Nicolae Ciuca: ,,Fondurile europene si facilitatile oferte de Grupul Bancii Mondiale reprezinta un s...

Premierul roman a prezentat viziunea Guvernului privind abordarea integrata a investitiilor realizate cu bani europeni si din bugetul national, alaturi de alte instrumente financiare internationale.

"Sunt increzator ca fondurile europene si facilitatile oferte de Grupul Bancii Mondiale reprezinta un sprijin important pentru a accesa resursele de dezvoltare necesare. Avem cel mai mare buget de investitii alocat in ultimii 30 de ani si dorim sa contribuim prin stabilitatea noastra, la stabilitatea din regiunea noastra. Am lansat programul Sprijin pentru Romania, alocand pentru investitii 60 la suta din cele 17,3 miliarde lei", a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca.

In cadrul dialogului, a fost apreciata functionarea sistemului monetar si stabilitatea cursului de schimb din Romania, fiind evidentiata si cresterea cu 25 la suta a bugetului apararii, pana la 2,5 la suta din PIB.

Rolul dezvoltarii economice ramane determinant in consolidarea eforturilor de modernizare, fiind remarcata importanta finalizarii drumurilor si a altor proiecte de infrastructura mare.

In privinta gestionarii efectelor generate de agresiunea militara rusa din Ucraina, premierul a prezentat efortul autoritatilor privind sprijinul acordat celor peste 740.000 de refugiati care au intrat in Romania de la inceputul conflictului. Accesul la servicii sociale, in coordonare cu partenerii europeni si internationali, alaturi de societatea civila, precum si solidaritatea manifestata de romani au fost remarcate in cadrul dialogului.

Prim-ministrul a evidentiat situatia Republicii Moldova, afectata de gestionarea fluxului de refugiati, care are nevoie de sprijin pentru echilibrarea bugetara si derularea exporturilor pe piata europeana.

Seful Executivului a oferit detalii privind suportul acordat de Guvernul Romaniei pentru tranzitul de marfuri, pentru facilitarea exporturilor din Ucraina, pentru a mentine lanturile de aprovizionare. In acest sens, Guvernul aproba azi finantarea extinderii fluxurilor de marfa in Portul Constanta, prin dezvoltarea infrastructurii feroviare si ulterior folosirea Dunarii ca ruta de transport.

In domeniul energiei, au fost semnalate oportunitatile oferite de finantarile europene, care pot fi dinamizate cu sprijinul Bancii Mondiale. Nevoia reducerii dependentei de gazul rusesc si reconfigurarea lanturilor de afaceri europene vor putea oferi noi oportunitati pentru Romania.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca a prezentat planurile Romaniei de a dezvolta capacitatile de productie a energiei electrice si extinderea exploatarilor de gaze naturale, inclusiv off-shore. Prin Planul National de Redresare si Rezilienta, Romania va dezvolta investitii in producerea de energie cu mijloace regenerabile, de energie verde. Din aceleasi resurse europene, vor fi alocate 500 de milioane de euro pentru capacitatile de productie pentru microcipuri, semiconductori.

Pregatirea fortei de munca si, in mod special, educatia digitala au fost mentionate ca prioritati in eforturile de a oferi un nivel de calificare cat mai inalt, in acest sens, premierul mentionand implementarea proiectului Romania Educata.

Valorificarea potentialului agricol al Romaniei, in contextul conflictului din Ucraina, este o necesitate remarcata in cadrul intalnirii, in acest sens fiind mentionat sprijinul financiar necesar pentru dezvoltarea si modernizarea sistemului de irigatii.

Aderarea la OCDE, vitala pentru consolidarea profilului economic al Romaniei, a fost apreciata ca obiectiv strategic, dupa aderarea la UE si NATO, fiind de natura a genera crearea de noi locuri de munca, mai multe investitii, oportunitati de dezvoltare.

Comments