Nerabdarea lui Radu Mazare. Cum a ratat fostul edil prima cerere de liberare conditionata si cat mai...


Radu Mazare a pierdut pe fond prima cerere de liberare conditionata, deoarece fostul primar al Constantei va atinge fractia de 2/3 din pedeapsa abia pe data de 21 mai 2025, motiv pentru care instanta a stabilit ca acesta va putea reitera solicitarea peste 9 luni.


In varsta de 55 de ani, Radu Mazare nu poate beneficia de liberarea conditionata la executarea a jumatate din pedeapsa, de care se bucura detinutii de peste 60 de ani. Cand fostul edil al Constantei isi va fi executat fractia obligatorie prevazuta de lege, adica peste un an, judecatorii vor analiza problema achitarii prejudiciului. Intr-un dosar civil trimis recent spre rejudecare, Primaria Constanta incearca sa recupereze de la Radu Mazare 2,8 milioane de dolari, prejudiciul din ,,dosarul retrocedarilor".


Judecatoria Sectorului 4 a respins pe data de 17 aprilie 2024 prima cerere de liberare conditionata facuta de Radu Mazare, condamnat definitiv la 9 ani de puscarie, dupa contopirea pedepselor din ,,dosarul retrocedarilor" si din ,,dosarul Polaris".


In minuta hotararii, judecatorul i-a respins lui Radu Mazare cererea de liberare cu referire la dispozitiile vechiului Cod penal, care conditioneaza punerea in libertate de ispasirea a 2/3 din pedeapsa:


,,In baza art. 587 alin. (2) C. proc. pen. (n.r. - cand instanta constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru acordarea liberarii conditionate), raportat la art. 59 C. pen. din 1969 (n.r. - obligativitatea executarii a 2/3 din pedeapsa) cu aplicarea art. 5 alin. (1) C. pen. (n.r. - legea mai favorabila) respinge cererea de liberare conditionata formulata de petentul-condamnat Mazare Radu Stefan, in prezent detinut in Penitenciarul Bucuresti-Jilava, ca neintemeiata", se arata in minuta Judecatoriei Sectorului 1.&

Un an si o luna pana la o noua cerere


Radu Mazare a inceput executarea pedepsei pe data de 20 mai 2019, atunci cand a fost adus in tara din Madagascar, acolo unde fugise inainte de finalizarea procesului.&


Fostul edil al Constantei isi va ispasi pedeapsa la termen pe data de 22 mai 2028, cu doua luni inainte de a implini varsta de 60 de ani. Astfel, Radu Mazare nu poate beneficia de prevederile liberarii conditionate la 1/2 din pedeapsa, deoarece nu este suficient de batran. Acesta va sarbatori a 56-a aniversare la Penitenciarul Jilava, pe data de 5 iulie 2024.


Pana sambata, 20 aprilie 2024, Radu Mazare a executat efectiv 1.796 de zile de puscarie, din totalul de 3.289 din condamnare.


Pentru a intra automat in Comisia de liberari conditionate, fostul edil al Constantei trebuie sa execute 2/3 din pedeapsa, adica 2.192 de zile. Data la care aceasta fractie va fi indeplinita este 21 mai 2025.


Asta inseamna ca Radu Mazare mai are de asteptat 396 de zile, adica un an si o luna. Totusi, termenul ar putea fi devansat, dupa ce lui Radu Mazare i se vor socoti zilele castigate prin munca, precum si cele socotite in baza legii recursului compensatoriu, pentru ca a stat in conditii improprii.&


De ce i se aplica dispozitiile vechiului Cod penal


In cazul lui Radu Mazare, judecatorii au aplicat in 2019 dispozitiile vechiului Cod penal, deoarece acestea erau incidente la momentul savarsirii faptelor, adica perioada 2002-2005 pentru ,,dosarul retrocedarii plajelor" si 2006-2009 pentru ,,dosarul Polaris".


Reamintim ca Radu Mazare s-a ales cu o pedeapsa de 9 ani de puscarie, rezultata din contopirea a doua condamnari:&


5 ani de inchisoare in ,,dosarul Polaris", pentru luare de mita si conflict de interese, decizie definitiva pronuntata pe 3 februarie 2022 de Inalta Curte. Instanta suprema i-a confiscat lui Mazare 3,4 milioane de lei.
9 ani de inchisoare in ,,dosarul retrocedarilor", pentru abuz in serviciu in forma continuata si constituire de grup infractional organizat, pronuntata pe 7 februarie 2019 de Inalta Curte. Prejudiciul: 114 milioane de euro.

