,,Nu este nevoie de gaz suplimentar din Rusia". Xi Jinping nu a semnat proiectul ,,Forces of Siberia...

In ciuda faptului ca presedintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Xi ,,prieten drag" si vorbeste chineza pentru sanatatea lui, delegatia chineza nu a semnat un nou contract pentru a cumpara gaz rusesc si a construi conducta Power of Siberia 2.

China nu are nevoie de gaz

Putin a propus sa mareasca transportul de gaze catre China de 6 ori pana in 2030. Dar guvernul Xi nu va repeta greseala Europei si nu va face tara prea dependenta de aprovizionarea Rusiei, mai ales ca sunt mai mult decat suficienti oameni dispusi sa vanda gaze - Qatar, Statele Unite, Australia, Turkmenistan, Batt Odgerel, senior analist la Fundatia de Cercetare a Politicii Energetice din SUA, a declarat pentru Bloomberg.

China poate astepta la infinit pana cand Rusia face o oferta extrem de placuta. El nu are nevoie de gaz suplimentar din Rusia, mai ales dupa stagnarea economica, din cauza carantinelor de anul trecut.

Proiectul Power of Siberia 2, cu o capacitate de 50 de miliarde de metri cubi pe an, a fost agreat ,,virtual" din toate punctele de vedere, a spus Putin marti: ,,Afacerile rusesti sunt capabile sa raspunda cererii tot mai mari de energie din partea economiei chineze. ,,

In 2022, Gazprom a livrat Chinei 15,5 miliarde de metri cubi de gaz prin Puterea Siberia-1 (pana in 2025, gazoductul ar trebui sa atinga capacitatea planificata de 38 de miliarde de metri cubi pe an). Potrivit lui Putin, ,,volumul total al livrarilor de gaz pana in 2030 va fi de cel putin 98 de miliarde de metri cubi, plus 100 de milioane de tone de GNL".

Dar declaratia finala comuna privind ,,Puterea Siberiei - 2" si rezervele suplimentare de gaz nu spune nimic. Precum si orice alte acorduri economice specifice. Nici Xi Jinping nu a spus nimic pe aceasta tema.

Primul punct din declaratia de pe site-ul Kremlinului este ,,cresterea dimensiunii si optimizarea structurii comertului, inclusiv prin dezvoltarea comertului electronic si a altor instrumente inovatoare". Energia este mentionata doar in al patrulea paragraf din sapte - si in cuvinte generale: ,,Consolidarea parteneriatului cuprinzator <...> promovarea implementarii proiectelor strategice".

Lista documentelor semnate de parti in timpul vizitei ,,pare destul de subtire", a declarat Alexander Gabuev, senior fellow la Carnegie Endowment for International Peace. ,,In mare parte, sunt acorduri interguvernamentale, memorandumuri, nimic mare, precum Power of Siberia, nu exista", a spus el pentru The Bell.

Viceprim-ministrul Alexander Novak a incercat sa asigure publicul ca acordul de gazoduct va fi semnat in curand. Adevarat, din cuvintele sale rezulta ca parametrii proiectului nu au fost conveniti, asa cum a asigurat Putin. ,,Au fost date companiilor instructiuni sa elaboreze detaliile proiectului in detaliu si sa-l semneze cat mai curand posibil. Au fost date instructiuni pentru a asigura acordul asupra termenilor. Speram ca va fi anul acesta", a spus Novak.

Gazprom fara jumatate din veniturile din export

Moscova incearca sa negocieze un transfer catre est al volumelor de gaz acum nerevendicate pe care Gazprom obisnuia sa le furnizeze Europei. In 2021 inainte de razboi, exporturile sale catre UE se ridicau la 155 de miliarde de metri cubi, intr-un record 2018-2019. - aproximativ 177 miliarde de metri cubi. Aproximativ 80% din exporturile Gazprom au mers in Europa.

Dar in 2022, exportul total de gaze rusesti catre tarile din afara CSI s-a prabusit cu 46%, pana la 100,9 miliarde de metri cubi, livrarile catre Europa au scazut cu mai mult de jumatate. Pana in 2027, UE a promis ca va opri complet cumpararea de la Rusia.

Gazprom nu a dezvaluit prognoza pentru exporturile de gaze pentru acest an, dar, potrivit analistilor, livrarile catre Europa si Turcia in acest an ar putea scadea la nivelul erei sovietice la 50-65 miliarde metri cubi, iar compania va pierde jumatate din veniturile din export, care au fost sustinute anul trecut de preturi mari ale gazelor, scrie Reuters. O sursa apropiata Gazprom a declarat agentiei:

Gazprom are o situatie catastrofala cu exporturile

Chiar daca Rusia este de acord cu China cu privire la constructia Puterii Siberia-2, cel putin unele beneficii din acest proiect vor trebui sa astepte foarte mult timp. Puterea Siberiei - 1 gazoduct a fost construita timp de cinci ani, dar lungimea Puterii Siberiei - 2 este de peste trei ori mai mare.

Scopul intalnirii de la Moscova pentru China a fost ,,nu o afacere specifica cu gaz si nici macar problema unui razboi in Ucraina", spune Alexander Korolev de la Universitatea din New South Wales, autorul cartii ,,Alianta strategica a Chinei" si Rusia in politica internationala": ,,Scopul este de a consolida alianta in contextul deteriorarii relatiilor SUA-China.

Comments