentru ca Romania ar avea nevoie sa fie condusa in alta directie. Pe de alta parte PSD nu a fost lasat sa guverneze. O spune chiar presedintele Klaus Iohannis. Piesa lui de rezistenta in aceasta campanie este tocmai asta: ca nu a lasat guvernul sa faca ce vrea.

PSD a fost cel mai presat partid aflat la guvernare din anii 1992-1996. De la miscarile de strada, de la institutiile de forta, de la mass media interna si internationala pana la institutiile internationale, de la ambasadorii acreditati la Bucuresti pana la conducerea Partidului European Socialist, toti au fost impotriva PSD-ului.

In aceasta situatie i-a fost usor presedintelui Iohannis sa lupte cu un PSD lovit din toate partile. Cum a reusit sa ajunga PSD in aceasta postura? Este simplu sa spui ca Liviu Dragnea l-a adus aici, l-a facut nefrecventabil si in plan intern si in plan extern. Poate ca lucrurile sunt mai complicate.

Poate ca PSD a incurcat anumite planuri de exploatare financiara a unei tari destul de mari ca sa atraga marii rechini transnationali.

Romania nu mai poate decide asupra rezervelor de titei si gaze. Tinde sa fie independenta energetic, ceea ce pare o obraznicie. Hipermarketurile au acaparat tot comertul. PSD a avut naivitatea sa se opuna, in acelasi timp ducand o politica populista, imprastiind banii publici in interesul partidului. Pentru niste amarate de voturi a pus in pericol stabilitatea economica.

Presedintele Iohannis nu s-a lasat mai prejos – marea lui reusita, dupa cum o spune singur, a fost sa dinamiteze stabilitatea politica.

Liviu Dragnea a incercat sa mearga pe linia unui Viktor Orban, dar situatia politica din Ungaria este diferita. Premierul maghiar nu are opozitie, nu are un presedinte-pompier, dar nici o mass media ostila asa cum au avut Dragnea si PSD, asa cum are Viorica Dancila.

Intr-un final si Calin Popescu Tariceanu si-a dat seama ca Romania merge intr-o directie gresita. A facut un pas in spate, a scos ALDE de la guvernare si datorita gestului sau politic a fost posibila inaintarea unei motiuni de cenzura cu sanse reale de a trece.

PNL, opozitia in intregul ei, nu-i recunoaste acest merit. Din aceasta cauza s-ar putea ivi probleme atat la votul de joi, cat si la formarea unei noi majoritati in cazul daramarii guvernului Dancila.

Fara ALDE si Pro Romania nu este posibila formarea unei majoritati nici pe dreapta, nici pe stanga. Cele doua partide separat nu fac mare lucru, dar impreuna inclina balanta in directia pe care o doresc Ponta si Tariceanu.

Singurul impediment major in calea afirmarii acestor doua partide ca principala forta politica a momentului este presedintele Iohannis. Nu pentru ca ar fi un foarte abil politician, ci pentru ca nu are un contracandidat puternic la alegerile din 10 noiembrie.

Pana atunci trebuie foarte clar spus ca daca in 10 octombrie cade guvernul PSD acest lucru li se datoreaza celor doua partide, ALDE si Pro Romania, iar daca motiunea de cenzura nu trece tot din cauza celor doua partide nu va trece.

Comments