,,O singura miscare” risca sa provoace ,,Apocalipsa nucleara”, avertizeaza aliatul lui Putin, Aleksa...


Presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, a avertizat cu privire la o apocalipsa nucleara daca Rusia va continua sa fie presata de Occident, intr-un discurs rostit joi, 25 aprilie, la Minsk, scrie Agerpres, preluand agentia germana de presa DPA.


,,O vorba necugetata, o singura miscare ar putea provoca un conflict armat, pana la utilizarea armelor nucleare", a declarat Lukasenko, un aliat-cheie al presedintelui rus Vladimir Putin, la Congresul Adunarii Populare a intregului Belarus.


Adunarea Populara a intregului Belarus, cel mai inalt organism constitutional al tarii, format din circa 1.200 de delegati, urmeaza sa aprobe un concept de securitate nationala actualizat si o doctrina militara pentru Belarus, care descriu extinderea NATO in fosta Europa de Est comunista ca fiind un pericol pentru pace. Moscova are un punct de vedere similar.


Lukasenko a avertizat, in discursul preluat de presa belarusa, ca, in cazul unei cresteri a tensiunilor interne in Rusia, Moscova ar putea sa foloseasca intregul arsenal.


,,Asta va fi apocalipsa", a declarat Lukasenko, a carui realegere in 2020 nu a fost recunoscuta de SUA si de Uniunea Europeana, dupa proteste inedite in masa in Belarus de contestare a alegerii sale intr-un scrutin considerat de opozitie ca fiind fraudat de catre regim.


Conflictul din Ucraina, vecinul sudic al Belarusului, reprezinta cea mai mare amenintare la adresa securitatii nationale, a declarat Lukasenko, acuzand Occidentul ca ar incerca sa atraga Minskul in acest razboi.


Desi Belarusul nu a intervenit direct de cand Rusia a invadat Ucraina in februarie 2022, teritoriul sau a fost folosit ca zona de desfasurare pentru fortele ruse. De pe teritoriul belarus, Rusia si-a lansat invazia in Ucraina din directia nordica, iar intre timp Moscova a amplasat arme nucleare tactice in Belarus.


,,Rusia nu se va retrage din teritoriile ucrainene ocupate"


In acelasi timp, Aleksandr Lukasenko a declarat ca Moscova nu se va retrage din zonele pe care le-a ocupat in Ucraina.


,,Rusii nu vor disparea din Crimeea (anexata in 2014, n.r.) sau din regiunile estice" ale Ucrainei (Donetk si Luhansk, anexate in 2022, n.r.), a spus el.


Rusia a mai anexat si regiunile Zaporojie si Herson, din sudul Ucrainei, in septembrie acelasi an, insa, in afara de Crimeea, controleaza doar partial aceste regiuni.


In opinia sa, aceasta inseamna ca a venit timpul pentru discutii. ,,Daca Ucraina vrea sa supravietuiasca in calitate de stat, Moscova si Occidentul ar trebui sa cada de acord asupra unei remize", a spus el.


Liderii ucraineni insista insa ca razboiul va continua pana cand fortele ruse se vor retrage de pe intregul teritoriu ucrainean, inclusiv din Peninsula Crimeea, in timp ce Moscova sustine ca Kievul trebuie sa accepte ,,situatia din teren", adica anexarea celor cinci regiuni.


Acuzatii la adresa opozitiei


Totodata, presedintele belarus a afirmat ca tara sa se confrunta cu amenintari grave, atat pe plan intern, cat si pe plan extern, care au determinat-o sa isi schimbe postura de securitate si sa permita Rusiei sa amplaseze zeci de arme nucleare tactice pe teritoriul sau, potrivit Reuters.


Agentia rusa de presa TASS l-a citat pe Lukasenko afirmand ca zeci de arme nucleare tactice rusesti au fost desfasurate in Belarus in baza unui acord pe care el si Putin l-au anuntat anul trecut - prima data cand Rusia a desfasurat rachete nucleare intr-o alta tara din epoca sovietica.


Lukasenko a spus, fara a furniza dovezi, ca opozitia din Belarus planuia sa cucereasca un district din vestul tarii si sa solicite sprijinul trupelor NATO - o afirmatie respinsa de opozitie ca fiind ridicola.


In cadrul aceleiasi reuniuni, Ivan Tertel, seful serviciului de securitate KGB din Belarus, a declarat ca agentii sai au dejucat atacuri asupra capitalei Minsk cu drone lansate din Lituania, membra a NATO, care a negat organizarea unui astfel de atac.


Tertel a mai spus ca securitatea belarusa lucreaza zilnic pentru a zadarnici ceea ce el a numit incercari constante de a introduce ilegal arme in Belarus din Ucraina ,,pentru a efectua atacuri teroriste si de sabotaj".


,,Lukasenko traieste in propria lume"


,,Cred ca este sarcina unui psihoterapeut sa comenteze despre Lukasenko, pentru ca el traieste in propria lume. Se pare ca pierde legatura cu realitatea", a declarat Franak Viacorka, unul dintre principalii consilieri ai liderei opozitiei Svetlana Tihanovskaia, aflata in exil.


,,Acest Congres a fost o incercare disperata de a-i restabili increderea pe plan intern, dar si de a arata lumii din afara ca inca mai are sustinatori. Bineinteles ca cea mai usoara cale de a uni sustinatorii in jurul sau este de a crea sentimentul unui inamic extern", a declarat el, pentru Reuters.


Intrebat despre afirmatia sefului KGB potrivit careia Belarusul ar fi zadarnicit atacuri cu drone lansate din Lituania, adjunctul ministrului polonez al apararii, Cezary Tomczyk, a avertizat impotriva caderii in cursa propagandei belaruse si ruse.


,,Acesti oameni fac totul pentru a destabiliza Uniunea Europeana si NATO. Fiecare mesaj din partea Federatiei Ruse sau din partea Belarusului trebuie tratat ca un element de propaganda, nu ca un element factual", a declarat el intr-o conferinta de presa la Varsovia.


Foto: Profimedia Images


Urmareste pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informatii despre razboiul dintre Ucraina si Rusia


Comments