Nu toti pacientii cu boli cronice se pot programa direct pentru vaccinul anti-COVID. Cum explica med...


Unii dintre pacientii cu boli cronice se pot programa direct la vaccinarea anti-COVID in etapa a doua, indiferent de varsta, insa nu toti pot face acest lucru. Medicul Gindrovel Dumitra de la Societatea Nationala a Medicilor de Familie a explicat, pentru G4Media.ro, ca o parte dintre bolnavii cronici pot fi inscrisi in programul de vaccinare doar prin intermediul medicilor de familie.


Conform lui Gindrovel Dumitra, exista anumite boli din categoriile bolilor cronice pentru care exista programele nationale de sanatate si baze de date cu pacientii respectivi.


"Acestea au fost importate in platforma de programare, sistemul recunoaste respectivele boli si atunci pacientii respectivi se pot programa direct, indiferent de varsta pe care o au", a declarat Gindrovel Dumitra.


Restul pacientilor cu boli cronice se pot programa pentru vaccinarea anti-COVDI-19 doar prin intermediul medicilor de familie.


"Medicul de familie trebuie sa se inscrie in platforma cu cabinetul medical, nu ca persoana fizica. Procesul este destul de laborios si multi medici au intampinat dificultati inca din etapa I de vaccinare, astfel ca unii s-au lasat pagubasi. Au fost probleme cu recunoasterea codului fiscal sau a semnaturii electronice, dar fara finalizarea acestui proces, medicii de familie nu pot programa pacientii cu boli cronice", a spus Gindrovel Dumitra.


"Dupa inscrierea cabinetului medical, medicul de familie isi poate inscrie pacientii, fara a fi limitat la bolile cronice recunoscute de sistem, pentru ca el certifica faptul ca pacientul respectiv are o boala cronica tocmai prin faptul ca este programat de catre medicul de familie"

Medicul Gindrovel Dumira:

Medicul Gindrovel Dumitra a explicat ca, de exemplu, nu toate bolile cardiovasculare sau bolile autoimune se regasesc direct in sistem. Cum nici persoanele cu obezitate nu sunt inregistrate ca atare.


,,Multi nu isi recunosc dreptul de a se vaccina, pentru ca au o obezitate pe care au tolerat-o", a explicat medicul.


Care sunt bolile cronice


Comitetul national pentru coordonarea activitatilor privind vaccinarea anti-COVID, in conformitate cu dovezile stiintifice actuale, au incadrat in categoria ,,boli cronice" urmatoarele afectiuni:


* diabet zaharat* obezitate* alte boli metabolice, inclusiv congenitale* afectiuni cardiovasculare* afectiuni renale* afectiuni oncologice* afectiuni pulmonare* afectiuni neurologice, inclusiv sindromul Down* afectiuni hepatice moderate/severe* afectiuni autoimune* imunodepresii severe: pacienti transplantati, cu consult medical prealabil, pacienti care urmeaza terapii biologice sau terapie de lunga durata cu corticosteroizi, pacienti infectati cu HIV/SIDA.


FOTO: Hepta


Comments