Noi reguli pentru mostenitorii sau cumparatorii de locuinte. Ce obligatie au

Noi reguli pentru mostenitorii sau cumparatorii de locuinte. Ce obligatie au

Noi reguli pentru mostenitorii sau cumparatorii de locuinte. Ce obligatie au

Concret, pretul politei de asigurare a fost majorat de la 20 de euro (100 de lei) la 130 de lei, urmand ca de acum inainte toate preturile sa fie exprimate doar in lei, nu si in euro.

,,Pentru inregistrarea sau modificarea inregistrarii unei locuinte in cartea funciara, proprietarul acesteia este obligat sa prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuintei.

Inregistrarea sau modificarea inregistrarii locuintei in cartea funciara este conditionata de existenta unui contract de asigurare obligatorie a locuintei in vigoare la data solicitarii", se arata in lege.

Asiguratii care, dupa data intrarii in vigoare a prezentei legi, procedeaza la modificarea locuintelor fara autorizatie de construire, emisa in conditiile legii, sau cu nerespectarea autorizatiei respective, afectand structura de rezistenta a locuintelor si favorizand expunerea la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, nu sunt despagubiti pentru partea de paguba care a fost produsa sau favorizata ca urmare a lucrarilor efectuate.

PAID este indreptatit sa recupereze de la cei vinovati valoarea despagubirilor achitate pentru acele pagube care au fost favorizate de lucrari de constructie neautorizate sau pentru care nu s-au obtinut autorizatiile necesare sau nu s-au respectat normativele in constructii, conform legii aplicabile.

Alte prevederi

Art. 5, alin (1) prevede ca pentru contractele anuale, suma asigurata care se acorda in temeiul prezentei legi, denumita in continuare suma asigurata obligatoriu, este:

a) 100.000 lei, pentru fiecare locuinta de tip A;

b) 50.000 lei, pentru fiecare locuinta de tip B.

(2) Primele anuale cuvenite pentru sumele asigurate prevazute la alin. (1), denumite in continuare prime obligatorii, sunt urmatoarele:

a) 130 lei, pentru suma prevazuta la alin. (1) lit. a);

b) 50 lei, pentru suma prevazuta la alin. (1) lit. b).

(3) Suma asigurata obligatoriu si prima obligatorie aferenta pot fi modificate prin reglementari emise de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, denumita in continuare A.S.F.; in acest caz, pentru contractele multianuale, suma asigurata obligatoriu si prima de asigurare aferenta se reactualizeaza la data aniversarii anuale".

Potrivit art. 9, contractul PAD este valabil pe o perioada de cel putin 12 luni, cu incepere cel mai devreme de la ora 0.00 a celei de a cincea zile calendaristice de la data la care s-a emis contractul de asigurare.

In cazul contractelor care se reinnoiesc, acestea intra in vigoare cel mai devreme la ora 0.00 a zilei urmatoare celei in care acestea s-au emis, dar nu mai devreme de ora 0.00 a zilei urmatoare celei in care expira contractul care se reinnoieste.

PAID poate efectua o inspectie de risc a locuintei care face obiectul asigurarii obligatorii, iar cheltuiala ocazionata de aceasta este suportata de catre PAID.

Contractul PAD poate fi emis, cu acordul partilor, si pentru perioade mai mari de 12 luni, numai in multiplu de 12 luni.

Conditiile incetarii valabilitatii contractelor de asigurare PAD incheiate pentru perioade mai mari de 12 luni sunt cele stabilite prin acordul partilor in contractul de asigurare.

In situatia schimbarii proprietarului unei locuinte care este asigurata obligatoriu si pentru care prima de asigurare a fost achitata integral, contractul PAD ramane valabil pana la data trecuta in contract, beneficiarul asigurarii fiind noul proprietar".

Comments