Motivul inedit pentru care astazi trebuie sa mananci neaparat placinta cu mere

Motivul inedit pentru care astazi trebuie sa mananci neaparat placinta cu mere

Motivul inedit pentru care astazi trebuie sa mananci neaparat placinta cu mere

Ziua de astazi cu unele dintre sarbatorile ei ar putea fi ziua preferata a multora dintre noi.

Placinta de mere, sarbatorita zilei

Unul dintre preparatele de baza din gastronomia americana, placinta de mere, este celebrata in fiecare an, la 13 mai.

Insotita de hashtag-ul #ApplePieDay, Ziua internationala a placintei de mere, este o sarbatoare nu doar a deliciului culinar in sine, ci si a apropierii de semeni, acest preparat fiind savurat de membrii familiei adunati in jurul mesei la ocazii festive, la petreceri in gradina cu vecinii sau la picnicuri cu prietenii.

Varianta traditionala americana este rotunda, umpluta cu bucati de fructe, invelite intr-o crusta crocanta, decorata cu fasii de coca, insa placinta de mere este prezenta in diverse forme si retete in gastronomia multor tari, cum ar fi Marea Britanie, tarile de Jos, Germania, Polonia sau Franta, dar si la noi in tara.

Nu se stie cu exactitate cine si cand a inventat placinta de mere, insa aceasta era consumata in urma cu multe secole de britanici si de olandezi, spre exemplu.

Potrivit daysoftheyear.com, cea mai veche reteta de placinta de mere din Marea Britanie dateaza din secolul al XIV-lea.

Conform food52.com, reteta de placinta de mere ar fi fost adusa in Statele Unite de colonisti europeni, dar dupa introducerea unor soiuri de meri care produceau fructe mai mari si mai gustoase. Doua retete de placinta de mere au fost publicate in 1796 in "American Cookery", de Amelia Simmons, prima carte de bucate din Statele Unite.

Diversitatea cockteilurilor, celebrata astazi

In fiecare an, la 13 mai se celebreaza una dintre cele mai indragite bauturi din lume, cocktailul. Amestecuri de bauturi alcoolice sau non-alcoolice, cu felurite ingrediente, intr-o diversitate uimitoare de arome, culori si forme de prezentare, cocktailurile sunt atat savuroase, cat si amuzante, fiind alegerea perfecta la intalnirile cu prietenii si ocazii speciale.

Astazi, de #CocktailDay, este momentul perfect pentru a afla mai multe despre varietatea optiunilor de preparare a acestor tipuri de bauturi, dar si despre istoria cockteilurilor.

In 1806, in publicatia americana The Balance and Columbian Repository a fost publicat pentru prima data termenul "cocktail", definit drept o licoare cu efect stimulator obtinuta dintr-o varietate de bauturi dulci, amare (bitter) si apa, conform daysoftheyear.com. Potrivit acestei surse, bautura numita cocktail ar fi o inventie britanica din secolul al XIX-lea, insa a devenit cunoscuta in Statele Unite dupa ce un barman din Connecticut, Jerry Thomas, a scris cartea "The Bartender\"s Guide", ce includea notiuni despre amestecarea bauturilor si retete ale celor mai bune combinatii de bauturi si arome.

In timpul prohibitiei americane din anii 1920, o perioada in care alcoolul de calitate era indisponibil, cocktailurile reprezentau modalitatea perfecta de a face bauturile alcoolice de contrabanda - multe dintre ele obtinute prin metode improvizate - mai usor de consumat.

In perioada post-prohibitie, au aparut numeroase tipuri de cocktail, care se afla si astazi in oferta barurilor din lumea intreaga. Printre cele mai cunoscute cocktailuri preparate si consumate in prezent se numara: Cosmopolitan, Margarita, Mojito, Bloody Mary, Manhattan, Martini, Daiquiri, Mai Tai, Caipirinha, Screwdriver, Pina colada, Negroni sau Sidecar.

Ziua internationala a cockteilului este, insa, o initiativa a organizatiei caritabile britanice Drinkaware prin care se doreste cresterea nivelului de constientizare asupra efectelor negative ale abuzului de alcool.

