O jumatate de secol la Complexul Astronomic Baia Mare

O jumatate de secol la Complexul Astronomic Baia Mare

Complexul Astronomic Baia Mare a implinit o jumatate de secol. Au fost 5 decenii cu sute de mii de vizitatori, cu impliniri, dar si cu dezamagiri asa cum e viata oricarui om si a oricarei institutii. Momentul aniversar a fost marcat ieri, 25 iunie, printr-un simpozion la care au participat reprezentanti de la aproape toate planetariile din tara.
In debutul evenimentului a fost tinut un moment de reculegere in memoria lui Mircea Lite, plecat printre stele anul trecut, acesta fiind considerat unul din "principalii pioni" in derularea unor proiecte importante pentru Complexul Astronomic. La deschiderea oficiala a evenimentului a fost prezent si vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Ioan Doru Dancus, care a oferit o diploma aniversara si o reprezentare a logo-ului judetului.
"Aniversam 50 de ani de activitate. E o viata de om, o viata de institutie. 50 de ani inseamna sute de mii de vizitatori, inseamna zeci de becuri schimbate la aparatul de proiectie, o noua tehnologie de la Zeiss, inseamna oameni care au trecut pe aici, oameni care sunt acum aici, oameni care au trecut si au lasat semne importante pentru institutia noastra. Avem bucuria de a fi impreuna cu colegi de la aproape toate planetariile din tara. In aceste zile, ne vom impartasi impresii din experienta noastra", a punctat managerul Complexului Astronomic Baia Mare, Ovidiu Ignat.
La ceas aniversar, oficialul planetariului a aratat ca sunt multe puncte forte ale institutiei. Printre acestea se numara colaborarea fructuoasa cu elevii de la Colegiul National "Vasile Lucaciu", pregatiti de prof. Lucian Stoian pentru olimpiada internationala de astronomie.
"La plusuri va spuneam de sutele de mii de vizitatori care au trecut pragul si care au ramas cu impresiile foarte bune. Un plus este faptul ca am reusit dupa 45 de ani sa schimbam aparatura de proiectie cu ajutorul Consiliului Judetean Maramures. Un alt plus important este faptul ca multi copii au trecut pe la noi pe la planetariu si s-au pregatit pentru olimpiadele internationale de astronomie. Elevii sunt pregatiti de prof. Lucian Stoian, aici e prezent si ultimul olimpic, Traian Tus. Colaborarea cu Centrul de Excelenta in Astronomie a fost dintre cele mai fructuoase", a precizat Ovidiu Ignat.
El a mai aratat ca pe parcursul anilor in acest spatiu au fost organizate mai multe expozitii. Una dintre ele este unica in tara, Cerul in mainile tale, prin intermediul careia nevazatorii au putut descoperi cerul si constelatiile traditionale. La partea de minusuri ar fi lipsa de personal specializat. Prea putini angajati in raport cu nevoile institutiei. Pe perioada verii, la Complexul Astronomic Baia Mare va fi organizata o tabara pentru copii, de marti pana joi.

Post-ul O jumatate de secol la Complexul Astronomic Baia Mare apare prima data in Graiul Maramuresului.

Comments