O noua amanare in procesul lui Vlad Pascu. Instanta a respins solicitarea acestuia de inlocuire a ar...


Vlad Pascu a fost prezent din nou, miercuri, 14 august, la Mangalia, sub escorta politistilor de penitenciar, in sala unde e judecat pentru ucidere si vatamare din culpa. Al 9-lea termen al procesului a fost o noua amanare, urmatorul termen fiind stabilit pe data de 20 septembrie. Tot miercuri, 14 august, instanta a respins solicitarea lui Pascu de schimbare a arestului preventiv.&


UPDATE 15.45: Judecatoria Mangalia a respins, ca neintemeiata, cererea de inlocuire a masurii arestarii preventive cu masura arestului la domiciliu, formulata de Vlad Pascu. El are dreptul de a contesta decizia, in termen de 48 de ore.


UPDATE 14.30: Avocatul Gabriel Hozoiu, aparatorul uneia dintre familiile victimelor din accidentul de la 2 Mai, a declarat ca procesul a fost amanat pe fond pentru ca nu au fost gata rapoartele de expertiza. De asemenea, Vlad Pascu a cerut sa fie judecat in arest la domiciliu.


,,Astazi, practic, s-a discutat, in ceea ce il priveste exclusiv pe Pascu, o cerere de schimbare a masurii preventive. A urmarit sa schimbe arestul preventiv cu arestul la domiciliu, iar pe fondul procesului a fost o amanare, intrucat lipsesc doua rapoarte de expertiza prin care se determina cu exactitate ce vatamari au suferit Ionescu si cealalta persoana vatamata, domnul Coniac", a afirmat Gabriel Hozoiu.


,,Argumentele sunt generale pentru inculpati. Stim cu totii ca acestea nu cred ca vin din inima, cred ca sunt invatari din partea avocatilor. I se explica ce trebuie sa spuna, nu are de unde sa cunoasca el toate aspectele pe care le-a precizat in fata instantei, respectiv ca urmeaza sa ia o pedeapsa privativa de libertate, dar inainte isi doreste sa isi imbratiseze parintii si asa mai departe. A spus ca nu poate sa urmeze toate cursurile pe care le urmareste sau sa beneficieze de o consiliere psihiatrica si psihologica asa cum si-ar dori, intrucat evenimentul respectiv l-ar fi marcatsi pe el. Sunt aspecte generale", a adaugat Gabriel Hozoiu.


Intrebat daca incoerenta in exprimare a lui Vlad Pascu in sala de judecata ar putea fi pusa si pe seama efectelor unui consum indelungat de droguri, avocatul a raspuns: ,,Nu sunt de specialitate, nu as putea sa emit o astfel de opinie. La fel de bine poate sa fie rezultatul unei frecvente reduse a cursurilor scolare din cauza drogurilor".


Tatal tinerei moarte in accidentul de la 2 Mai a afirmat ca isi doreste sa fie anchetati si politistii care nu au luat masuri impotriva lui Vlad Pascu inainte de producerea accidentului rutier.


,,Eu am alta problema, nu cu Pascu. De la domnul ministru Predoiu in jos, a zis ca face curatenie in judetul Constanta. Domnul Gluga si-a depus dosarul pentru pensionare. A facut lobby pe la MAE si acum are imunitate, e consul. Ce se intampla in Romania asta cu pseudo-justitia, cu pseudo-politia? Eu nu mai inteleg nimic. Eu daca as face ce a facut Vlad Pascu, cam ce as pati, intrebare pentru toata lumea din tara asta?", a declarat barbatul.


El a fost intrebat daca se asteapta sa vada politisti cercetati si condamnati in acest caz.


,,Eu imi doresc sa fie citati aici cum am fost si noi citati si la Udriste in zilele acelea, anul trecut, asa cum ni s-au luat declaratii aici sa vina la fiecare termen si politistii care au fost de vina, incepand de la Gluga in jos. Se stiu ei", a transmis tatal tinerei moarte in accidentul rutier.


