Nou scandal la Apele Romane. Sindicalistii acuza ca sefii se pregatesc sa dea ,,liber la numiri poli...

Angajatii Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR) reclama faptul ca sefii refuza semnarea unui nou contract colectiv de munca (CCM). Acestia sustin ca institutia si-ar dori eliminarea clauzei care stabileste ca posturile de la conducere pot fi ocupate doar de oameni cu vechime in gospodarirea apelor. Directorul institutiei spune doar ca „avem o alta viziune”.&

Imaginea institutiei Apele Romane a fost grav afectata de scandalurile din ultimii ani legate de angajarile in functii de conducere ale unor persoane care nu aveau nicio competenta in domeniu. Publicatia Recorder a aratat numirile politice de la conducerea institutiei care administreaza aproape toate raurile si lacurile de acumulare ale tarii si care este responsabila cu combaterea inundatiilor.&

De aceasta data, angajatii institutiei acuza ca sefii nu mai vor sa semneze un nou contract colectiv de munca (CCM).&

Ce vor sindicalistii de la Apele Romane&

Vechiul CCM a expirat in 2021, dar a fost prelungit automat in pandemie. Dupa iesirea din starea de urgenta n-a mai fost de actualitate si de atunci conducerea si sindicatele negociaza o noua varianta.&

Drepturi pentru angajati si pastrarea profesionistilor in functii de conducere sunt principalele solicitari ale celor doua sindicate din Apele Romane.

Articolul 8 din vechea forma a contractului colectiv de munca (2019-2021) e cel care a generat cele mai multe discutii. Acesta stabilea ca pentru ocuparea unor functii tehnice de conducere trebuie intrunite anumite conditii, printre care, cea mai importanta, vechimea minima in domeniul gospodaririi apelor. De exemplu, conform CCM, nu poti fi director al Serviciului de Gospodarire a Apelor (SGA) fara minimum 5 ani de experienta in domeniu.

„E liber la angajari pe criterii politice”, spun sursele Libertatea.&

„Nu avem divergente majore. E doar o noua viziune asupra politicii de personal”, e replica pentru ziar a directorului general ANAR, Gabriel Stika.&

„PNL, PSD, toti o apa si-un pamant”

Sindicalistii sustin ca miza conducerii ANAR e tocmai acest articol, pe care vor sa-l modifice pentru o formula care sa ofere mai multa libertate la angajari pe criterii politice. Si anume conditia de angajare sa vizeze doar experienta in domeniul in care candidatul s-a specializat, fie ca e drept sau studii economice.

„Daca un profesor de sport - dau un exemplu, nu vrea sa jignesc pe nimeni - are experienta la scoala de peste 5 ani, atunci poate fi angajat director la Apele Romane ca doar are vechime ca profesor. Ne-am saturat cu totii sa ajunga in functii de conducere tot felul de neaveniti, de oameni care n-au nicio legatura cu Apele Romane. Ca toti sunt o apa si-un pamant, fie ca sunt de la PSD, fie ca sunt de la PNL, fie ca sunt de oriunde or mai fi ei”, explica sursele Libertatea.

„Nu avem CCM pentru ca ne impiedicam de acel articol. Mai-marii din Apele Romane asta isi doresc, sa aiba liber la numiri politice in sistem”, suna ingrijorarea angajatilor.

Noul director de la Apele Romane&

Nou scandal la Apele Romane. Sindicalistii acuza ca sefii se pregatesc sa dea ,,liber la numiri politice
Gabriel Stika | Captura YouTube Reper24.ro

Gabriel Stika, directorul general al ANAR, a fost numit la conducerea institutiei in februarie 2022 cu sprijinul lui Sorin Grindeanu. N-a apucat sa-si puna CV-ul pe site-ul institutiei. Inainte sa devina sef la Apele Romane a fost director executiv la Directia de drumuri judetene Caras-Severin (2018-2020) si viceprimar in Otelu Rosu (2000-2004). Aici ar detine o cabana de vanatoare.& &

Stika spune ca nu sunt diferente majore de opinie in privinta semnarii unui nou contract colectiv de munca. Majorarile salariale n-ar fi o problema.&

„Asupra acestor aspecte se pare ca suntem pe linia cea buna si identificam un punct de vedere comun”, a spus Stika.

Seful Apelor Romane: „Noi avem o alta viziune”

Articolul 8 ridica niste probleme, admite. „Sunt legate de viziunea asupra acestui articol 8, avand in vedere piata fortei de munca la ora actuala si ce vine de pe bancile scolilor”, explica. Miza ar fi ocuparea celor mai importante functii din ANAR. Stika vrea sa deschida usa si altor „oameni experimentati” care vor dori sa lucreze la Apele Romane.

