Motiunea salvarii nationale

Motiunea salvarii nationale

Adoptata cu voturile parlamentarilor PNL, USR, ALDE, Pro Romania, UDMR, dar si cu cateva voturi de la Minoritati, motiunea de cenzura obliga PSD sa treaca in opozitie.

Premierul Dancila s-a luptat pana la capat. Nu a cedat in fata evidentelor. Ca lider al PSD, Dancila lasa impresia ca are controlul nu numai in propriul partid, ci si asupra unor parlamentari din Pro Romania, ALDE si Minoritati. Votul nu i-a dat dreptate. Guvernul a cazut.

Nu este primul guvern care cade in urma unei motiuni de cenzura. Niciodata nu s-a intamplat ca un guvern sa cada cu o luna de zile inaintea unor alegeri. Guvernul PSD a cazut in 10 octombrie, iar campania electorala pentru alegerea presedintelui Romaniei incepe in mod oficial in 12 octombrie.
Primele zile ale campaniei candidatul Klaus Iohannis si le va petrece consultandu-se cu partidele pentru formarea unui nou guvern.

La daramarea guvernului PSD au pus umarul toate partidele. La prima sa interventie presedintele Iohannis a adresat multumiri unui singur partid, care se nimereste a fi chiar partidul al carui candidat este. Este adevarat ca PNL a intiat motiunea, dar a fost o victorie comuna a cinci partide si a patru deputati de la Minoritati. Nu a fost corect sa scoata in evidenta doar unul dintre partide. Acest lucru nu este de natura sa creeze un front comun impotriva unui guvern despre care cam toata lumea a cazut de acord ca a fost „o catastrofa”.

Dupa orice batalie, vai de cei invinsi. Deocamdata, PSD este singurul invins. Restul partidelor isi inscriu o victorie in palmares. Au, asadar, dreptul la o compensatie. PNL, ca initiator, si-a rezervat dreptul de a cere functia de prim ministru. In acelasi timp, USR, a doua forta politica de opozitie din parlament, a cerut alegeri anticipate. Presedintele Iohannis a si afirmat ca este adeptul alegerilor anticipate. In consecinta, USR este de acord cu desemnarea lui Ludovic Orban cu formarea guvernului, dar nu va vota guvernul respectiv in parlament, pentru a forta alegerile anticipate.

Cele doua partide care au votat pentru caderea guvernului Dancila, ALDE si Pro Romania, au propria viziune despre formarea unui nou guvern. Ei propun formarea unei majoritati parlamentare Pro Romania – ALDE – PSD, urmand sa-i prezinte presedintelui o persoana pe care acesta sa o desemneze cu formarea unui guvern.

Initiata si votata in numele salvarii tarii din mainile unui guvern incapabil, odata adoptata, motiunea aduce dupa sine o serie de probleme. Cei care si-au dat mana pentru daramarea guvernului au idei diferite despre ce trebuie pus in loc.

PNL vrea sa guverneze. USR vrea anticipate. Pro Romania si ALDE vor sa guverneze, ajutati de PSD. Probabil UDMR va merge in tabara ce va reusi sa puna de o majoritate parlamentara.

Ce vrea PSD? Aceasta este marea intrebare. Cum o vor trata de acum inainte pe Viorica Dancila din moment ce a pierdut puterea? De regula la toate partidele, dar mai cu seama la PSD, dupa ce un lider pierde guvernarea este supus unor critici dure, deseori sfarsind prin a fi detronat.

De data aceasta situatia este mai complicata. Liderul partidului este candidat la presedintie. Daca guvernul ar fi cazut inainte cu cateva luni, cu siguranta Viorica Dancila nu ar fi fost desemnata candidat prezidential. Se mai pot reface jocurile astfel incat ALDE, Pro Romania si PSD sa aiba un candidat comun?

Motiunea de cenzura pare sa fi rezolvat o problema, demiterea unui guvern incapabil, dar ridica un manunchi de probleme, care pot tari tara intr-o criza politica fara precedent.

Comments