Noi proteste ale medicilor din ambulatoriu: refuza semnarea contractulu cu CNAS daca valoarea punctu...


Medici din cabinetele care asigura consultatii in ambulatoriu, decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), au iesit din nou in strada marti, 23 aprilie, si spun ca daca punctul decontat pentru consultatiile acordate nu va fi majorat, atunci nu vor semna contractele cu Casa si cei afectati vor fi pacientii, a relatat news.ro.


Medicii specialisti din policlinici solicita ca valoarea punctului de servicii in cazul lor sa fie egala cu valoarea punctului de servicii pe care CAS o acorda medicilor de familie.


,,Subfinantarea segmentului Ambulatoriu de Specialitate este principalul motiv pentru care protestam acum. In acest moment Ambulatoriul de Specialitate are alocat 4,5 % din bugetul CNAS. Ne dorim alocarea unui buget dublu de 9 % pentru segmentul ambulatoriu de specialitate si dialog clar despre limite. Asa nu se mai poate!", au transmis reprezentantii medicilor specialisti din policlinici.


Dupa ce saptamana trecuta au protestat medicii din Policlinica Vitan, acum au protestat, in curtea Policlinicii Apaca, mai multi medici din Capitala si din judetele limitrofe.


Medicii au atras atentia ca si-ar putea opri activitatea in vara, daca nu se rezolva situatia punctului de consultatie. ,,Nu mai putem face fata cu cheltuielile si cu tot ce inseamna intretinerea cabinetului si a personalului care lucreaza in cabinete, cu preturile de acum patru ani, este imposibil! Daca nu se va reglementa acest lucru, probabil ca vom fi nevoiti sa inchidem cabinetele de la 1 iulie", a declarat medicul Isabela Postolache, medic primar ORL.


Ce inseamna majorarea punctului de consultatie


O majorare a punctului de consultatie ar duce la o crestere a tarifelor pentru consultatiile medicale, ceea ce va duce la doua consecinte principale.


Cresterea veniturilor medicilor, adica medicii vor primi mai multi bani pentru fiecare consultatie efectuata, ceea ce le va imbunatati veniturile. Pe de alta parte, ar insemna cresterea costurilor pentru pacienti, care vor fi nevoiti sa plateasca mai mult pentru consultatiile medicale.


In 2022, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Daniel Coriu,& a avertizat ca peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie& din cauza deficitului de personal, dar si pentru ca aproape jumatate dintre medicii de familie aveau la acel moment 61 de ani si urmau sa iasa la pensie curand.


Comments