Oamenii de stiinta se tem ca o pandemie de gripa aviara s-ar putea instala pe furis: ,,Amenintarea e...


Oamenii de stiinta care urmaresc raspandirea gripei aviare sunt din ce in ce mai ingrijorati de faptul ca lacunele in monitorizare ii pot tine cu cativa pasi in urma momentului izbucnirii unei noi pandemii, potrivit informatiilor obtinute de Reuters de la mai multi experti importanti, relateaza News.ro.


Multi dintre acestia monitorizeaza noul subtip de gripa aviara H5N1 la pasarile migratoare din 2020. Dar raspandirea virusului la 129 de turme de vaci de lapte din 12 state americane semnaleaza o schimbare care ar putea face aduce virusul mai aproape de a deveni transmisibil intre oameni. Infectii au fost depistate si la alte mamifere, de la alpaca la pisici de casa.


,,Pare aproape ca o pandemie care se desfasoara cu incetinitorul", a declarat Scott Hensley, profesor de microbiologie la Universitatea din Pennsylvania.


,,In acest moment, amenintarea este destul de scazuta, dar asta s-ar putea schimba intr-o clipa", avertizeaza el.


Cu cat avertizarea cu privire la un salt la om este mai timpurie, cu atat mai repede oficialii din domeniul sanatatii mondiale pot lua masuri pentru a proteja oamenii prin lansarea dezvoltarii de vaccinuri, teste pe scara larga si masuri de izolare.


Monitorizarea federala a vacilor de lapte din SUA se limiteaza in prezent la testarea turmelor inainte ca acestea sa fie transportate dintr-un stat in altul.


Eforturile de testare ale statelor sunt inconsecvente, in timp ce testarea persoanelor expuse la bovinele bolnave este insuficienta, au declarat pentru Reuters oficiali guvernamentali din domeniul sanatatii si experti in gripa pandemica.


,,Trebuie sa stim care sunt fermele pozitive, cate dintre vaci sunt pozitive, cat de bine se raspandeste virusul, cat timp raman infectate aceste vaci, calea exacta de transmitere", subliniaza virusologul olandez Ron Fouchier de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam.


Monitorizarea in cazul oamenilor este ,,foarte, foarte limitata"


Dr. Jeanne Marrazzo, director al Institutului National de Alergii si Boli Infectioase din SUA, a declarat ca monitorizarea in cazul oamenilor este ,,foarte, foarte limitata". Marrazzo a descris reteaua de monitorizare a gripei umane pe care o are Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA drept ,,un mecanism pasiv de raportare si prezentare".


Departamentul american al Agriculturii este mai proactiv in testarea vacilor, dar nu face publice fermele afectate, a aratat ea.


Mai multi experti au atras atentia ca abordarile diferite ale agentiilor de sanatate animala si umana ar putea impiedica un raspuns mai rapid.


,,Daca as proiecta sistemul de la zero, as avea o singura agentie", a declarat Gigi Gronvall, expert in biosecuritate la Centrul Johns Hopkins pentru securitatea sanatatii.


,,Acesta nu este singurul exemplu in care avem probleme de mediu sau din domeniul animalelor care cauzeaza probleme umane", mentioneaza expertul.


Un purtator de cuvant al USDA a declarat ca agentia lucreaza ,,nonstop" cu CDC si alti parteneri in cadrul unui ,,raspuns la nivelul intregului guvern", adaugand ca cercetarile in curs arata ca ,,aprovizionarea cu alimente a Americii ramane sigura, vacile bolnave se recupereaza in general dupa cateva saptamani, iar riscul pentru sanatatea umana ramane scazut".


Aparitia unui nou virus gripal, anticipata de acum 20 de ani


Intr-o declaratie, CDC afirma ca ,,USDA si departamentele de sanatate locale si de stat din intreaga tara se pregatesc de aproape doua decenii pentru aparitia unui nou virus gripal si monitorizeaza in permanenta chiar si cele mai mici modificari ale virusului".