Hotararea de contopire a celor doua pedepse a fost pronuntata pe data de 23 martie 2023 de Tribunalul Bucuresti, ramasa definitiva prin decizia Curtii de Apel Bucuresti din data de 29 iunie 2023.


Legea mai favorabila il iarta pe fostul edil de plata prejudiciului


Potrivit normelor in vigoare, in cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea mai favorabila.


In cazul cererii de liberare conditionata formulate de Radu Mazare, diferenta dintre dispozitiile vechiului Cod penal si cele ale noului Cod penal este una semnificativa din punctul de vedere al achitarii obligatiilor civile sau al prejudiciului.


Pe langa executarea a 2/3 din pedeapsa in cazul in care detinutul nu a implinit varsta de 60 de ani, iar condamnarea nu e mai mare de 10 ani, noul Cod penal prevede urmatoarele obligatii, pe care Radu Mazare trebuie sa le indeplineasca:


Cel condamnat se afla in executarea pedepsei in regim semideschis sau deschis;
Cel condamnat a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, in afara de cazul cand dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca;
Instanta are convingerea ca persoana condamnata s-a indreptat si se poate reintegra in societate.

In schimb, dispozitiile vechiului Cod penal prevedeau pentru Radu Mazare doar sa fie ,,staruitor in munca, disciplinat si sa dea dovezi temeinice de indreptare", fara a mentiona nimic despre prejudiciu.


Situatia despagubirilor din ,,dosarul retrocedarilor"&


In civil, dreptul la actiune se prescrie la 3 ani de la data la care creditorul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca atat paguba, cat si pe cel responsabil pentru ea.&


In cazul lui Radu Mazare si al lui Nicusor Constantinescu, paguba a fost produsa chiar de ei, pe vremea cand erau fie la sefia Primariei, fie la cea a Consiliului Judetean.


Tribunalul Constanta a retinut ca termenul de prescriptie n-ar putea curge de la data producerii pagubei - cata vreme paratii erau in functii -, deci Primaria trebuia sa-i actioneze in civil pe Radu Mazare si pe Nicusor Constantinescu imediat ce acestia si-au pierdut fotoliile, adica din 2015.&


In schimb, Curtea de Apel Constanta arata ca niciunul dintre cei doi nu putea fi tras la raspundere civila cu privire la retrocedari, atata vreme cat instantele nu solutionasera definitiv dosarul penal in care atat Mazare, cat si Constantinescu au fost condamnati in 2019 pentru fapte de coruptie, la 9 ani, respectiv 5 ani de inchisoare.&


Pe data de 6 februarie 2024, Inalta Curte a restituit spre rejudecare la Curtea de Apel Constanta dosarul civil in care Primaria Constanta cere despagubiri de 2,8 milioane de dolari de la fostul edil Radu Mazare, de la fostul sef al Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, si de la alti 7 condamnati din ,,dosarul retrocedarilor" de pe litoral.


Condamnarile lui Mazare


Fostul primar din Constanta Radu Mazare a fost condamnat, in februarie 2020, la cinci ani de inchisoare pentru luare de mita in ,,dosarul Polaris". Aceeasi pedeapsa a primit-o si Gabriel Strutinsky, pentru complicitate la luare de mita.


Potrivit anchetatorilor, in perioada 2006-2009, fostul primar al Constantei, ajutat de Strutinsky, a solicitat peste doua milioane de euro, din care a primit aproximativ un milion de euro si aproape 2,5 milioane de lei de la reprezentantii a doua societati comerciale, pentru a le facilita emiterea documentatiilor de urbanism necesare dezvoltarii unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intentionau sa le dezvolte in Constanta.


Pe data de 8.02.2019, pe vremea cand inca se afla in Madagascar, Radu Mazare a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 9 ani de inchisoare in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri din Constanta.


Radu Mazare, in Madagascar

Procurorii anticoruptie precizeaza ca, prin actiunile lui Mazare si ale celorlalti inculpati (functionari si oameni de afaceri), au fost restituite portiuni de plaja si faleza care, potrivit Constitutiei si legilor in vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, ,,adica nu pot ajunge sub nicio forma in proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice".


Conform DNA, prin faptele savarsite de cei 37 de inculpati in aceasta cauza s-ar fi produs un prejudiciu in valoare de aproximativ 114 milioane de euro, dintre care 77,77 de milioane de euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane euro, prejudiciu in dauna municipiului Constanta.


In mod curios, nici statul roman, nici autoritatile locale nu s-au constituit parti civile in ,,dosarul retrocedarilor". Instanta a anulat improprietaririle din ,,epoca" lui Radu Mazare si a dispus restabilirea situatiei anterioare.


Comments