Noul Statut al elevului vine cu sanctiuni

Noul Statut al elevului vine cu sanctiuni

Ministerul Educatiei a lansat in consultare publica, miercuri, doua proiecte – Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP) si Statutul elevului.

In ceea ce priveste Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, principalele reglementari/modificari vizeaza continuarea procesului de digitalizare si valorificarea oportunitatilor pe care le ofera instrumentele digitale prin mentinerea posibilitatii suspendarii cursurilor cu prezenta fizica in situatii exceptionale, cu introducerea clara a prevederii conform careia, in aceste situatii, activitatea se poate desfasura in format online sau hibrid.

Totodata, se introduce posibilitatea ca sedintele consiliului de administratie/ale consiliului profesoral sa se poata desfasura in format hibrid sau online, fara conditionare de existenta unor situatii exceptionale.

Conform unei prevederi, in functiile de director ramase vacante, conducerea este asigurata de un cadru didactic numit prin decizia inspectorului scolar general dupa consultarea consiliului profesoral al unitatii de invatamant. Este introdusa interdictia ca personalul didactic de predare din invatamantul preuniversitar sa desfasoare activitati de pregatire suplimentara contra cost cu elevii de la clasele la care este incadrat.

„Unitatile de invatamant preuniversitar si unitatile de educatie extrascolara vor publica pe site-urile proprii si prin orice alta forma de comunicare publica de care dispun autorizatia de securitate la incendiu, precum si autorizatia sanitara de functionare sau, in cazul in care aceste autorizatii nu sunt detinute de catre scoala, vor informa in acest sens”, se arata in propunerea ministerului.

Proiectul prevede imbunatatirea accesului la educatie prin introducerea prevederii prin care unitatile de invatamant preuniversitar au obligatia de a inscrie persoanele care nu detin un cod numeric personal. Proiectul de ROFUIP contine, ca anexa, normele metodologice pentru inmatricularea persoanelor care nu detin un cod numeric personal, introducerea prevederii prin care, la cererea parintelui elevului care nu a fost inscris in sistemul de invatamant din Romania in ultimii doi ani, inspectoratul scolar organizeaza grupe de acomodare, ce au ca obiectiv sprijinirea elevului in dobandirea unui nivel corespunzator de limba romana si in recuperarea decalajelor de orice fel, precum si in integrarea in sistemul national de invatamant preuniversitar, prin activitati extrascolare.

La Statutul elevului, principalele reglementari sau modificari vizeaza mentinerea interdictiei in privinta folosirii, de catre elevi, a telefoanelor mobile ori a altor echipamente de comunicatii electronice, in timpul orelor de curs, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ, cu acordul cadrului didactic.

Proiectul de statut include mentinerea prevederii conform careia este interzisa folosirea absentei ca mijloc de coercitie.

De asemenea, se introduc sanctiuni precum observatia individuala, mustrare scrisa, retragerea temporara sau pe durata intregului an scolar a burselor de care beneficiaza elevul, mutarea disciplinara la o clasa paralela din aceeasi unitate de invatamant, suspendarea elevului pe o durata limitata de timp, conform legii, preavizul de exmatriculare, exmatricularea cu drept de reinscriere in anul scolar urmator in aceeasi unitate de invatamant, exmatricularea cu drept de reinscriere in anul scolar urmator in alta unitate de invatamant, exmatricularea fara drept de reinscriere pentru elevii din invatamantul postliceal.

The post Noul Statut al elevului vine cu sanctiuni appeared first on Cotidianul RO.

Comments