Nicusor Dan, denuntat pentru fapte de coruptie

Nicusor Dan, denuntat pentru fapte de coruptie

Nicuşor Dan, preşedintele Uniunii Salvanţi România (anterior al Uniunii Salvaţi Bucureştiul), a fost denunţat la Parchet în baza unui raport al Autorităţii Electorale Permanente, cu privire la fapte din campania electorală pentru alegerile locale din 2016 şi din campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2016. Raportul AEP asupra finanţării campaniei USB relevă o serie de ilegalităţi sancţionate contravenţional, cărora li se adaugă două infracţiuni de care este suspectat preşedintele formaţiunii, Nicuşor Dan.

În plus, preşedintele USB (în prezent USR) a fost denunţat pentru conflict de interese şi încălcarea regimului incompatibilităţilor din Legea 161/2003, relatează stiripesurse.

Lista ilegalităţilor din campania electorală a USB

Nicuşor Dan, în calitate de candidat al USB la Primăria Capitalei, a primit o donaţie de 90.000 de lei de la Bogdan Stroe, candidat al USB la funcţie de consilier general. Contractul de donaţie, autentificat pe 24 mai 2016 la Societatea Profesională Notarială Confides, stipula clar că banii sunt destinaţi campaniei electorale pentru funcţia de primar general. Cu toate acestea, doar 70.000 de lei din cei 90.000 au fost depuşi în contul de campanie deschis la Garanti Bank, iar pentru sumele rămase nu au fost prezentate documente justificative, rezultând că au fost cheltuite în scop personal. AEP a solicitat informaţii suplimentare de la băncile la care au deschise conturile personale Nicuşor Dan şi Bogdan Stroe, BCR şi ING. BCR a refuzat să pună la dispoziţia AEP datele solicitate, invocând secretul bancar.

De altfel, pentru că niciun candidat al USB nu a depus integral extrasele de cont pentru conturile în care au fost încasate donaţiile, AEP a trimis adrese la 39 de bănci, pentru eliberarea extraselor de cont aparţinând formaţiunii politice, solicitând şi informaţii despre eventuale conturi nedeclarate.

O altă problemă o reprezintă donaţiile primite prin intermediul platformei www.salvatorii.ro, gestionate de Asociaţia G2. Colectarea s-a făcut înainte şi în timpul campaniei electorale, dar a continuat şi după alegeri, până în prezent. Pentru a lămuri situaţia veniturilor din contul central de campanie, AEP a solicitat Garanti Bank extrasul de cont. „Din verificările efectuate rezultă că în perioada 09.05 – 03.06.2016, deci în campania electorală, dl. Nicuşor Dan a beneficiat de un cuantum total de 101.938,80 lei, sume depuse de Asociaţia G2 în contul bancar personal al candidatului. În extrasul de cont se evidenţiază şi mişcare unor sume din donaţii în interes personal sau transferate în alt cont drept cheltuieli personale (peste 8000 de lei), chiar dacă sumele în cauză reprezentau donaţii pentru campania electorală”, se arată în raportul AEP.

În contractele încheiate de Asociaţia G2 cu USB, se stipulează un comision de 5% încasat de asociaţie pentru sumele colectate, sume pentru ca nu sunt emise documente financiar contabile justificative. Mai mult, chiar dacă operează această comisionare, suma este reîntregită la momentul depunerii în contul de campanie, fără a fi indicate sursele. Alte probleme în privinţa colaborării cu Asociaţia G2 vizează existenţa unei copii a cărţii de identitate a donatorilor, fără semnătură, ceea ce lasă loc unor posibile donaţii fictive, continuarea virării banilor în contul USB şi în campanie, în loc ca sumele să fie virate în conturile de campanie ale candidaţilor, aşa cum prevede legea, virarea sumelor în conturile personale ale candidaţilor şi folosirea în campanie a unor sume care puteau fi legal folosite doar la activitatea curentă a USB.

