NOAPTEA DE SFANTUL ANDREI – Traditii respectate cu sfintenie de batrani

NOAPTEA DE SFANTUL ANDREI – Traditii respectate cu sfintenie de batrani

NOAPTEA DE SFANTUL ANDREI Credinciosii il praznuiesc pe 30 noiembrie pe Sfantul Apostol Andrei, crestinatorul neamului romanesc.

Este numit ,,Cel dintai chemat", intrucat a raspuns primul chemarii lui Hristos la apostolat, ziua fiind totodata Sarbatoare Bisericeasca Nationala.

Noaptea Sfantului Andrei este marcata de unele obiceiuri, traditii, superstitii spectaculoase, de sorginte precrestina. Sunt vizate protectia atat a oamenilor, cat si a locuintelor si animalelor lor. Acestea sunt respectate la litera din mosi, stramosi.

In noaptea de Sfantul Andrei, hotarul dintre cele vazute si cele nevazute dispare. Momentul este propice pentru unele practici de prospectare a viitorului.

,,Andrei cap de iarna" (asa cum i se spune in Bucovina) permite producerea unei imbinari intre lucrurile malefice si cele benefice, disparand hotarul dintre ele, scrie Observator.

Astfel, in noaptea Sfantului Andrei, ,,umbla strigoii" sa fure ,,mana vacilor", ,,mintile oamenilor" si ,,rodul livezilor".

Strigoii sunt spirite ale celor morti, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe taramul de dincolo. In aceasta noapte, aceste spirite devin periculoase, distrugatoare, aducand calamitati, boli si nefericire.

In aceste conditii, usturoiul este folosit intru apararea gospodariei. Usile si ferestrele casei, grajdurile, cotetele erau unse cu usturoi zdrobit pentru a preveni patrunderea duhurilor rele sau se atarnau cununi impletite de usturoi.

Usturoiul folosit la aceste practici de aparare era de obicei ,,menit" cu un an inainte, tot in noaptea Sfantului Andrei.

O ceremonie de ,,pazire" a usturoiului implica participarea fetelor si flacailor din sat. Acestia petreceau, in vreme ce usturoiul capata calitatile pentru protectie.

Acest usturoi va fi folosit de-a lungul anului care va sa vie ca tratament pentru diverse boli, ca mijloc de protectie fata de duhurile malefice. Dar si ca modalitate de a atrage un posibil partener de viata, a ursitului (dupa ce, in prealabil, usturoiul a fost sfintit la biserica si pastrat la icoana).

Ca mijloace de protectie fata de strigoi se mai folosesc firimituri de paine imprastiate in curte - pentru ca duhurile sa nu intre in casa dupa mancare - si candele aprinse langa icoane.

Animalelor din gospodarie li se pune in hrana busuioc sfintit si in apa agheasma.

Se descanta droburi de sare, care se ingroapa sub grajd. Sunt scoase la suprafata de Sfantul Gheorghe (23 aprilie), fiind folosite la hrana animalelor, tot pentru a le proteja de duhuri rele.

Paradoxal, in aceasta noapte, se poate apela la duhurile rele pentru a afla identitatea unor hoti sau criminali sau locul unde s-au pierdut lucruri ori oameni.

Postul vreme de trei zile, lumanarile, banutii din argint, apa sfintita, intr-un cadru marcat de moarte, cimitirul satului, sunt elementele folosite in aceasta practica ritualica ce poate fi savarsita doar de persoane cu mintea puternica.

In noaptea Sfantului Andrei se crede ca lupii incep sa vorbeasca, isi pot misca gatul, devin mai sprinteni. Iar oamenii care ii aud afla secrete groaznice.

Mai multe despre aceasta sarbatoare cititi AICI

The post NOAPTEA DE SFANTUL ANDREI – Traditii respectate cu sfintenie de batrani appeared first on actualmm.ro.

Comments