„Punctul – sa spunem – sensibil divergent este in ceea ce inseamna demonstrarea ca experienta a capacitatilor tehnice. Nu ne intelegem asupra a trei functii de management: respectiv director in ANAR, director de ABA-uri (Aministratia Bazinale a Apelor) si directori de sisteme de gospodarire (SGA)”, explica directorul Stika pentru Libertatea.&

„Ei vad o singura modalitate de demonstrare a experientei, adica strict o vechime in domeniul gospodaririi apelor. Noi avem o alta viziune, in sensul ca ne dorim ca la organizarea de concursuri, personalul care se inscrie sa indeplineasca anumite conditii vizavi de vechimea in specialitatea studiilor sau vechime in gospodarirea apelor, la care sa fie cumulata o vechime in functie de conducere”, a mai spus seful Apelor Romane.

Conform vechiului contract colectiv de munca, functiile mentionate de Stika se puteau ocupa doar cu o vechime in gospodarirea apelor de minimum cinci ani. Noul sef al ANAR vrea acum sa relaxeze conditiile de angajare si sa admita o experienta similara in specialitatea studiilor absolvite.

Sindicalistii ii cer ministrului mediului, Tanczos Barna, sa intervina

Intre timp, reprezentantii sindicatelor au cerut ca acest conflict sa fie arbitrat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale insa medierea a esuat.&

Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania a solicitat printr-o adresa trimisa la 9 august ca ministrul de resort, Tanczos Barna, sa intervina pentru a debloca situatia si sa organizeze o intalnire intre sindicalisti si sefii de la Apele Romane.&

„Conducerea ANAR a refuzat de la inceput si pana la sfarsitul negocierilor orice revendicare sindicala. Concilierea avuta in data de 8 august la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale , intre conducerea ANAR si federatiile reprezentative din ANAR,& a esuat. Revendicarile sindicatelor au fost respinse in mod discretionar si categoric de conducerea ANAR”, au motivat sindicalisii.

„Nu bulversati sistemul prin numirea unor oameni fara competente profesionale”

Totodata, acestia au facut un apel catre conducerea ANAR sa nu faca angajari in functii de conducere pana situatia nu se clarifica prin semnarea unui nou contract colectiv de munca pe perioada 2022-2024.

„CSDR face un apel pe aceasta cale catre conducerea ANAR ca, pana la finalizarea procedurii de conciliere/mediere, sa nu bulverseze sistemul, prin numirea in functii de conducere a unor oameni fara competente profesionale si, cel mai important, fara nicio vechime in domeniul gospodaririi apelor, o conditie esentiala, parte din Legea Apelor 107/1996”, se arata in comunicatul oficial.

Speram ca partile sa ajunga la un consens, iar noi sa avem un nou CCM 2022-2024, cu drepturi pentru angajati si cu pastrarea profesionistilor din gospodarirea apelor in sistem si in functii de conducere.

Federatia Aquarom:

Scandaluri in lant la Apele Romane

Administratia Nationala Apele Romane a ajuns in atentia publicului dupa dezvaluirile pe care un angajat le-a facut pentru Recorder. Inginerul Ovidiu Ianculescu, director al Sistemului de Gospodarire a Apelor Mures, a povestit in noiembrie 2020 felul in care a fost inlaturat pentru a i se face loc in sistem secretarului PNL de la filiala Mures, Ionut Cengher.

In traseul profesional al acestuia din urma nu se gasea nicio borna care sa fi justificat numirea, dar decizia fusese luata de directorul ANAR de la acea vreme, Ervin Molnar, ajuns intre timp deputat PNL de Mures. Confruntat de reporterul Recorder, Cengher n-a putut spune care e legea dupa care functioneaza Apele Romane. Intre timp, Ianculescu a castigat in instanta si a fost repus in functie.

Nou scandal la Apele Romane. Sindicalistii acuza ca sefii se pregatesc sa dea ,,liber la numiri politice
Ovidiu Ianculescu

Si la Cluj au fost probleme. Florinei Rus, sefa a compartimentului Inspectori din cadrul Administratiei Bazinale a Apelor Somes Tisa (ABAST), i s-a cerut sa demisioneze pentru a i se face loc unui coleg sustinut politic. A refuzat, postul a fost scos la concurs, dar anulat dupa ce femeia a luat proba scrisa si se pregatea pentru interviu. In apararea ei a sarit o colega, iar cazul a devenit public. Aceasta din urma a fost sanctionata pentru gestul ei cu detasarea la Galati, la peste 300 de kilometri de casa.&

Cele doua angajate au dat institutia in judecata si au castigat dupa aproape doi ani. Concursul a fost reluat dupa pronuntarea sentintei, cu proba de interviu, iar in prezent Florina Rus e sefa de compartiment la ABAST.

Comments