Nicolae Ciuca: Batalia acestui an este intre democratie si autoritarism. Romanii trebuie protejati d...

"Ma bucur foarte mult sa particip la acest eveniment. In urma cu cateva zile am participat la o vizita, l-am rugat pe domnul director sa faciliteze o vizita la Institutul de Cercetare - Dezvoltare Informatica, incercand sa compensez faptul ca nu as fi putut sa fiu prezent la aceasta activitate, dar cum iata ca exista un randuitor care le aranjeaza pe toate, am reusit sa vizitez si Institutul si sa si particip la aceasta activitate la care s-a trudit foarte mult, atat la nivelul Institutului, cat si la nivelul celorlaltor institutii din domeniu, ceea ce este foarte important pentru noi. Scotand, practic, in evidenta, o institutie, intr-un domeniu, despre care ne place sa vorbim cu foarte mare interes si mandrie, laudand potentialul in domeniul informatic pe care tinerii si nu numai, si cei care au acumulat o experitenta de viata il au in acest domeniu", a declarat Nicolae Ciuca in discursul sustinut, marti, in cadrul evenimentului Digital Innovation Summit, organizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica.

Liderul PNLsubliniat ca traim intr-un context in care viitorul Romaniei depinde de digitalizare si de integrarea sustenabila si sigura a noilor tehnologii.

"Credeam ca stim aproape totul despre cum este razboiul, dar viata mi-a aratat ca exista multe lucrui noi de invatat. Lupta pentru democratie se duce pe mai multe planuri - militar, economic, politic si, unul despre care vorbim astazi, cel tehnologic. Consider ca parte din datoria noastra este sa protejam nu doar patria si libertatea romanilor, ci si sa-i protejam pe acestia de manipulare si dezinformare", a aratat Ciuca.

Nicolae Ciuca, declaratii transante: ,,Vreau sa fim in continuare un partener foarte serios in coalitia guvernamentala"

El a mentionat ca inca din 2007, odata cu atacurile cibernetice asupra Estoniei, a inteles ca intram intr-o alta paradigma de securitate. "In interiorul acesteia, interconectivitatea este simultan dezirabila si inevitabila, dar si o sursa de vulnerabilitati si provocari pentru care trebuie sa fim pregatiti. Invazia Ucrainei din 2014 a fost efectuata si prin atacuri cibernetice, iar in perioada de dupa au existat mai multe campanii de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice, mai ales in domeniul energiei, dar si al entitatilor de stat. In jurul nostru, rivali sistemici si potentiali adversari cauta sa se foloseasca de vulnerabilitati vechi si noi pentru a destabiliza societatile democratice, pentru a provoca daune si pentru a afecta increderea cetatenilor, partenerilor si aliatilor in autoritati", a spus Nicolae Ciuca.

Potrivit lui Ciuca, "2024 este an electoral la nivel global iar batalia acestui an este intre democratie si autoritarism". "Interferenta straina in procesul electoral si incercarea de a folosi mediul online pentru a delegitima insasi institutia alegerilor - fundamentala intr-o democratie - fac parte din arsenalul regimurilor autoritare. Pericolul atacurilor cibernetice, al dezinformarii, al propagandei si stirilor false este real si acut - astazi mai mult ca niciodata. Asadar, trebuie sa fim atenti, sa ne aparam democratia si pe ,,campul de lupta" digital", a subliniat Ciuca.

Nicolae Ciuca, la doi ani de cand a fost ales presedinte PNL: Sunt mandru de faptul ca partidul nostru are curajul de a lasa diferentele deoparte si de a porni intr-o misiune comuna

El a mentionat ca vede urmatorii 10 ani ca pe un ,,deceniu al sigurantei", in care investitia in inovatie si tehnologie trebuie sa fie parte a noului proiect de tara pentru Romania.

"Avem nevoie atat de inovatie in tehnologie si in aplicatiile sale comerciale, sociale si educationale, cat si de inovatie in securitate si guvernanta. In spatele discutiilor despre tehnologii sunt oameni, cu preocupari reale, de care trebuie sa avem grija, sunt familii care isi doresc o viata mai buna pentru copiii lor. Trebuie sa investim in securitate, sa investim in educatia continua a expertilor, sa educam publicul larg, inclusiv copiii, despre pericolele din mediul online. Educatia ramane cea mai puternica arma impotriva propagandei si manipularii. O societate bine informata se apara mai bine de pericolul extremismului si populismului", a spus Ciuca.

Potrivit presedinteului Senatului, de asemenea, trebuie sa investim in coordonare dincolo de frontiere, in parteneriate cu cei care impartasesc aceleasi viziuni si valori cu noi. Nicolae Ciuca a mai declarat ca a fost de curand in vizita la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica - ICI Bucuresti, cel mai vechi institut, cu peste 50 de ani de existenta.

"Am inteles ca de-a lungul timpului Institutul a reusit sa se reinventeze de fiecare data cand ajuns la un sfarsit de etapa, ceea ce este un lucru ce trebuie apreciat de noi toti si, in special de catre dumneavoastra la adresa colectivului pe care il conduceti , pentru ca acolo sunt oamenii care dau valoare institutului. Am remarcat capacitatea de a dezvolta software, am remarcat capacitatea de a construi si intretine infrastructura digitala, de a face cercetare aplicata pentru tehnologii emergente, precum inteligenta artificiala si de a oferi produse educationale. Am fost impresionat in special de felul in care, in calitate de organizatie care se auto-finanteaza, repet, institutie care se auto-finanteaza, nu primeste bani de la Guvern, ICI Bucuresti a dezvoltat produse si servicii competitive cu cele din sectorul privat", a spus Nicolae Ciuca.

Cine e primarul PSD care spune ca l-ar vota pe Ciuca la prezidentiale. Vine chiar din fieful lui Ciolacu

Liderul liberal a mai afirmat ca parteneriatul lui cu Institutul nu este unul nou.

"Pe durata mandatului meu ca prim-ministru, am desemnat Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica sa fie un organism cu atributii extinse in domeniul forensic digital. Stiu ca Institutul pune accent si pe partea de cercetare si excelenta academica, prin specialistii sai care participa la conferinte de profil si sunt implicati in numeroase parteneriate de cercetare, inclusiv pe zona de high performance computing. Lista de centre de excelenta din cadrul ICI Bucuresti subliniaza felul in care se intrepatrund cercetarea academica cu inovatia, simtul comercial si capacitatea din zona strategica si a serviciilor publice", a subliniat Ciuca.

Comments