O gravida din Iasi a nascut in ambulanta. ,,Distanta pana la spital era mare, iar la al saptelea cop...


Femeia a nascut in urma cu cateva zile un baietel sanatos, in ambulanta care o transporta spre spital. Gravida, aflata la a saptea nastere, este din comuna Dagata, situata la aproximativ 67 de kilometri de Iasi, o distanta mult prea mare pentru a-i permite in acel moment sa ajunga sa nasca la spital, relateaza Ziarul de Iasi.


Gravida a fost asistata de asistenta medicala Mariana Stefan, care are o experienta de 22 de ani si spune ca aceasta a fost a doua oara cand a trebuit sa asiste la o nastere in ambulanta.


,,Distanta era mare, iar la al saptelea copil, travaliul este mult mai scurt decat la o primipara sau secundipara. Lucrurile se petrec mult mai rapid. Din acest motiv, ma gandeam ca exista posibilitatea sa nasca in ambulanta, desi speram sa nu fie cazul. Cu totii ne dorim ca o gravida sa nasca in spital, asa cum este normal, sub supravegherea unui medic", a povestit asistenta de la SAJ Iasi.


,,In astfel de situatii, emotiile sunt mari pentru noi, chiar daca suntem antrenati pentru astfel de momente. Nasterile sunt mereu incarcate de responsabilitate si vulnerabilitate, dar ne concentram sa ne facem datoria cat mai bine. Stiam ca va naste repede, iar in aproximativ 10 minute, copilul s-a nascut. Totul a decurs bine, fara complicatii, fara circulara de cordon, o nastere normala si fara probleme", a mai declarat Mariana Stefan.


Asistenta a mai spus ca femeia pe care a ajutat-o sa nasca in ambulanta ,,era foarte retrasa, cu capul plecat, parca apasata de ceva. E posibil sa fi fost doar durerile nasterii, dar parea ca ducea o povara mai mare".


,,Dupa ce am ajuns la spital si a fost preluata de personalul de acolo, am completat fisa. Intre timp, mama a expulzat placenta si m-a frapat schimbarea ei. Cand am vazut-o dusa pe un carucior de o infirmiera, parca nu mai era aceeasi persoana. Capul era ridicat, parea senina si multumita ca primise ajutor", a mai povestit asistenta medicala.


Dr. Marlena Crihan, director medical la SAJ Iasi, a explicat ca exista situatii frecvente in care echipajele de ambulanta sunt solicitate sa intervina la femei gravide aflate in diverse stadii ale nasterii. In astfel de cazuri, distanta pana la spital este un factor foarte important.


Directorul medical precizeaza ca ambulantele sunt echipate cu trusa de nastere, iar echipajele sunt pregatite sa asiste la nastere si sa ofere ingrijirea nou-nascutului in prima etapa. Daca apar complicatii, copilul va fi preluat de un alt echipaj, iar mama va primi ingrijiri de la echipajul de urgenta specializat.


,,Echipamentele noastre nu sunt la nivelul unui spital si, prin urmare, nu putem gestiona nasteri cu complicatii severe care necesita interventii de urgenta sau proceduri chirurgicale. (...) Daca anticipam posibile complicatii, nu vom risca si vom transporta gravida de urgenta la spital, anuntand institutia medicala primitoare. Au fost cazuri in care sarcini gemelare sau chiar tripleti s-au nascut in ambulanta", a declarat dr. Marlena Crihan.


Comments