,,O escaladare fara precedent". Principalele reactii dupa ce Iranul a atacat Israel

,,O escaladare fara precedent". Principalele reactii dupa ce Iranul a atacat Israel

,,O escaladare fara precedent". Principalele reactii dupa ce Iranul a atacat Israel


Iranul a lansat sambata seara ,,200 de drone si rachete spre Israel", potrivit armatei israeliene, intr-un atac fara precedent, ce ar putea duce la o escaladare majora intre actorii din regiune. Reactiile nu au intarziat sa apara, relateaza Reuters, citat de News.ro, care trece in revista principalele reactii.


LIVETEXT: Iran a atacat Israel cu ,,peste 300 de drone si rachete". Urmareste desfasurarea evenimentelor

Netanyahu: ,,Oricine ne face rau si noi ii vom face rau"


,,In ultimii ani, si mai ales in ultimele saptamani, Israelul s-a pregatit pentru un atac direct din partea Iranului. Sistemele noastre defensive sunt desfasurate; suntem pregatiti pentru orice scenariu, atat defensiv, cat si ofensiv. Statul Israel este puternic. Fortele de aparare israeliene sunt puternice. Publicul este puternic".


,,Apreciem ca Statele Unite sunt alaturi de Israel, precum si sprijinul Marii Britanii, Frantei si al multor alte tari. Am stabilit un principiu clar: Oricine ne face rau si noi ii vom face rau. Ne vom apara impotriva oricarei amenintari si vom face acest lucru cu capul sus si cu determinare".


Imagini din timpul atacului iranian asupra Israelului:


Misiunea Iranului la ONU: ,,SUA trebuie sa se tina la distanta"


,,Actiunea militara a Iranului a fost un raspuns la agresiunea regimului sionist impotriva sediului nostru diplomatic din Damasc. Chestiunea poate fi considerata incheiata".


,,Cu toate acestea, in cazul in care regimul israelian va face o noua greseala, raspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict intre Iran si regimul israelian ticalos, fata de care SUA TREBUIE SA SE tINA LA DISTANtA!".


Secretarul general al ONU: ,,Solicit incetarea imediata a acestor ostilitati"


,,Condamn cu fermitate escaladarea grava reprezentata de atacul de amploare lansat in aceasta seara de Republica Islamica Iran asupra Israelului. Solicit incetarea imediata a acestor ostilitati. Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladari devastatoare la nivelul intregii regiuni. Indemn toate partile sa dea dovada de maxima retinere pentru a evita orice actiune care ar putea duce la confruntari militare majore pe mai multe fronturi in Orientul Mijlociu. Am subliniat in repetate randuri ca nici regiunea, nici lumea nu isi poate permite un alt razboi".


Biden: ,,Angajamentul nostru fata de securitatea Israelului, de nezdruncinat"


,,Tocmai m-am intalnit cu echipa mea de securitate nationala pentru o actualizare privind atacurile Iranului impotriva Israelului. Angajamentul nostru fata de securitatea Israelului impotriva amenintarilor din partea Iranului si a reprezentantilor sai este de nezdruncinat", a transmis presedintele american Joe Biden, intr-un mesaj pe X, fosta retea Twitter.


Donald Trump: ,,America se roaga pentru Israel"


,,Ei sunt atacati in acest moment, asta pentru ca noi (SUA) dam dovada de o mare slabiciune. Acest lucru nu s-ar fi intamplat daca am fi fost noi la guvernare - voi stiti asta, ei stiu asta, toata lumea stie asta. America se roaga pentru Israel, transmitem sprijinul nostru absolut tuturor celor aflati in pericol".


Premierul canadian: ,,Suntem alaturi de Israel"


,,Canada condamna fara echivoc atacurile aeriene ale Iranului impotriva Israelului. Suntem alaturi de Israel. Dupa ce a sprijinit atacul brutal al Hamas din 7 octombrie, ultimele actiuni ale regimului iranian vor destabiliza si mai mult regiunea si vor face mai dificila o pace durabila. Aceste atacuri demonstreaza inca o data dispretul regimului iranian fata de pacea si stabilitatea din regiune. Sustinem dreptul Israelului de a se apara si de a-si apara poporul de aceste atacuri", a transmis premierul canadian, Justin Trudeau.


Seful diplomatiei europene: ,,O escaladare fara precedent"


,,UE condamna cu fermitate atacul inacceptabil al Iranului impotriva Israelului. Aceasta este o escaladare fara precedent si o amenintare grava la adresa securitatii regionale", a transmis seful politicii externe a UE, Josep Borrell.


Presedintele CE: ,,Trebuie facut totul pentru a preveni o escaladare"


,,Condamnam cu fermitate atacul lansat de Iran impotriva Israelului. Trebuie facut totul pentru a preveni o noua escaladare regionala. Trebuie evitate mai multe varsari de sange. Vom continua sa urmarim indeaproape situatia impreuna cu partenerii nostri", a scris la randul sau presedintele Consiliului European, Charles Micehl.


