Norvegia, Irlanda si Spania au recunoscut independenta Palestinei. Israelul a reactionat imediat

Norvegia, Irlanda si Spania au recunoscut independenta Palestinei. Israelul a reactionat imediat

Norvegia, Irlanda si Spania au recunoscut independenta Palestinei. Israelul a reactionat imediat


Irlanda, Norvegia si Spania au recunoscut oficial Palestina ca stat independent, ceea ce a determinat Israelul sa-si recheme ambasadorii din doua dintre aceste statele europene, relateaza Sky New.


Norvegia a recunoscut oficial statul palestinian, a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Store in dimineata de 22 mai. Decizia va intra in vigoare pe 28 mai, transmite NRK. ,,Cand recunoastem Palestina, vom putea chema cu mai multa forta alte tari sa sprijine construirea unui stat palestinian si vom putea trage la raspundere statul palestinian", a explicat prim-ministrul norvegian.


Autoritatile irlandeze au luat aceeasi decizie, relateaza Irish Times. Acest lucru a fost anuntat de premierul irlandez Simon Harris. Miercuri, prim-ministrul irlandez Simon Harris a declarat: ,,Astazi, Irlanda, Norvegia si Spania anunta ca recunoastem statul Palestina, fiecare dintre noi va intreprinde orice masuri nationale sunt necesare pentru a pune in aplicare aceasta decizie".


,,Sunt increzator ca alte tari ni se vor alatura pentru a face acest pas important in saptamanile urmatoare", a mai spus Harris. Guvernul irlandez sustine ca recunoasterea sprijina o solutie cu doua state, despre care a spus ca este esentiala pentru pacea durabila in regiune: ,,Este o declaratie de sprijin neechivoc pentru o solutie cu doua state, singura cale credibila catre pace si securitate pentru Israel, pentru Palestina si pentru popoarele lor".


La scurt timp dupa declaratia lui Harris facuta la Dublin, premierul spaniol Pedro Sanchez si ministrul de externe al Norvegiei, Espen Barth Eide, au declarat ca ambele tari vor recunoaste un stat palestinian incepand cu 28 mai.


Sanchez a spus ca este clar ca ,,prim-ministrul Benjamin Netanyahu nu are un proiect de pace pentru Palestina, chiar daca lupta impotriva gruparii teroriste Hamas este legitima".


,,Palestina are un drept fundamental la un stat independent", a mai adaugat premierul norvegian Jonas Gahr Store.


Dupa anunturile venite din cele trei tari europene, ministrul de externe al Israelului a ordonat ambasadorilor Israelului din Irlanda si Norvegia sa se intoarca imediat in tara. ,,Israelul nu va ramane tacut in fata celor care ii submineaza suveranitatea si ii pun in pericol securitatea", a declarat ministrul de externe Israel Katz


Statul Palestina este recunoscut oficial de 138 din cele 193 de tari membre ONU, inclusiv Rusia si China. Statalitatea palestiniana nu este recunoscuta de tari precum SUA, Marea Britanie, Franta, Germania si Israel.


In 2014, Suedia a devenit primul membru al UE care a recunoscut unilateral independenta palestiniana. Mai multe alte tari europene au luat aceasta decizie inainte de a adera la UE.


Comments