NU-I PASA Vezi ce a facut Dan Mihalache,

NU-I PASA - Vezi ce a facut Dan Mihalache, noul ambasador la Londra

NU-I PASĂ  Atmosferă destinsă, în această dimineață, la prima întâlnire cu presa a noului ambasador al României în Marea Britanie, Dan Mihalache. În mijlocul discuțiilor care se purtau într-una dintre sălile Institutului Cultural Român, Mihalache a întrebat senin: „Mai filmați? Că vreau să îmi aprind o țigară!”. Nonșalant, a început să fumeze și i-a invitat pe ziariștii fumători să facă la fel: „Puteți să fumați și voi!” Câțiva chiar i-au urmat exemplul și și-au aprins, la rândul lor, țigările, scriu jurnaliștii de la Ziarul Românesc.

NU-I PASĂ  La sfârșitul întâlnirii, ambasadorul a primit cadou o brichetă , de la una dintre jurnalistele prezente la întâlnire.

Cum ședința se ținea la ICR, spațiu public, dar și loc de muncă, unde atât legislația română, cât și cea britanică, interzic fumatul, ar fi fost normal, credem noi, ca această atitudine „nonconformistă” a ambasadorului să fie sancționată măcar de angajații instituției. În loc să facă asta, directorul ICR Londra, Dorian Branea, a pus la dispoziția clubului fumătorilor câteva scrumiere.

Nu a contat că în încăpere erau și nefumători, cum nu a contat faptul că se încălca legea. Potrivit normelor diplomatice, clădirile ambasadelor sunt supuse legislației statelor gazdă. Imobilul misiunii diplomatice se află, totuşi, sub jurisdicţia legislativă a statului acreditar; i se aplică legea locului (lex rei sitae), adică legea care reglementează contractul de închiriere, ca şi tranzacţiile comerciale perfectate asupra sediului misiunii, inclusiv toate taxele referitoare la asemenea tranzacţii.

Sursă

Comments