Nicolae Ciuca: ,,Pandemia, razboiul, criza energetica si cea economica au avut consecinte extrem de...

,,De mai bine de 20 de ani, dedicam ziua de 25 noiembrie luptei impotriva unei anomalii sociale, anacronica si globala: violenta impotriva femeilor si fetelor.

De la hartuire si violenta sexuala, domestica, trafic de persoane, casatorie fortata, femei si fete din intreaga lume sufera atacuri sistematice la adresa libertatii, demnitatii, integritatii fizice, precum si asupra sanatatii lor psihice si emotionale.

Pandemia, razboiul, criza energetica si cea economica au avut consecinte extrem de dureroase mai ales asupra femeilor si fetelor, ridicand in mod alarmant nivelul de violenta manifestat impotriva lor.

Victimele violentei de gen provin din medii dintre cele mai diverse, sunt persoane de genuri si orientari sexuale variate, fac parte din categoria migrantilor sau refugiatilor, reprezinta minoritati etnice sau sunt persoane cu dizabilitati. Ele trebuie intelese si ascultate pentru a fi ajutate.

Intelegerea resorturilor emotionale, credintelor si stereotipurilor, precum si a conditionarilor si limitarilor socio-economice care stau la baza acestui fenomen reprezinta fundamentul pe care articulam componenta de preventie in lupta contra violentei de gen.

Sunt pasii esentiali pe care i-am urmat si, prin care, la nivel de guvern, construim politici si masuri de sprijin pentru victime, adaptate realitatii din teren, precum si programe de informare/instruire si prevenire aplicate si personalizate. In primul nostru an de guvernare am reusit sa facem pasi decisivi pentru crearea de servicii integrate moderne in sprijinul victimelor violentei domestice, de centre de interventie pentru victimele violentei sexuale si campanii de informare in randul copiilor si tinerilor. Si autoritatile si-au adaptat si imbunatatit capacitatea de raspuns pentru a oferi un sprijin adecvat victimelor violentei domestice si violentei de gen.

Salut initiativa Ministerului Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse de a promova Campania pentru eliminarea violentei impotriva femeilor si fetelor (25 noiembrie - 10 decembrie (Ziua Internationala a Drepturilor Omului) pentru a atrage atentia opiniei publice si a factorilor de decizie asupra violentei domestice si a violentei impotriva femeilor.

Violenta de gen este o incalcare flagranta a drepturilor naturale ale omului si inseamna pierderea umanitatii, cu grave consecinte trans-generationale.

Consider ca avem cu totii obligatia sa educam generatiile viitoare in spiritul armoniei care exista in mod natural, indiferent de gen. Omenia si respectul trebuie sa guverneze relatiile intre oameni pentru a ajunge mai aproape de o societate a firescului, in care violenta sa nu-si mai gaseasca locul", a transmis Nicolae Ciuca.

Comments