Premierul britanic: ,,Un atac nesabuit al regimului iranian"


,,Condamn in termenii cei mai fermi atacul nesabuit al regimului iranian impotriva Israelului. Aceste lovituri risca sa inflameze tensiunile si sa destabilizeze regiunea. Iranul a demonstrat inca o data ca intentioneaza sa semene haos in propria curte. Marea Britanie va continua sa sustina securitatea Israelului si a tuturor partenerilor nostri regionali, inclusiv a Iordaniei si Irakului. Alaturi de aliatii nostri, lucram de urgenta pentru a stabiliza situatia si a preveni o noua escaladare. Nimeni nu doreste sa vada mai multa varsare de sange", este mesajul lui Rishi Sunak, premierul Marii Britanii.


Premierul spaniol: ,,Suntem in contact cu ambasadele noastre"


,,Urmarim evenimentele din Orientul Mijlociu cu cea mai mare ingrijorare. Suntem in contact permanent cu ambasadele noastre din regiune, care vor ramane deschise pentru a-i sprijini pe spaniolii din zona", a transmis Pedro Sanchez, premierul spaniol.


Ministul german de externe: ,,Condamnam cu fermitate atacul"


,,Iranul a lansat drone si rachete asupra Israelului. Condamnam cu fermitate atacul in curs de desfasurare, care ar putea arunca o intreaga regiune in haos. Iranul si reprezentantii sai trebuie sa inceteze imediat acest lucru. Israelul se bucura de intreaga noastra solidaritate in acest moment", a transmis ministrul german de externe, Annalena Baerbock.


,,Solidaritatea Germaniei este in aceasta seara cu toti israelienii pe care Iranul ii terorizeaza prin acest atac nemilos si fara precedent: Evreii, precum si arabii si crestinii, beduinii din Negev, precum si druzii din Golan, fie ca toti sa fie in siguranta", a transmis la randul sau ambasadorul german in Israel, Steffen Seibert.


Ministrul francez de externe: ,,Iranul face un nou pas in actiunile sale destabilizatoare"


,,Franta condamna in termenii cei mai fermi atacul lansat de Iran impotriva Israelului. Prin decizia unei astfel de actiuni fara precedent, Iranul face un nou pas in actiunile sale destabilizatoare si isi asuma riscul unei escaladari militare", a transmis Stephane Sejourne.


Reactii si din America Latina. ,,Preludiul celui de-al treilea razboi mondial"


,,Era previzibil; ne aflam acum in preludiul celui de-al treilea razboi mondial, tocmai cand omenirea ar trebui sa-si reconstruiasca economia spre obiectivul rapid al decarbonizarii. Sprijinul SUA, practic, pentru un genocid, a aprins lumea. Toata lumea stie cum incep razboaiele, nimeni nu stie cum se termina. Daca poporul israelian ar fi suficient de maret, ca stramosii lor, pentru a opri nebunia conducatorului lor... Organizatia Natiunilor Unite trebuie sa se reuneasca de urgenta si trebuie sa se angajeze imediat pentru pace", este mesajul presedintelui Columbiei, Gustavo Petro.


,,Cabinetul presedintelui Javier Milei isi exprima solidaritatea si angajamentul de neclintit fata de statul Israel in urma atacurilor Republicii Islamice Iran. Republica Argentina recunoaste dreptul statelor-natiuni de a se apara si sprijina ferm statul Israel in apararea suveranitatii sale, in special impotriva regimurilor care promoveaza teroarea si urmaresc distrugerea civilizatiei occidentale", a transmis Javier Milei, presedintele Argentinei.


,,In astfel de vremuri dificile, ne exprimam intregul nostru sprijin pentru poporul israelian si suntem ingrijorati de cresterea violentei in regiune. Ramanem in contact cu ambasadele noastre din regiune pentru a-i servi pe compatriotii nostri", este mesajul presedintelui din Paraguay, Santiago Pena.


,,Ne exprimam ingrijorarea cu privire la escaladarea grava a tensiunilor din Orientul Mijlociu si la atacurile iraniene impotriva Israelului. Chile condamna utilizarea fortei si apara dreptul umanitar international, care protejeaza vietile civililor in conflictele armate", a transmis ministrul chillian de externe, Alberto Van Klaveren.


,,Guvernul Mexicului isi exprima profunda ingrijorare cu privire la atacul Iranului impotriva teritoriului israelian si la impactul pe care acesta l-ar putea avea asupra a mii de vieti omenesti. Mexicul condamna utilizarea fortei in relatiile internationale si face apel la partile implicate sa se abtina si sa caute solutii pe cale pasnica pentru a evita un conflict mai general in Orientul Mijlociu. Mexicul subliniaza, de asemenea, importanta respectarii dreptului international in interesul pacii si securitatii internationale", este mesajul Ministerului de Externe al Mexicului.


Comments