O tranzactie uriasa menita sa calmeze criza din sistemul bancar: gigantul financiar UBS, in discutii...


Pretul actiunilor Credit Suisse s-a prabusit in ultimele zile, iar un imprumut de urgenta acordat de banca centrala elvetiana nu a resit sa calmeze neincrederea pietelor, scriu Financial Times si Reuters.


UBS este in discutii pentru a prelua integral sau partial Credit Suisse, consiliile de administratie ale celor mai mari doi creditori elvetieni urmand sa se intalneasca in weekend pentru a negocia cea mai importanta tranzactie bancara din Europa de la criza financiara incoace, au declarat pentru Financial Times mai multe persoane informate.


Banca Nationala a Elvetiei si autoritatea de reglementare Finma sunt cele care orchestreaza negocierile, in incercarea de a consolida increderea in sectorul bancar al tarii, au declarat sursele. Interventia lor vine la cateva zile dupa ce banca centrala a fost deja nevoita sa acorde Credit Suisse un imprumut de urgenta de 50 de miliarde de franci elvetieni.


Aceasta masura nu a reusit insa sa opreasca scaderea pretului actiunilor, care s-a prabusit la minime record dupa ce cel mai mare investitor al sau - Banca Nationala Saudita - a exclus furnizarea de capital. Presedintele Credit Suisse a recunoscut ca in tot acest timp, exodul clientilor a continuat.


Separat, Reuters a relatat ca cel putin patru banci importante, inclusiv Societe Generale si Deutsche Bank, au impus restrictii asupra noilor tranzactii cu Credit Suisse, ceea ce a sporit problemele bancii.


,,Planul A"


Autoritatile de reglementare elvetiene le-au spus vineri seara omologilor lor din SUA si Marea Britanie ca fuziunea celor doua banci este ,,planul A" pentru a opri prabusirea increderii investitorilor in Credit Suisse, a declarat una dintre surse.


O serie de optiuni alternative la preluarea completa sunt, de asemenea, in discutie, a declarat o alta sursa. Aceasta persoana a adaugat ca UBS analizeaza, de asemenea, potentialele riscuri ale unei tranzactii.


Evolutia pretului actiunilor celor doi creditori elvetieni a fost semnificativ diferita in ultimii ani.


In ultimii trei ani, actiunile UBS au castigat aproximativ 120%, in timp ce cele ale rivalului sau mai mic s-au prabusit cu aproximativ 70%.


UBS are o capitalizare de piata de 56,6 miliarde de dolari, in timp ce Credit Suisse a inchis vineri cu o valoare de 8 miliarde de dolari.


De asemenea, in 2022, UBS a generat un profit de 7,6 miliarde de dolari, in timp ce Credit Suisse a inregistrat o pierdere de 7,9 miliarde de dolari, stergand efectiv toate castigurile din deceniul anterior.


Din tranzactie ar rezulta una dintre cele mai mari institutii financiare


Banca centrala elvetiana doreste ca aceste doua banci sa convina asupra unei solutii inainte de deschiderea pietelor luni, a declarat pentru Financial Times una dintre surse. Nu exista insa nicio garantie ca se va ajunge la un acord, care ar trebui sa fie aprobat de actionarii UBS. Credit Suisse si UBS nu au oferit deocamdata o reactie oficiala.


O fuziune completa ar crea una dintre cele mai mari institutii financiare globale de importanta sistemica din Europa. UBS are in bilant active totale de 1.100 miliarde de dolari, iar Credit Suisse are active de 575 de miliarde de dolari.


Cu toate acestea, o tranzactie atat de mare s-ar putea dovedi prea greu de realizat. Financial Times a relatat anterior ca alte optiuni luate in considerare includ scindarea Credit Suisse.


O potentiala preluare ar pune capat unei lungi perioade de scandal si haos la Credit Suisse, institutie cu o vechime de 167 de ani.


Banca se afla intr-un plan de restructurare majora, menit sa stopeze pierderile care au ajuns la 7,3 miliarde de franci elvetieni in 2022, si sa revigoreze operatiunile ingreunate de multiplele scandaluri din ultimul deceniu care au implicat presupuse abateri, incalcarea sanctiunilor, spalare de bani si evaziune fiscala.


Probleme fara sfarsit


Numai in ultimii trei ani, Credit Suisse a fost prinsa intr-un scandal de spionaj corporativ, dupa ce s-a aflat ca a angajat detectivi profesionisti pentru a urmari directorii care pleaca din institutie, scrie The Guardian.


Banca a recunoscut, de asemenea, ca si-a fraudat investitorii in cadrul unui scandal privind creditul acordat Mozambicului, care i-a atras o amenda in valoare de peste 350 de milioane de lire sterline.


Credit Suisse a fost implicata, de asemenea, in prabusirea creditorului Greensill Capital si a fondului speculativ american Archegos Capital in 2021.


In plus, Credit Suisse a fost criticata dupa publicarea investigatiei ,,Suisse secrets", in 2022, care a aratat ca banca elvetiana a servit clienti implicati in tortura, trafic de droguri, spalare de bani, coruptie si alte infractiuni grave de-a lungul deceniilor.


In acelasi an, procurorii elvetieni au spus ca banca a ajutat la spalarea de bani in numele mafiei bulgare. Credit Suisse a negat ca ar fi comis vreo infractiune si intentioneaza sa faca apel impotriva acestei hotarari.


In tot acest timp, banca a suferit din cauza unei rotatii semnificative a conducerii.


Scaderea actiunilor Credit Suisse a agravat panica legata de potentialele probleme din intregul sector bancar mondial, care inca se resimte dupa prabusirea Silicon Valley Bank (SVB), din SUA.


Clientii Credit Suisse - in principal clienti bogati si intreprinderi, mai degraba decat oameni obisnuiti - au retras bani de la banca de luni bune, ceea ce a dus la iesiri de numerar de peste 111 miliarde de franci elvetieni la sfarsitul anului trecut.


Credit Suisse este al 17-lea creditor din Europa, dupa active, este mult mai mare decat SVB si este considerat de importanta sistemica pentru sistemul financiar mondial.


Comments