O sambata cu nobili

O sambata cu nobili

Se pare ca spiritul, cu vocatia intemeierii ideilor de durata, prinde curaj si in aceasta vreme controversata, care ne pune pe ganduri. Asa ca, sambata, la Centrul Documentar-Expozitional al Nobilimii Maramuresene de la Viseu de Sus, a avut loc o noua intalnire a celor care cred ca istoria este o reduta a viitorului. Ctitoria poarta efortul lui Ion si Livia Piso-Filipascu. Ei au ridicat un sediu in care o parte a istoriei Maramuresului se poate oglindi cu limpezime. Ion Piso are o impresionanta biografie muzicala. Este unul dintre cei mai mari tenori ai lumii, cu peste 200 de turnee internationale; a concertat pe mari scene europene si americane, a fost prim-solist al Operei Romane din Cluj-Napoca, al Operei Romane din Bucuresti si al Metropolitan Opera din New York. A fost director al Operei Romane din Cluj-Napoca si director al Operei de Stat din Oldenburg (Germania). Livia Piso a fost o celebra scenografa si pictorita de renume european. Mai putin cunoscuta in Romania, deoarece deplina maturitate creatoare si-a desfasurat-o in Germania si Italia. A facut decorurile si costumele a peste 100 de spectacole. Dar a stat sub semnul extremei modestii, izvorata din natura ei sensibila si profunda si a educatiei primite. Era fiica istoricului din Maramures, Alexandru Filipascu, autorul cartii de referinta "Istoria Maramuresului", cea mai citita si invocata carte de istorie a Tinutului Voievodal.
Dupa revenirea in tara, doamna Livia Piso-Filipascu si-a cautat locul de bastina al stramosilor. Asa ca a facut numeroase popasuri in Maramures. Mai ales la Petrova stranatala. Auzind de numele meu, m-a cautat. Credeam ca ar fi vorba despre un dialog de presa. Nicidecum. A vrut sa cunoasca un descendent al familiei sale dupa nume. Intr-o seara, la Ocna Sugatag, si-a limpezit curiozitatea, dar cele mai emotionante adevaruri istorice le-am descoperit eu. Doamna Livia mi-a spus ca bunica ei era Ioana Parja de Giulesti. Stiam din arborele genealogic, prins in cartea parintelui ei, dar nu m-am dus pana la capat cu deslusirea. Dupa ce am limpezit cararile neamurilor noastre, mi-a spus ca sunt varul ei. Doamna Livia avea un sentiment profund al nobletei. Istoricul Ilie Gherhes, un analist fin al istoriei Maramuresului, cu abordari curajoase a unor subiecte mai putin stiute, cu argumente de arhiva care nu pot fi contestate, ci doar interpretate cu o dreapta judecata, a adus multa lumina pe aceasta tema.
Ilie Gherhes dispune de artileria cercetarii amanuntite, de unde si legaturile logice in comentarea evenimentului. Asa am aflat din documentarea istoricului ca bunicul doamnei Livia are mormantul in fata Bisericii din Susani, din Petrova, iar pe crucea sa de marmura neagra sta scris: ,,Aici odihneste in Domnul, Boierul Gavrila Filipciuc, Nobil de Petrova, 7 iunie 1862 - 12 martie 1922, < Nedreptatea am urat, si o am urgisit, iar legea Ta o am iubit>. Ridicata de sotia sa Ioana, nascuta Parja." In 1930, s-a stins din viata, mama ilustrului carturar, Alexandru Filipascu, Ioana nascuta Parja, la varsta de 66 de ani. Inmormantarea jupanesei de Giulesti a fost oficiata de sase preoti, in frunte cu parintele vicar Ilie Boros, ne spune istoricul Ilie Gherhes. Aceasta legatura profunda cu Maramuresul i-a determinat pe doamna Livia si domnul Ion sa faca fundatia care le poarta numele. Au ridicat edificiul in cinstea nobililor maramureseni de la Viseul de Sus.
A fost prin anul 2014. In acest an, marele tenor Ion Piso a invitat oameni de seama ai acestei tari, nobili ai spiritului. Au fost de fata cu istoria noastra, academicienii Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, Alexandru Surdu, directorul Institutului de Filosofie al Academiei Romane, Emil Burzo, presedintele Filialei Cluj a Academiei Romane, profesorul Daniel David, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Si, dupa cum era firesc, istoricul Ilie Gherhes, care mi-a deslusit si el firul de neam cu Livia Piso Filipascu. Cine a fost, sambata, in splendida sala a putut auzi lectii de istorie curata. Se cuvin admiratie si multumire marelui tenor, care la o varsta frumoasa, apara istoria Maramuresului. Din pacate, anul acesta a venit singur. Doamna Livia s-a retras sub o cruce a vesniciei, din cimitirul Bellu, in tarziul toamnei din anul 2019. Marea Doamna de Dolha si Petrova, cu o netarmurita dragoste identitara!
Si a fost o sambata cu nobili, de sange si de spirit, la Viseu de Sus.

Post-ul O sambata cu nobili apare prima data in Graiul Maramuresului - Cotidian independent al judetului Maramures.

Comments