Muraturi de toamna, cu gust intens si unic - Retetele internationale care au facut ocolul planetei -...
Toamna este sezonul in care natura isi arata bogatia, oferindu-ne o paleta variata de legume si fructe. Aceasta abundenta duce la traditia anuala a prepararii muraturilor. Desi in Romania avem o gama larga de retete traditionale, exista si in alte parti ale lumii metode inedite de conservare a legumelor. Haideti sa facem o calatorie culinara si sa descoperim trei retete de muraturi din diferite colturi ale lumii!
1.) Kimchi - Coreea
Kimchi este o muratura picanta traditionala coreeana, facuta in principal din varza chineza fermentata si condimente.
Ingrediente:
1 varza chineza mare
4 linguri de sare
2 linguri de zahar
4 linguri de sos de peste sau sos de soia
1 lingura de ghimbir ras
4 catei de usturoi, tocati
2 linguri de apa
2 linguri de pasta de creveti fermentata
4 cepe verzi tocate
1 lingura de seminte de susan50g de ardei iute rosu macinat
Metoda:
Taiati varza in sferturi si presarati sare intre frunze. Lasati sa stea timp de 2 ore. Clatiti varza si scurgeti-o bine. Combinati zaharul, sosul de peste, ghimbirul, usturoiul si apa pana obtineti o pasta. Adaugati pasta de creveti, ceapa verde, semintele de susan si ardeiul iute. Imbracati varza cu aceasta pasta, asigurandu-va ca fiecare frunza este bine acoperita. Puneti kimchi-ul in borcane si lasati-l la fermentat pentru cateva zile inainte de a-l consuma.
2.) SauerKraut - Germania
Ingrediente:
1 varza alba mare
1-2 linguri de sare
Metoda:
Taiati varza foarte fin si amestecati-o cu sare intr-un bol mare. Lasati-o sa stea timp de 15-20 minute. Strangeti varza cu mainile pentru a elibera sucul. Transferati varza intr-un borcan, presand bine pentru a scapa de bulele de aer. Asigurati-va ca sucul acopera complet varza. Lasati borcanul intr-un loc racoros pentru 3-4 saptamani, pana cand varza se fermenteaza.
3.) Torshi Left - Muraturi Mediteraneene
Originare din regiunea Mediteraneana, aceste muraturi includ o varietate de legume.
Ingrediente:
2 morcovi
2 castraveti
2 ardei
1 conopida mica
3-4 catei de usturoi
3 cani de otet
1 cana de apa
2 linguri de sare
1 lingura de seminte de mustar
Metoda:
Taiati legumele in forme si dimensiuni dorite. Intr-un borcan mare, combinati legumele cu usturoiul si semintele de mustar. Intr-un vas, aduceti la fierbere otetul, apa si sarea. Raciti amestecul si turnati-l peste legume. Sigilati borcanul si lasati-l intr-un loc racoros timp de 3 saptamani.
Indiferent de reteta aleasa, prepararea muraturilor este o traditie care ne conecteaza cu sezonul, cu pamantul si cu culturile din intreaga lume. Este un mod minunat de a celebra bogatia toamnei si de a ne pregati pentru lunile reci care urmeaza.
Sursa text: Astrosens.ro
Comments