„În această situaţie, se poate constata fără dubiu că formaţiunea politică a folosit în campania electorală alte surse de finanţare faţă de cele prevăzute de lege”, inclusiv prin faptul că Asociaţia G2 este persoană juridică, este concluzia AEP. Se dispune în acest caz o amendă între 10.000 şi 50.000 de lei, precum şi confiscarea sumelor care au făcut obiectul contravenţiei.

Problemele au existat şi cu finanţarea publicităţii pe Facebook. Din verificări a rezultat că pentru suma de 215.310,36 lei formaţiunea politică nu a efectuat nicio înregistrare contabilă. Din documentele verificate, nu s-a putut stabili din ce sursă de finanţare şi prin ce cont a fost achitată această sumă. AEP invocă suspiciunea că plata a fost efectuată prin conturi paralele, altele decât cele declarate şi înregistrate la AEP. Suspiciunea este confirmată de extrasele de cont remise de Garanti Bank. În cauză sunt şase conturi deschide personal de Nicuşor Dan la Agenţia Magheru a băncii, la data de 11 martie 2016.

Din totalul de 686.703,95 lei din cererea de rambursare depusă de USB la AEP, suma de 135.821,94 de lei nu a fost validată, reprezentând cheltuieli ilegale. Pe lângă sumele primite ilegal prin intermediul Asociaţiei G2 de către Nicuşor Dan, alte donaţii prezintă probleme prin faptul că nu se cunoaşte modul în care s-a efectuat donaţia şi nu există niciun act de predare sau acceptare a donaţiei. Vizaţi sunt Elena Iancu (candidat la funcţia de consilier local sector 4 – 4800 de lei), Dumitru Dobrev (candidat la funcţia de primar sector 4 – 8250 lei), Mihai Daneş (candidat la funcţia de primar sector 6 – 5000 de lei), Adrian Alexandru (candidat la funcţia de consilier local sector 2 – 1500 de lei).

Alte sancţiuni contravenţionale au vizat neinscripţionarea materialelor electorale, o donaţie de 20.000 de lei făcută de soţul lui Clotilde Armand în contul de campanie, deşi acesta nu avea nicio calitate oficială pentru a putea face acest lucru legal,  o donaţie de 500 de lei de la un cetăţean străin şi o donaţie online anonimă. Lista ilegalităţilor din raportul de zeci de pagini al AEP continuă cu alte proceduri pentru care USB a fost sancţionată contravenţional.

„În ce priveşte sumele efective, utilizate în campanie, aşa cum apar ele declarate la AEP, s-a constat deja că au fost utilizate conturi paralele, şi nu toate sursele de finanţare au fost şi declarate în mod legal. Ceea ce poate duce la concluzia unei finanţări paralele, nedeclarate. Această concluzie este întărită şi de faptul că preşedintele USR, dl. Nicuşor Dan, nu a depus declaraţiile de avere şi de interese, deşi în derularea contractului de colectare online a donaţiilor cel puţin pentru alegerile locale de către Asociaţia G2, a fost desemnat ca beneficiar al unor sume colectate. Modul de utilizare al acestor sume, care pot fi reale ca şi sursă, deşi modul de încasare nu asigură nici o verificare a sursei, este discreţionar, fiind pur şi simplu redirecţionate conform indicaţiilor competitorului electoral, respectiv USR. Deşi destinaţia iniţială şi declarată este una, respectiv campania electorală, unele sume au putut fi redirecţionate în conturi personale, urmând acelaşi mecanism ca la alegerile locale. Deşi donaţiile trebuiau înregistrate la nivelul candidaţilor, o simplă lecturare a declaraţiilor de avere depuse de parlamentarii USR denotă lipsa oricăror menţiuni privind înregistrarea sau declararea de donaţii către aceştia, ceea ce înseamnă că aceste sume au fost operate/redirecţionate în alte conturi bancare, în afara celor de campanie. Modalitatea de a prezenta ca fiind reale anumite operaţiuni, doar pentru a obţine rambursarea de la bugetul de stat a unor cheltuieli electorale nereale, nu poate fi imputată decât reprezentantului legal al formaţiunii politice, conform statutului, respectiv preşedintelui de partid care asigură relaţia cu terţii”, se arată în denunţ.

Comments