Muraturi de toamna, cu gust intens si unic - Retetele internationale care au facut ocolul planetei -...

Toamna este sezonul in care natura isi arata bogatia, oferindu-ne o paleta variata de legume si fructe. Aceasta abundenta duce la traditia anuala a prepararii muraturilor. Desi in Romania avem o gama larga de retete traditionale, exista si in alte parti ale lumii metode inedite de conservare a legumelor. Haideti sa facem o calatorie culinara si sa descoperim trei retete de muraturi din diferite colturi ale lumii!

1.) Kimchi - Coreea

Kimchi este o muratura picanta traditionala coreeana, facuta in principal din varza chineza fermentata si condimente.

Ingrediente:

1 varza chineza mare

4 linguri de sare

2 linguri de zahar

4 linguri de sos de peste sau sos de soia

1 lingura de ghimbir ras

4 catei de usturoi, tocati

2 linguri de apa

2 linguri de pasta de creveti fermentata

4 cepe verzi tocate

1 lingura de seminte de susan50g de ardei iute rosu macinat

Metoda:

Taiati varza in sferturi si presarati sare intre frunze. Lasati sa stea timp de 2 ore. Clatiti varza si scurgeti-o bine. Combinati zaharul, sosul de peste, ghimbirul, usturoiul si apa pana obtineti o pasta. Adaugati pasta de creveti, ceapa verde, semintele de susan si ardeiul iute. Imbracati varza cu aceasta pasta, asigurandu-va ca fiecare frunza este bine acoperita. Puneti kimchi-ul in borcane si lasati-l la fermentat pentru cateva zile inainte de a-l consuma.

2.) SauerKraut - Germania

Ingrediente:

1 varza alba mare

1-2 linguri de sare

Metoda:

Taiati varza foarte fin si amestecati-o cu sare intr-un bol mare. Lasati-o sa stea timp de 15-20 minute. Strangeti varza cu mainile pentru a elibera sucul. Transferati varza intr-un borcan, presand bine pentru a scapa de bulele de aer. Asigurati-va ca sucul acopera complet varza. Lasati borcanul intr-un loc racoros pentru 3-4 saptamani, pana cand varza se fermenteaza.

3.) Torshi Left - Muraturi Mediteraneene

Originare din regiunea Mediteraneana, aceste muraturi includ o varietate de legume.

Ingrediente:

2 morcovi

2 castraveti

2 ardei

1 conopida mica

3-4 catei de usturoi

3 cani de otet

1 cana de apa

2 linguri de sare

1 lingura de seminte de mustar

Metoda:

Taiati legumele in forme si dimensiuni dorite. Intr-un borcan mare, combinati legumele cu usturoiul si semintele de mustar. Intr-un vas, aduceti la fierbere otetul, apa si sarea. Raciti amestecul si turnati-l peste legume. Sigilati borcanul si lasati-l intr-un loc racoros timp de 3 saptamani.

Indiferent de reteta aleasa, prepararea muraturilor este o traditie care ne conecteaza cu sezonul, cu pamantul si cu culturile din intreaga lume. Este un mod minunat de a celebra bogatia toamnei si de a ne pregati pentru lunile reci care urmeaza.

Sursa text: Astrosens.ro

Comments