Nutritionistul Mihaela Bilic. Secretul clatitelor

Nutritionistul Mihaela Bilic. Secretul clatitelor

Nutritionistul Mihaela Bilic, cunoscuta in mediul online pentru sfaturile sale, le-a explicat urmaritorilor sai cum trebuie sa procedeze pentru a face clatite cat mai gustoase.

Clatita perfecta are nevoie de odihna, in opinia sa. Cum asa? Nutritionistul a explicat in postarea sa.
Cine spune ca nu-i plac clatitele, minte! Sau nu a mancat clatite cu adevarat reusite. Si aici nu ma refer la clatitele de fite flambate in coniac (Crepes suzette cum le spun francezii), ci la clatitele noastre traditionale cu zahar, gem sau dulceata
Tot secretul unor clatite fine si gustoase sta in aluat. Altfel spus cat de mult a stat aluatul la odihnit face diferenta. Nu este magie, ci chimie: amidonul si implicit glutenul din faina are nevoie de timp sa se umfle si sa absoarba lichidul din lapte, ca sa obtinem o textura omogena si cremoasa. Daca avem putintica rabdare/asteptare, o sa obtinem o clatita moale si frageda, nu una elastica si cauciucata!
Cat timp lasam aluatul la odihnit?
Depinde de ingredientele pe care le folosim:
-pentru faina alba de grau timpul de asteptare este de 30 min- o ora
-pentru faina integrala odihna 2 ore
-pentru aluatul de clatite facut cu bere, timp de repaus 3 ore
Important: aluatul se lasa la odihnit la temperatura camerei, nu la frigider!
Cum procedam daca nu avem rabdare si nici chef de asteptare? Faceti aluatul cu lapte caldut, caldura accelereaza hidratarea amidonului iar timpul de asteptare se reduce la jumatate. Ca sa evitati riscul de cocoloase folositi mixerul, aluatul se omogenizeaza rapid si va fi mai fraged. Cat despre prajit, tineti cont ca tigaia trebuie sa fie bine incinsa inainte de a pune ulei, in felul asta clatitele nu se lipesc!
Acum, ca stiti cum sa faceti clatitele perfecte, nu va ramane decat sa le umpleti cu ce va place.

The post Nutritionistul Mihaela Bilic. Secretul clatitelor appeared first on Cotidianul RO.

Comments