El a mai afirmat ca daca ii va fi inlocuita lui Vlad Pascu masura arestului preventiv cu arestul la domiciliu, atunci tanarul ar putea fugi din tara.


Avocatul Alin Trandafirescu, aparatorul lui Vlad Pascu, a prezentat cateva argumente pentru care poate fi inlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu.


,,Simplu fapt ca a trecut foarte mult timp, aproape un an, este argumentul suprem. Al doilea argument, pana acum s-a motivat faptul ca dependenta de droguri ar reprezenta un impediment pentru inlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Noi apreciem la acest moment, am depus documente care arata foarte clar ca a parcurs anumite programe antidrog si consideram ca la acest moment, aceasta dependenta a incetat", a declarat Alin Trandafirescu.


Avocatul a fost intrebat daca Vlad Pascu s-a plans de pregatirea medicilor din penitenciar.


,,Nu s-a plans de pregatirea medicilor din penitenciar. Intr-adevar isi doreste, pana la urma, acest drept exista chiar daca este o persoana care este arestata preventiv si se presupune ca a savarsit patru fapte penale, are totusi drepturi. Nu stiu daca mai mari sau mai mici fata de restul, dar are drepturi. Este o persoana care s-a nascut cu un drept al retelei penitenciar, drept conferit chiar de legislatia romana. Lucru care i-a fost respins. Din ce motiv, nu stiu si nu acuzam pe nimeni, probabil ca o sa-i vina randul", a declarat Alin Trandafirescu.


El a mai afirmat ca nu exista o legatura de cauzalitate intre substantele gasite in organismul clientului sau dupa producerea accidentului si producerea evenimentului rutier.


,,Aceasta sintagma sub influenta substantelor nu o putem defini, nu are o definitie in Codul de Procedura Penala, nici in Codul Penal, nici intr-o alta legislatie. Acum sa facem o legatura ca orice prezenta in corp, neidentificand cand aceasta substanta a intrat in corp, conduce automat la o legatura de cauzalitate intre accident si urmarea accidentului, dati-mi voie sa....", a transmis avocatul.


El a precizat ca Vlad Pascu nu a consumat droguri la petrecerea unde s-a intalnit cu maimulti prieteni.


,,Mai mult decat atat, toate declaratiile de martori confirma faptul ca in acea seara la petrecerea unde s-a intalnit cu ceilalti prieteni nu a consumat droguri. Prin urmare, nu spun ca nu a savarsit aceasta infractiune ca intr-adevar s-au gasit urme. Textul legal spune sa fie sub influenta substantelor psihoactive, insa aceasta influenta a substantelor nu este definita. Nu critic in niciun fel legiuitorul sau instanta de judecata, insa nu exista un document, o proba care sa confirme ca odata ingerate sau gasite aceste substante in corpul lui Vlad Pascu, i-au afectat in vreun fel capacitatea de a conduce, de a se orienta, de a vedea si asa mai departe", a explicat Alin Trandafirescu.


Intrebat de ce Vlad Pascu a fugit de la locul accidentului, avocatul a raspuns: ,,S-a speriat, probabil. Nu are legatura. E un copil de 20 de ani, s-a speriat, probabil ca declaratia lui nu era una tocmai conforma. Poate sfatuit si gresit la acel moment".


Avocatul a mentionat ca accidentul de la 2 Mai s-a produs din mai multi factori.


,,Eu cred ca un cumul de factori, si anume, noapte, pozitia persoanelor, uitati-va pe necropsiile persoanelor decedate. Viteza, probabil. Nicidecum aceasta substanta gasita sau nu. Curba, probabil. Cred ca orice sofer ar fi avut dificultati la acel moment. Asta e parerea mea. Nu vreau sa-l iau in brate pe Vlad Pascu, dar rugamintea mea e sa gandim totusi obiectiv", a afirmat Alin Trandafirescu.


