Noua metoda de frauda online care face ravagii. Nume cunoscute, folosite de infractorii cibernetici

Noua metoda de frauda online care face ravagii. Nume cunoscute, folosite de infractorii cibernetici

Noua metoda de frauda online care face ravagii. Nume cunoscute, folosite de infractorii cibernetici

Prin aceasta metoda, denumita si ,,celebrity impersonating scam", ei folosesc imaginile si numele unor personalitati publice sau celebritati din Romania sau internationale, pentru a-i atrage pe oameni sa investeasca in produse sau fonduri de investitii false.

Cum functioneaza ,,celebrity impersonating scam"

,,Modul de operare al acestei fraude poate varia, dar, de obicei, incepe cu promovarea unei investitii care este legata de o celebritate cunoscuta, pentru a-i face pe oameni sa creada ca investitia este sigura si profitabila.

Persoanele banuite pot folosi diverse mijloace pentru a-i contacta pe oameni, cum ar fi site-uri web false, anunturi online, mesaje pe retelele sociale sau e-mail-uri spam.

De exemplu, mesajele pot promova investitii in afaceri, actiuni pe bursa de valori, criptomonede, NFT-uri sau alte tipuri de investitii care ar fi legate de celebritatea respectiva. Acestea pot fi prezentate sub forma unor oferte de imbogatire rapida sau sub forma unor produse sau servicii exclusiviste, care ar fi disponibile numai pentru o perioada limitata de timp.

Pentru a-i convinge pe oameni sa investeasca, banuitii pot folosi diverse tactici, cum ar fi prezentarea de declaratii false, testimoniale, asigurari despre profituri rapide si mari, manipularea emotionala sau presiunea de a lua o decizie rapida si neintarziata.

Astfel, persoanele vatamate sunt determinate fie sa alimenteze, prin transfer bancar, fie sa transfere direct criptomonede in adrese controlate de catre banuiti.

Exista cazuri in care persoanele vatamate sunt convinse sa instaleze pe terminalele fixe sau mobile aplicatii de control la distanta, cu ajutorul carora banuitii ii indruma sa creeze conturi pe diferite platforme de tranzactionare a criptomonedelor, dupa care transferurile fondurilor, atat FIAT (suma respectiva de bani, de exemplu: lei, euro, dolari etc.), cat si crypto, sunt efectuate, in unele cazuri, fara acordul victimelor, prin folosirea fara drept a datelor de autentificare."

Sfaturile Politiei pentru a te feri de astfel de fraude online

,,Avand in vedere aceste considerente, este important ca cetatenii sa fie vigilenti si sa cerceteze cu atentie orice oportunitate de investitie inainte de a investi bani reali si, totodata, sa fie foarte precauti atunci cand sunt contactati de o astfel de persoana si sa nu se lase inselati de promisiunile de imbogatire rapida.

De asemenea, recomandam o atentie deosebita la platformele de investitii care promit randamente ridicate intr-un timp foarte scurt. Aceasta reprezinta o modalitate de a atrage cat mai multe persoane care urmaresc imbogatirea rapida. Prin aceasta metoda de inselaciune, denumita ,,trading scam", banii investiti sunt pierduti in intregime.

Inainte de a lua o decizie de investitie, cercetati atent platforma, verificati feedback-ul altor investitori si consultati-va cu un specialist in domeniu (consultant financiar)."

Comments