O schioare a scapat cu viata, dupa ce a fost surprinsa de avalansa, in Muntii Rodnei VIDEO

O schioare a scapat cu viata, dupa ce a fost surprinsa de avalansa, in Muntii Rodnei VIDEO

O schioare a scapat cu viata, dupa ce a fost surprinsa de avalansa, in Muntii Rodnei VIDEO

magini spectaculoase si pline de dramatism filmate in Muntii Rodnei, sambata, 20 aprilie, de catre salvamontistii maramureseni. O sportiva care practica schi off-pista a provocat o avalansa si a fost surprinsa de valul de zapada.

Salvatorii spun ca femeia a fost tarata de valul de zapada pana la poalele muntelui, dar a scapat cu viata. Ei recomanda prudenta, amintind ca stratul proaspat de zapada nu este stabil si se pot oricand declasa avalanse la altitudini mari.

"In imaginile de surprinse de un turist sambata, 20 Aprilie 2024, in "Y"-ul din Varful Gargalau, Muntii Rodnei, Maramures mai multi pasionati de schi de tura au trait probabil aventura vietii lor, aventura care se putea incheia tragic, dar din fericire s-a terminat cu bine pentru ei pana la urma. In filmari se observa un schior care coboara si imediat dupa el cum pleaca o avalansa. La un moment dat acel schior/de fapt o schioare - fiindca am inteles ca a fost vorba de o persoana de sex feminin - a fost prinsa in avalansa, acoperita de zapada si tarata pana la poalele muntelui. Doar norocul a facut ca aceasta sa poata iesi teafara de sub zapada", informeaza, duminica, 21 aprilie, oficialii Salvamont Maramures.

Acestia atrag atentia asupra faptului ca stratul de zapada nou depus nu are priza cu stratul mai vechi si se poate disloca foarte usor.

Salvatorii montani precizeaza ca temperaturile pozitive din ultima perioada au dus la aparitia mai multor avalanse, iar practicarea schiului de tura in astfel de conditii in zonele expuse fara o informare in prealabil poate duce la situatii tragice.

"Salvamont Maramures recomanda prudenta maxima in alegerea rutelor la altitudini de peste 1600 m si mai ales informare inaintea parcurgerii unor trasee atat pe schiuri de tura, acolo unde zapada mai persista cat si pedestru", adauga salvamontistii.

Comments