Avocatul a fost intrebat ce parere are de afirmatia familiilor victimelor accidentului ca VladPascu ar fugi din tara daca ar fi in arest la domiciliu.


,,Cum ar putea sa plece din tara? Cum ilegal? Sa poti sa fugi din tara cand esti in arest la domiciliu si toata lumea te stie, mi-e greu sa cred. Sincer", a raspuns Alin Trandafirescu.


UPDATE 11.30: Judecatoarea Claudia Berevoescu a amanat procesul pentru data de 20 de septembrie, cand se spera ca vor fi gata expertizele INML. In legatura cu inlocuirea arestului preventiv, solicitata de Vlad Pascu, instanta a ramas in pronuntare.


***


Stirea initiala. In noaptea de 18/19 august, anul trecut, Vlad Pascu a urcat drogat la volan si, avand peste 100 km/h, a intrat cu masina intr-un grup de tineri care mergeau pe marginea drumului ce leaga Vama Veche de 2 Mai. In urma impactului, doi tineri au murit,& iar alti trei au fost raniti.


Roberta Dragomir avea 20 de ani, iar Sebastian Olariu, 21 de ani. Ambii erau studenti la Facultatea de Geografie din Bucuresti.&


Valentin Olariu, tatal lui Sebastian. Foto: Vlad Chirea

Dupa accident, Vlad Pascu a fost testat pentru droguri si a iesit pozitiv la cocaina, amfetamine, metamfetamine si ecstasy.&


Ce s-ar putea intampla la termenul de astazi


La termenul trecut, judecatoarea Claudia Berevoescu a aprobat cererea avocatului Adrian Cuculis, ca doi dintre studentii raniti, Cristina I. si Alex C., sa fie examinati de medicii de la INML, pentru a se constata daca ei au suferit vreo infirmitate permanenta.&


Rezultatul noilor expertize va conta atat in stabilirea cuantumului daunelor morale, dar si la incadrarea juridica a acuzatiilor. Pentru vatamarea corporala ce a cauzat o infirmitate, Vlad Pascu ar putea primi 6 luni in plus la pedeapsa, daca va fi gasit vinovat.


Cristina I. si Alex C. s-au prezentat la INML pe 5 august, atunci cand fusesera chemati, insa pentru finalizarea expertizelor medico-legale, li s-a spus ca ar trebui sa revina in data de 24 august.&


In asteptarea acestor expertize, la termenul de miercuri, cel mai probabil, procesul va fi amanat.


Tot atunci, e programata si judecarea cererii lui Vlad Pascu, de inlocuire a arestului preventiv cu o masura mai blanda.&


Din 19 august anul trecut, Pascu a fost inchis in arestul IPJ Constanta, si apoi la Penitenciarul Poarta Alba. El solicita periodic sa fie lasat in arest la domiciliu, ca sa se poata pregati pentru admiterea la facultate, dar pana acum, Judecatoria Mangalia si Tribunalul Constanta i-au respins solicitarea.&


Ce s-a intamplat, pana acum, la Judecatoria Mangalia&


Procesul lui Vlad Pascu a inceput la Mangalia pe 22 februarie anul acesta, cand la prezidiu a urcat judecatoarea Ancuta Popoviciu. Au urmat patru luni de tensiuni si de emotii in sala de judecata, timp in care dosarul a fost repartizat altui magistrat.


Judecatoarea Ancuta Popoviciu. Foto: Dumitru Angelescu/Libertatea

Pana acum, instanta a respins de doua ori, ca neintemeiata, cererea parintilor studentilor ucisi, ca Vlad Pascu sa fie judecat pentru omor calificat. Iata cum arata cronologia acestui proces:


? 22 februarie 2024 - Judecatoarea Ancuta Popoviciu a intrat in sala de judecata mestecand guma, iar apoi, cand a facut prezenta, a intrebat daca la proces se afla si unul dintre studentii ucisi: ,,A decedat o victima?", s-a mirat ea cand a auzit rumoarea celor din sala. Atitudinea ei a revoltat opinia publica, iar Inspectia Judiciara s-a autosesizat.


