O AFACERE - Cand Mos Craciun e mai tare decat Mantuitorul

O AFACERE - Cand Mos Craciun e mai tare decat Mantuitorul

O AFACERE Pe masura ce ne indepartam de momentul istoric al Nasterii Mantuitorului, uitam semnificatia minunii care a schimbat calendarele lumii si a impartit timpul in ce a fost inainte si ce va fi dupa acest eveniment.

Atunci, istoria milenara a omenirii s-a rupt in doua, timpul s-a oprit din curgerea sa si, peste ani – dupa moartea si invierea celui nascut in ieslea unui grajd din Betleem, inconjurat de animale pentru ca in casele unde Maria a cerut gazduire, nu era loc pentru ei -, a luat-o de la capat. Nasterea miraculoasa a marcat inceputul unei alte lumi. Evanghelistii Luca si Matei ne spun ca Iisus s-a nascut in Betleem, din mama fecioara. Ingerii apar prin preajma si vestesc ca pruncul nascut este salvatorul omenirii, dupa care pastorii vin sa-l adore. Un pasaj din Evanghelia lui Matei dezvaluie ca trei magi au urmat o stea pana la Betleem pentru a aduce daruri celui ce este deja numit regele iudeilor. Regele Irod ordona ca toti baietii din Betleem care au sub doi ani sa fie ucisi, dar Iosif si Maria il iau pe Iisus si fug in Egipt, iar dupa prigoana revin in Nazaret.

Dupa trei sau chiar patru secole, crestinii au inceput sa celebreze ziua de nastere a lui Iisus, dar si a altor martiri. Au fost destui parinti ai Bisericii care s-au opus din rasputeri ca obiceiul pagan de celebrare a zilei de nastere sa-si faca loc in calendarul noii religii. Ei sustineau ca sfintii si martirii trebuie sarbatoriti la data mortii care, de fapt, devine adevarata nastere din perspectiva bisericii. Adeptii acestei teorii au criticat vehement veselia si festivismul sarbatorii, in care vedeau o copie a traditiilor pagane (saturnaliile romane), mai ales ca evanghelistii n-au pomenit nicaieri vreun detaliu legat de data nasterii lui Iisus.

Dupa secole de dispute, Craciunul a ajuns la ceea ce vedem astazi: o sarbatoare laica pentru crestini si necrestini in care participarea in biserica la ritualul religios a fost inlocuita cu schimbul de cadouri in cadrul membrilor familiei, iar locul Mantuitorului a fost uzurpat cu succes de Mos Craciun. Crestinii din toate colturile lumii s-au transformat din participanti la celebrarea Nasterii Mantuitorului in consumatori cu nesat al produselor, programelor, spectacolelor si cantecelor de Craciun, facand din sarbatoare o afacere comerciala de proportii uriase. Spiritul comercial a intrat definitiv in mintile crestinilor si nu-i departe ziua cand Iisus va fi expus in galantare, iar clientii or sa-l cumpere, cel mai probabil la promotie.

In fiecare sfarsit de decembrie steaua Betleem-ului e tot mai palida, crestinii pe stil nou abia o mai zaresc de flash-urile stridente, multicolor expuse, cu care si-au impodobit bradul, casa, pomii din gradina si copacii de la poarta principala. Copiii au uitat sa mearga cu Steaua sau Irodul, tinerii nu mai stiu sa colinde pentru ca e mai usor sa navighezi pe Internet decat sa urci Golgota. Emotiile despachetarii cadourilor asezate de-a valma sub brad de parinti, sunt mult mai puternice decat posibila intalnire cu Iisus, care bate insistent la poarta inimii noastre, dar nu-l putem auzi de zgomotul petrecerii din seara de Craciun. Pentru ca Iisus, aidoma lui Iosif, care batea in zadar la portile caselor, incearca permanent sa intre in inimile oamenilor. Astazi, multi dintre noi ii acuzam de rea credinta pe cei care nu si-au deschis portile caselor si au obligat-o pe Maria sa nasca in staulul dobitoacelor, dar avem aceeasi reactie la chemarea pe care ne-o face Iisus. In timp am uitat ca el a venit pe lume pentru ca sa ne deschida o poarta, sa ne mijloceasca intalnirea cu Dumnezeu, avertizandu-ne: ,,nimeni nu vine la Tatal decat prin mine".

Pe masura ce inaintam in timp, oamenii se intuneca tot mai mult. Hristos nu mai este in centru atentiei lumii si a bisericii. Pentru cei mai multi dintre noi, Dumnezeu e din ce in ce mai departe. Ocupati fiind cu pregatirile, cu brazii si cadourile, cu forfota, imbrancelile, nervii, claxoanele si amenintarile din traficul din apropierea supermarket-urilor, suparati ca nu avem bani suficienti ca sa fim in rand cu lumea, uitam de adevaratul sens al sarbatorii. Nici macar o farama de gand nu ne da tarcoale ca sa ne spuna ca de Craciun, s-a nascut, totusi, Mantuitorul.

Cata diferenta intre primele ,,editii" ale Craciunului, si ce se intampla in zilele noastre! Bucuria de atunci statea in intelegerea semnificatiei sarbatorii, ornamentele simbolice si putine te lasau sa vezi, sa cunosti si sa intelegi ce s-a intamplat de fapt. Astazi este atata zgomot, atata agitatie, atatea cosuri supraincarcate cu produse care vor mari circumferinta unor burti ce sunt deja prea indestulate. Ofertele comerciantilor de colinzi, alimente, bauturi, produse industriale si religioase sunt atat de multe si de agresive, incat este imposibil ca un om normal sa reziste tentatiei.

Ne amagim cu ideea ca in aceste zile suntem mai buni unii cu altii, ca facem daruri si celor mai tristi si mai saraci ca noi, dar si asta e o mare minciuna. Pentru ca nu o facem din convingere, altfel starea asta nu ne-ar tine doar cateva zile, ci ar dura tot anul. Saracii si amaratii sunt langa noi in toate zilele, dar nu ii vedem si nu-i auzim decat acum. Oare ce s-ar intampla daca si Iisus s-ar ocupa de noi doar in perioada Craciunului, iar in restul anului ar fi nepasator, rece, indiferent, egoist, ne-ar intoarce spatele, ne-ar arunca vorbe de ocara, ne-ar privi cu scarba, cu rautate?

Nasterea Mantuitorului este sarbatorirea lui Iisus. Craciunul, asa cum sustinea cineva, nu inseamna sa duci dulciuri, cozonaci sau jucarii de plus la orfelinate, sa-ti faci poze cu nevoiasii ca sa o postezi pe Facebook ca sa te vada lumea. Craciunul nu e traditie. Nici trecut. Nici virtual. Craciunul nu e distractie. Si nici recurs la morala... Craciunul e realitate!

Grigore Ciascai

The post O AFACERE - Cand Mos Craciun e mai tare decat Mantuitorul appeared first on actualmm.ro.

Comments