Noua normalitate

Noua normalitate

Incet, incet pandemia trece intr-un plan secundar. Masurile, atatea cate mai sunt, sunt si nu sunt respectate. Barbatii au reinceput sa-si stranga mainile, fara sa mai tina seama de transpiratie, fara sa se dea imediat pe mana dreapta cu dezifectant. Masca se poarta si nu se poarta, dupa cum vrea fiecare.

Ritmul vaccinarii a incetinit. In acelasi timp se vorbeste despre valul patru, care, zice-se, va fi mai puternic decat valurile precedente pentru ca rezista la vaccin. Guvernul, in fata acestui nou stadiu al pandemiei, mai emite un val de relaxari.

Chiar si prezenta spectatorilor la meciurile de fotbal ale Campionatului European arata ca a disparut in buna parte teama de infectare. Cu alte cuvinte, guvernele lasa garda jos. Se reintra in normalitate, insa una diferita fata de cum era inainte de criza pandemica.

Ar putea fi numita o noua normalitate? Schimbarile care s-au produs, nu putine, se simt mai cu seama in atitudinea fata de munca.

Oamenii in aceasta perioada au invatat ca se poate supravietui si fara sa mearga zi de zi la serviciu. Munca de la domiciliu este mai comoda, mai putin stresanta, dar probabil pe termen lung si mai ineficienta. Multi angajati nu se mai intorc la munca.

Se resimte deja o criza a fortei de munca. Desigur in cazul special al Romaniei.

Deunazi reprezentantii Romaniei in Marea Britanie au anuntat ca peste un milion de romani s-au decis sa ramana in aceasta tara iesita din Uniunea Europeana. Alte milioane de brate de munca au ramas in tarile UE. Populatia din tara se micsoreaza, concomitent cu procesul de imbatranire. Viitoarea generatie de oameni ai muncii se pare ca se naste, si se stabileste, in alte parti.

Asadar, luptele politice, tot mai intense, se duc pentru conducerea unei populatii de circa 16 milioane de cetateni romani aflati intre granitele tarii. Alte cinci milioane traiesc, muncesc, contribuie la PIB-ul altor tari. Este adevarat ca din patru in patru ani, parte dintre ei voteaza partide si candidati din tara.

Dupa ce multa vreme romanii stabiliti in strainatate au votat cu Traian Basescu si partidul sau, la ultimele alegeri surpriza mare a fost ca romanii dinafara si-au schimbat optiunile.

PMP nu a mai beneficiat de voturile lor si in consecinta nu a intrat in parlament. Nu a fost votat nici USR-ul sau PNL-ul. Noua optiune a romanilor din strainatate a fost AUR. Adica partidul anti-sistem, partidul protestelor de strada. Traditia democratica din tarile dezvoltate, care in pandemie s-a manifestat la un nivel destul de jos, ii atinge destul de superficial pe cei care si-au parasit tara pentru un trai mai bun.

Pentru ca in esenta despre asta este vorba. Guvernele post-decembriste nu au fost capabile sa faca din Romania o tara atractiva economic si social. Toate partidele au vorbit si vorbesc in continuare despre reforme, despre schimbare, dar in fond nu vor nici reforme, nici schimbare.

Vrem nu vrem, despre orice am vorbi, invariabil ajungem la situatia actuala din tara. Florin Citu, zicea un lider al PNL, este omul viitorului. Din punct de vedere politic asta inseamna ca Ludovic Orban este omul trecutului.

Asadar, Florin Citu este omul care a condus Romania prin hatisurile pandemiei, el este omul care da tonul in privinta relaxarilor, tot el este responsabil cu modul in care se va aplica Planul National de Redresare si Rezilienta.
Plan in care, multi romani, fara sa stie exact ce este, isi pun mari sperante. Acceptand ca Florin Citu este omul viitorului, iata ca PSD intentioneaza sa decapiteze sperantele puse in acest personaj inca neprovidential, dar promitator inaintand o motiune de cenzura care, spune Marcel Ciolacu, are mari sanse sa treaca.

Sunt multe probleme grave, multe lucruri serioase despre care tindem sa vorbim la modul neserios. Cati cred cu adevarat ca Florin Citu este omul viitorului? Cati cred ca PNRR va scoate Romania din marasmul economic? La urma urmei cati cred intr-un viitor de aur al Romaniei?

Multi nu cred nici ca dupa pandemie lumea se va schimba in mod real, evident in bine.

Noua normalitate de dupa pandemie cel mai probabil va insemna o schimbare de atitudine a omului in fata problemelor, dar nu neaparat pozitiva.

The post Noua normalitate first appeared on Informatia Zilei.

Comments