? 14 martie 2024 - Vlad Pascu si-a recunoscut toate faptele de care e acuzat si a cerut, iar instanta i-a admis judecarea in procedura simplificata, care reduce cu o treime limitele pedepselor. Avocatul Cuculis, care ii reprezinta in proces si pe parintii Robertei Dragomir, a cerut recuzarea Ancutei Popoviciu, dar Judecatoria Mangalia a considerat cererea nefondata. Cinci zile mai tarziu, pe 19 martie, procurorii care l-au trimis in judecata pe Vlad Pascu au solicitat stramutarea procesului, dar Curtea de Apel Constanta le-a respins cererea.


? 4 aprilie 2024 - Prin avocat, parintii Robertei Dragomir au cerut ca Pascu sa fie judecat pentru omor calificat, dar judecatoarea Popoviciu a respins pe loc solicitarea.


? 18 aprilie 2024 - Judecatoarea Popoviciu a anuntat, in sala de judecata, ca vrea sa se retraga din dosar, dupa ce Inspectia Judiciara a propus CSM suspendarea ei din functie. Cererea de abtinere a Ancutei Popoviciu a fost respinsa de Judecatoria Mangalia. La fel, si cererea Inspectiei Judiciare, de catre CSM.


? 9 mai 2024 - In timpul audierii parintilor studentilor ucisi, judecatoarea Popoviciu a gafat din nou: pe mama Robertei Dragomir a intrebat-o daca a fost la inmormantarea fiicei ei, iar pe mama lui Sebi Olariu, daca s-a speriat atunci cand a aflat ca fiul ei a murit. La finalul sedintei, judecatoarea a anuntat ca pe 23 mai va fi ultimul termen al procesului. Dar, cu trei zile inainte, avocata Daniela Ganea, care reprezinta familia Olariu, a cerut recuzarea Ancutei Popoviciu. Iar de data aceasta, cererea a fost admisa de Judecatoria Mangalia.


? 23 mai 2024 - Dosarul i-a fost repartizat judecatoarei Claudia Berevoescu, presedinta Judecatoriei Mangalia. Ea a dispus ca Vlad Pascu, care pana atunci asista la sedinte prin videoconferinta, din penitenciar, sa fie adus in sala de judecata, la fiecare termen al procesului.&


? 7 iunie 2024 - Noua judecatoare a reaudiat parintii si rudele studentilor ucisi, dar si pe doi dintre studentii raniti in accident. Avocata Daniela Ganea a depus si ea o cerere de schimbare a incadrarii juridice a faptelor, din ucidere din culpa, in omor calificat. Dupa o saptamana de deliberari, judecatoarea Berevoescu a anuntat ca respinge solicitarea.&


Imprejurarile ,,pe care s-a bazat inculpatul, in sensul neacceptarii ipotezei producerii vreunui accident rutier, cum ar fi increderea exprimata expres de acesta in abilitatile sale de sofer si in conducerea pe drumurile publice, respectiv in calitatile tehnice ale autovehiculului sau, sunt identice cu cele care stau la baza comiterii majoritatii accidentelor rutiere", precizeaza judecatoarea Berevoescu, in motivarea deciziei sale.&


Cine lipseste din sala de judecata, in procesul lui Vlad Pascu


Cu o zi inainte de accidentul in care a ucis doi tineri, Vlad Pascu a fost oprit in trafic chiar de seful Politiei Rutiere Constanta. Tanarul obtinuse permisul auto cu trei luni in urma si conducea aceeasi masina cu care a comis accidentul: un Mercedes decapotabil, model de epoca. Autoturismul nu avea nici semnul de ,,sofer incepator", dar nici polita RCA. Si, desi trebuia sa-i retina talonul si placutele de inmatriculare, seful Politiei l-a lasat pe Vlad Pascu sa plece, fara sa ii dea vreo sanctiune.