Unele pandemii, inclusiv de COVID-19, apar cu putine semne prealabile. In ultima pandemie de gripa, cauzata de H1N1 in 2009, virusul si predecesorii sai s-au raspandit mai intai printre animale timp de mai multi ani, arata Hensley, dar o mai mare monitorizare ar fi ajutat autoritatile sanitare sa se pregateasca.


Trei persoane din Statele Unite au fost depistate pozitiv pentru gripa aviara H5N1 de la sfarsitul lunii martie, dupa ce au intrat in contact cu vacile, prezentand simptome usoare.


O persoana din Mexic a fost infectata cu o tulpina H5 separata, care nu a mai fost intalnita anterior la om si fara nicio expunere cunoscuta la animale. Alte cazuri au fost raportate in India, China si Australia, cauzate de tulpini diferite.


Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca riscul infectarii cu H5N1 pentru oameni este scazut, deoarece nu exista dovezi de transmitere la om.


Unele instrumente sunt disponibile in cazul in care acest lucru se schimba, inclusiv cantitati limitate de vaccin H5N1 existent si medicamente antivirale precum Tamiflu.


Exista mecanisme de lansare a productiei pe scara larga de teste, tratamente si vaccinuri, daca este necesar, a declarat Wenqing Zhang, seful agentiei ONU pentru gripa.


Biblioteca de prototipuri de vaccinuri


Alti experti au declarat ca exista suficiente motive de ingrijorare pentru a incepe sa se pregateasca pentru o potentiala raspandire la om, desi factorii declansatori - ca sa fie nevoie de luarea de masuri - difera in functie de rolul jucat in raspuns, a declarat Richard Hatchett, director executiv al Coalitiei pentru Inovatii in Pregatirea Epidemica (CEPI). Organizatia sa a actionat din timp pentru finantarea dezvoltarii vaccinului anti-COVID, iar in prezent poarta discutii cu parteneri de cercetare in legatura cu H5N1.


CEPI isi propune sa creeze o biblioteca de prototipuri de vaccinuri pentru agentii patogeni cu potential pandemic. Acest lucru ar ajuta producatorii de medicamente sa initieze productia pe scara larga si sa distribuie vaccinuri acolo unde este necesar, in termen de 100 de zile de la aparitia unui focar.


Unele tari iau masuri pentru a proteja populatia impotriva H5N1. Statele Unite si Europa asigura doze de vaccin antigripal ,,pre-pandemic" care ar putea fi utilizate pentru grupurile cu risc ridicat, inclusiv lucratorii agricoli sau de laborator.


Se asteapta ca Finlanda sa devina prima tara care sa vaccineze lucratorii din fermele de animale cu blana si de pasari, precum si lucratorii din domeniul sanatatii animalelor.


,,Dorim sa emitem o nota de precautie"


Extinderea accesului la vaccinuri este, de asemenea, complexa, a declarat Zhang de la OMS. Producatorii de vaccinuri impotriva gripei potential pandemice fac vaccinuri impotriva gripei sezoniere si nu le pot produce pe amandoua in acelasi timp, a spus ea.


Avand in vedere ca majoritatea vaccinurilor antigripale sunt fabricate folosind virusuri cultivate in oua, ar putea dura pana la sase luni pentru a produce vaccinuri pandemice. Statele Unite sunt in discutii cu Moderna pentru a utiliza tehnologia lor mai rapida de ARNm pentru vaccinurile impotriva gripei pandemice.


Toti expertii au recunoscut necesitatea de a gasi un echilibru intre a actiona rapid pentru a evita o amenintare si a reactiona excesiv.


,,Dorim sa emitem o nota de precautie fara a spune ca lumea este pe cale sa se sfarseasca", a declarat Wendy Barclay, un virusolog de la University College din Londra care cerceteaza gripa aviara pentru Agentia de Securitate Sanitara din Regatul Unit.


Comments