Ziua internationala a humusului

In aceasta zi, #HummusDay, se celebreaza unul dintre cele mai indragite preparate emblematice din estul bazinului mediteranean: humusul.

Potrivit paginii oficiale a Zilei internationale a humusului, hummusday.com, "reteta" acestei sarbatori este clara: "mancati humus la 13 mai la micul dejun, pranz sau cina".

Humusul, un aliment nelipsit in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, obtinut din naut fiert si zdrobit, amestecat cu pasta de susan (tahan/tahini), ulei de masline, suc de lamaie, sare si usturoi, a devenit un preparat savurat in toata lumea.

Acest preparat nu este doar foarte gustos si usor de gatit, ci si satios si sanatos, oferind organismului nutrienti importanti, in special proteine vegetale.

De asemenea, o alta caracteristica a humusului este ca poate fi servit sub forma tartinabila sau de "dip". In ultima varianta, are potentialul de a aduce oamenii laolalta, in jurul unei mese pe care, respectand traditia orientala, este servit intr-un bol mare in care fiecare persoana inmoaie cate o bucatica de paine sau de lipie, suficienta pentru o imbucatura.

Astazi, vina apartine... altcuiva

Creata pentru o da propriei constiinte "o zi libera", #BlameSomeoneElseDay, este celebrata in fiecare an in prima zi de vineri 13.

In aceasta zi, este permis sa aruncam vina pe altcineva - sau pe altceva -, o ocazie in plus de amuzament, dupa cum asigura site-ul daysoftheyear.com. Asadar, in aceasta zi ne este ingaduit sa gasim scuze pentru sosirea cu intarziere la locul de munca, tema "mancata", omiterea unui termen limita sau "disparitia" unei prajituri din frigider pe diversi factori neprevazuti. Dupa caz, acestia pot fi nefunctionarea alarmei de la telefon, o pana de cauciuc, un animal de companie care se tine de ghidusii, intreruperea curentului, vizita neasteptata a unui vecin ori a unei cunostinte, sau de ce nu... Mercur retrograd. Posibilitatile sunt nelimitate. Insa, doar 24 de ore, o data pe an.

Ziua "Top Gun"

Unul dintre cele mai cunoscute filme din istorie, "Top Gun", lansat in 1986, a fost inspirat de scoala americana de piloti de aviatie US Navy Fighter Weapons School, supranumita Top Gun, infiintata in 1969, in timpul Razboiului din Vietnam.

Cu actorul Tom Cruise in prim-plan, filmul cult, in regia lui Tony Scott, a scris istorie in cinematografie la nivel mondial, iar anul acesta are o continuare, "Top Gun: Maverick", care vine la 36 de ani dupa lansarea primei pelicule. Aceasta productie marcheaza revenirea lui Cruise in rolul aviatorului american Pete Mitchell "Maverick", dar si a actorului Val Kilmer, care a jucat rolul rivalului sau, "Iceman", in filmul initial - o performanta deosebit de emotionanta, deoarece actorul si-a pierdut vocea in urma tratamentului pentru cancer de gat.

Noul film ramane fidel retetei care a stat la baza succesului primului "Top Gun", cu scene intense de actiune filmate la bordul unor avioane de lupta reale ale US Navy, precum si cu un numar mare de referinte la productia din 1986.

Lansarea "Top Gun: Maverick", in regia lui Joseph Kosinski, a fost programata initial in iulie 2019, insa a fost amanata de mai multe ori din cauza pandemiei de coronavirus, inclusiv dupa ce fusese reprogramata pe 26 iunie 2020.

Ziua spiridusului irlandez

Pe langa trifoi, harpa, crucea celtica si Ziua Sfantului Patrick (celebrata la 17 martie), spiridusul irlandez - leprechaun - este unul dintre cele mai cunoscute simboluri irlandeze, prezent in folclorul acestei tari inca din cele mai vechi timpuri.

Reprezentat drept un personaj masculin scund, cu barba roscata, haine verzi si cu palarie, pus pe sotii si imprevizibil, care ascunde un vas cu galbeni la capatul curcubeului, leprechaunul este inspirat de Tuatha De Danann, un grup de fiinte magice din mitologia irlandeza.

Comments