In noaptea de 18/19 august 2023, Pascu era in Vama Veche si ii plimba cu Mercedesul pe prietenii care au declarat ulterior, in ancheta, ca el ,,conducea haotic, facea drifturi si avea viteza foarte mare, chiar si 200 km/h".&


La ora 0.40, un barbat a vazut masina in trafic si a sunat la 112, semnaland ca e posibil ca soferul sa fie beat sau drogat. Abia dupa doua ore, Mercedesul a fost oprit in Vama Veche, de un agent de politie si un jandarm care au gasit in masina, in portiera de langa scaunul soferului, patru pastile sedative si un joint.


Insa Pascu a fost testat doar pentru consum de alcool. Fiindca rezultatul a fost negativ, la ora 4.30, el a fost lasat liber, a urcat din nou la volan si, in mai putin de o ora, a provocat accidentul mortal.&


Seful Politiei Romane:& ,,100% tragedia putea fi evitata"


Atitudinea politistilor, subliniaza judecatoarea Berevoescu, a dus la ,,consolidarea perceptiei inculpatului ca, atat timp cat chiar organele de politie i-au permis sa plece, el ar fi capabil sa conduca autoturismul pe drumurile publice".


Daca politistii si-ar fi facut treaba, ,,100% tragedia putea fi evitata", recunostea seful Politiei Romane, chestorul Benone Matei, imediat dupa accident.&


Tot atunci, ministrul de interne, Catalin Predoiu, anunta ca vor fi declansate cercetari prealabile pentru patru sefi din IPJ Constanta si un agent de politie. In cazul altor doi politisti, a fost sesizat Parchetul, pentru abuz in serviciu.&


Pana acum, nimeni nu a fost pus sub acuzare. Iar dintre politistii cercetati, doar doi au fost sanctionati, simbolic, cu reducerea salariului cu 20%, pentru trei luni.


Procurorii spun ca si victimele sunt vinovate


In rechizitoriu prin care Vlad Pascu a fost trimis in judecata pentru ucidere din culpa, procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Mangalia spun ca ,,accidentul a fost cauzat de un cumul de factori", iar pe langa sofer, de vina sunt si victimele.&


In opinia Parchetului, tinerii loviti cu masina de Vlad Pascu ,,au creat o stare pasiva de pericol", pentru ca ,,se deplasau necorespunzator, pe partea dreapta a acostamentului in directia de deplasare, contrar prevederilor art. 72 din OUG nr. 195/2002 (care obliga pietonii la deplasarea pe acostamentul din partea stanga a drumului, in directia de mers, in absenta trotuarului)".


,,Era imposibil sa mergem pe partea stanga a drumului", spun Cristina I. si Alex C., doi dintre tinerii raniti in accident. Ei au reconstituit, in premiera, ultima parte a drumului parcurs in noaptea tragediei, pe trotuarul care se termina in camp.&


,,Nu aveau nicio alternativa", iar ,,responsabilul moral e autoritatea locala", acuza expertii consultati de Libertatea, dupa ce au vazut imaginile de la fata locului.


Ce se intampla cu al doilea dosar al familiei Pascu


Anul trecut, dupa producerea accidentului, Vlad Pascu a fost pus sub acuzare de DIICOT, intr-un alt dosar, pentru detinere de droguri de risc si de mare risc in vederea consumului propriu, dar si pentru trafic de droguri de mare risc si punerea la dispozitie a locuintei pentru consumul ilicit de droguri si de trafic de droguri.&


In acelasi dosar, mama tanarului, Miruna Pascu, e acuzata de influentarea declaratiilor si amenintare, iar tatal, Claudiu Pascu, de nerespectarea regimului armelor si munitiilor.


Din octombrie anul trecut, dosarul a fost in camera preliminara de la Tribunalul Bucuresti. Judecatorul va anunta daca acest proces ar putea incepe, chiar in ziua de 19 august, cand se va comemora un an de la accidentul produs de Vlad Pascu.


Foto: Vlad Chirea


Comments